Skip to content

Gofry churros

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Gofry churros to gofry z ciasta parzonego, które zrobiłam na wzór tradycyjnych hiszpańskich smakołyków churros. Z pewnością słyszeliście o pączkach hiszpańskich, czy właśnie churros, które robi się z ciasta parzonego, bardzo podobnego do naszego na karpatkę. Churros to nieduże ciasteczka, wysmażane w głębokim oleju często na śniadanie i podawane z sosem czekoladowym, czy posypką cynamonową. Są u nas coraz popularniejsze i dużo osób będzie je robić na tłusty czwartek.

A gdyby tak troszkę tę wersję odchudzić?  Ciasto na churros nadaje się nie tylko do smażenia, ale i do wypiekania, czego dowodem są te gofry. Powiem o nich tyle, że to chyba najlepsze gofry, jakie zrobiłam. Naprawdę! Ciasto bardzo ładnie wyrasta, wręcz nie można go kłaść zbyt dużo, bo gofry churros wyjdą bardzo wysokie i  jest pulchniutkie i naprawdę, naprawdę rewelacyjnie się piecze. W tym przepisie nie dodałam cukru. Używamy go wraz z cynamonem jako posypkę, ale jeżeli już raz spróbujesz, to przy kolejnym przygotowywaniu możesz śmiało zmodyfikować ten przepis.

Gofry churros

Wyjdzie około 15 niedużych sztuk


Gofry churros – składniki:

  • 250 ml mleka
  • 120 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • dodatkowo: 100 g czekolady mlecznej i 100 ml śmietany kremówki, cukier oraz cynamon, posiekane orzechy.

Gofry churros – wykonanie:

Do rondelka włożyć masło i wlać mleko. Podgrzewać na niedużym ogniu, by się rozpuściło, a gdy się zagotuje dodać od razu całą mąkę. Szybkim i energicznym ruchem wymieszać zawartość rondelka, aby ciasto się połączyło i zaczęło odchodzić od brzegów. Parzyć wciąż mieszając około 1 minutę, aż na dnie garnuszka utworzy się biały nalot. Odstawić do przestygnięcia.

Gdy ciasto przestygnie, dodać do niego jajka, sól oraz proszek do pieczenia i zmiksować na jednolitą masę.

Rozgrzać gofrownicę i nakładać do niej po łyżce stołowej ciasta na środek foremek. Smażyć kilka minut, aż gofry churros będą miały piękny złoty kolor.

 

Przygotować polewę: kremówkę i połamaną czekoladę podgrzewać aż do rozpuszczenia.

Do 3 łyżek cukru dodać łyżeczkę cynamonu i wymieszać.

 

Gofry podawać z gorącą polewą czekoladową, oraz z dodatkiem posypki cynamonowej, czy orzechów.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.