Tureckie pide to odpowiednik włoskiej pizzy, czy gruzińskiego chaczapuri. A z racji tego, że uwielbiam kuchnię turecką, co często widać na blogu, tureckie pide musiało się w końcu pojawić 🙂
Pide to pulchne ciasto z różnymi wytrawnymi dodatkami, które jest niezwykle popularne w Turcji. Można je spotkać w restauracjach, w ulicznych budkach czy na domowym stole. Na pide składa się drożdżowe ciasto z jogurtem, które pomimo chrupiącej skórki, pozostaje mięciutkie w środku (naprawdę jest rewelacyjne!). Ciasto to, formujemy w łódeczkę, a nawet powiedziałabym łódkę, bo pide jest naprawdę duże. W zależności od preferencji można zrobić je na długość 40 cm lub więcej, albo mniej. To konkretna zapiekanka, bardzo syta i możemy ją podawać w całości, lub w kawałkach. Oprócz ciasta ważny jest także farsz – do środka wsuwamy pikantne nadzienie i całość pieczemy.
Dzisiaj u mnie chyba taki najbardziej tradycyjny farsz z mięsem mielonym, ale zaręczam – jest przepysznie! Całość jest wyrazista, mięsno-warzywna, posmakuje każdemu, kto lubi się w pizzach, zapiekankach i ogólnie wytrawnych wypiekach. To idealne danie na wieczór spędzony z przyjaciółmi, ale i pyszny obiad.
Tureckie pide z wołowiną
6 dużych sztuk
Tureckie pide z wołowiną – składniki:
Na ciasto:
- 600 g mąki pszennej 450
- 2 jajka
- kubek jogurtu naturalnego 200 g
- 40 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- płaska łyżeczka soli
- 40 ml oliwy
- 150 ml letniej wody
Na farsz:
- 40 dag mielonej wołowiny
- 1 biała cebula
- ząbek czosnku
- 1 czerwona papryka
- 200 ml pomidorów krojonych puszki (lub latem 1 duży dojrzalutki pomidor)
- łyżka koncentratu pomidorowego
- pęczek natki pietruszki
- oliwa do podsmażania
- sól, pieprz, liść laurowy, ostra papryka w proszku, słodka papryka w proszku
- 200 g sera mozzarella mini kuleczki.
Tureckie pide z wołowiną – wykonanie:
W pierwszej kolejności przygotować ciasto.
Drożdże rozkruszyć do miski, dodać łyżeczkę cukru, odrobinę wody ze 150 ml i wymieszać. Zostawić na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować. Następnie dołożyć wszystkie składniki na ciasto i wyrobić. Można pomóc sobie robotem z końcówkami do wyrabiania ciasta lub wyrobić ręcznie. Ciasto powinno być gładkie, wilgotne, ale i zbite, podobne jak na pizzę. W razie potrzeby dodać wody czy mąki. Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na pół godziny.
W tym czasie przygotować farsz.
Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić posiekaną drobno cebulkę, paprykę pokrojoną w kostkę oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i posolić. Gdy warzywa zmiękną, dodać mięso mielone, liść laurowy i podsmażać, aż będzie usmażone. Następnie dodać pomidory, posiekaną natkę pietruszki i koncentrat. Doprawić do smaku pieprzem, paprykami, solą. Farsz powinien być pikantny – wyrazisty. Odstawić do przestygnięcia.
Ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 6 części. Każdą rozwałkować na prostokąt o długości około 40 cm, grubości 3-4 mm i szerokości około 13 cm. Na środek nakładać porcje farszu, kilka kulek sera mozzarella, a wolne brzegi zawinąć do środka, tworząc łódeczkę. Przy tej czynności można podsypywać ciasto mąką, ale przed samym włożeniem do piekarnika, dobrze jest usunąć jej nadmiar pędzelkiem z brzegów.
Tureckie pide piec na omączonej blaszce lub na papierze do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 12-15 minut, aby ciasto się zarumieniło.
Wyjąć, pozwolić daniu kilka minut odpocząć odpocząć i podawać.
Smacznego!