W tym roku jeszcze nie by?o wpisu ksi??kowego. Dlatego spiesz? si?, by podzieli? si? z Wami kilkoma moimi nowymi ksi??kami, kt?re dotycz? typowo kwestii ?ywienia i przepis?w. Mo?e Was zach?c? do zakupu, albo i zniech?c?, bo w zestawieniu postanowi?am pokaza? te? jedn? ksi??k?, kt?ra jest dla mnie rozczarowaniem, pomimo du?ych oczekiwa?. Niestety…
Zaczynam dzi? od diety IF – s?yszeli?cie o niej? To zupe?nie co? innego ni? idea zdrowego, regularnego od?ywiania, a jednocze?nie musz? przyzna?, ?e przemawia do mnie, czego bym si? nie spodziewa?a. Potem kilka s??w o Uczcie – ksi??ce Roberta Sowy, kt?ry jest jednym z najbardziej cenionych kucharzy w Polsce. Uczy? gotowa? np. Karola Okras?. Troszk? te? opowiem o kuchni wega?skiej i na koniec o kuchni w?oskiej.
Zapraszam!
DIETA IF Post przerywany. Jedz przez 8 godzin, chudnij przez 16. JB RIVES
Ksi??ka opisuje stosunkowo now? diet? IF (intermittend fasting) – post przerywany, kt?ry wg bada? niesie same korzy?ci. A w zasadzie nie diet?, tylko spos?b od?ywiania si?. Spos?b od?ywiania si?, kt?ry jest kompatybilny z ka?d? inn? diet?. Jemy, co chcemy. Nie liczymy kalorii. Wa?ne tylko, by pilnowa? okresu, w kt?rym jemy.
O co chodzi?
Chodzi o to, aby dostarcza? organizmowi kalorii tylko przez okre?lony czas. Jest kilka metod postu przerywanego, w tej jednak ksi??ce autor opisuje post trwaj?cy 16 godzin. Jemy przez 8 godzin dziennie, a przez 16 po?cimy. Czyli np. zjadam pierwszy posi?ek o 10 rano, a ostatni o 18. W okresie niejedzenia przyjmuje tylko wod?, czy pij? czarn? kaw? – co?, co nie zawiera kalorii. Czas jedzenia to tzw. okno ?ywieniowe, kt?re mo?emy ustali? sobie sami na tarczy zegara, wg w?asnej potrzeby i tylko w tym czasie dostarczamy sobie kalorii.
Dieta wydawa? by si? mog?a dziwna, bo takie posty s? zazwyczaj niezdrowe, jednak autor krok po kroku przeprowadza nas przez mechanizm dzia?ania organizmu na tym po?cie, t?umacz?c, dlaczego IF ma sens. Ma?o tego – czytaj?c, zaczynasz si? zastanawia?, czy zdrowe od?ywianie opieraj?ce si? na pi?ciu posi?kach dziennie nie jest gorsze od tej metody.
Podchodzi?am do tej ksi??ki bardzo sceptycznie, jednak po jej przeczytaniu musz? stwierdzi?, ?e ten spos?b od?ywiania do mnie przemawia. A to dlaczego? Dlatego, ?e dzi?ki tej pozycji rozumiem ju? dzia?anie IF. Autor opisuje, w jaki spos?b dochodzi w naszym organizmie do magazynowania t?uszcz?w, jaki wp?yw maj? na tycie r??ne hormony (a maj? ogromny!), co si? z nimi dzieje, kiedy jemy przez ca?y dzie?, a jak wygl?da ich wzrost gdy pozwalamy organizmowi si? oczy?ci?.
Autor zauwa?a, ?e cz?owiek z punktu ewolucji nie jest przystosowany do takiego ?ywienia jak dzi? – przetworzonego i bardzo cz?stego. Reakcje organizmu na post s? jak najbardziej dla nas korzystne i naturalne, co udowadniaj? badania opisane w ksi??ce. Dawniej ludzi nie jedli pi?? razy dziennie. Cz?owiek polowa?, aby prze?y?. Nie mia? jedzenia podetkni?tego na p??ce w sklepie. Posi?ki ogranicza?y si? do dw?ch dziennie, a czasem i jednego. DNA cz?owieka nie zmienia si? w ci?gu kilkuset lat, nie jeste?my przystosowani do dzisiejszej ?ywno?ci i metod ?ywieniowych propagowanych przez wielu dietetyk?w. Najprostszy przyk?ad, kt?ry mi si? tutaj nasuwa – cz?owiek posiada k?y, a przecie? ich nie u?ywamy do zjadania surowego mi?sa, kt?re upolowali?my od setek lat. Zosta?y nam one po dawnych przodkach. Tak samo, jak namoczone palce wod?, kt?re si? marszcz?, dawniej s?u?y?y do lepszej przyczepno?ci podczas z?ej pogody – to te? znak, ?e nasz organizm nie zmieni? si? wiele od czas?w, gdy wspinali?my si? po drzewach. Warto si? dlatego nad tym zastanowi?, czy na pewno jeste?my przystosowani gotowi na te ca?odobowe spo?ywanie dla pobudzania metabolizmu.
Zach?cam do zapoznania si? z tre?ci? tej ksi??ki. To bardzo ciekawa pozycja i uwa?am, ?e ka?dy, kto nie lubi liczy? kalorii, pilnowa? godzin posi?k?w, a chcia?by schudn??, powinien si? ni? zainteresowa?. Mo?e to dla wielu spos?b na utrzymanie wagi?
Robert Sowa – UCZTA
Z restauracji wprost na Tw?j st??.
Ksi??ka zawiera przepisy na dania restauracyjne, kt?re z powodzeniem mo?esz przygotowa? w zaciszu domowym. W ksi??ce znajdziemy wszystko – od bardzo prostych, podstawowych potraw jak ch?odnik z buraczk?w wzbogacony o przepi?rcze jaja i ser kozi, kt?ry sprawia, ?e codzienna potrawa nabiera nowego wyrazu, przez np. pa?ki kurczaka w towarzystwie fasoli i pomidor?w, po wykwintny tatar z sarny.
Co jest ciekawego w tych przepisach? To, ?e co? prostego mo?na zamieni? w danie oryginalne i wyrafinowane. Czasem nie mamy pomys?u jak wzbogaci? talerz z obiadem o co? niezwyk?ego, a w tej ksi??ce pomys??w starczy nam na d?ugi czas. My?l?, ?e ka?dy znajdzie tutaj co? dla siebie, bo jest to kuchnia bardzo przyst?pna, prosta, ale te? pomys?owa i dla wymagaj?cych. Przepisy s? bardzo r??norodne, odpowiadaj?ce r??nym dietom. Jest tutaj i wegetaria?ski smalec, ale i zdrowe orzechowe crumble dla lubi?cych s?odko?ci czy sma?ona o?miornica dla fan?w owoc?w morza. Ksi??ka jest uniwersalna. Ale musz? te? zaznaczy?, ?e je?eli szukasz czego? naprawd? efektownego, wymagaj?cego, to te? dobrze trafi?e?.
Opr?cz przepis?w Roberta Sowy, znajdziemy tutaj tak?e receptury od Roberta Wojnarowskiego oraz Krzysztofa Kopci?skiego, szef?w kuchni znanej restauracji N31. Ca?o?? bardzo czytelna, opatrzona w przepi?kne fotografie.
Kuchnia Wega?ska – Cinzia Trenchi
Lubi? czasem si?gn?? po ksi??ki typowe dla konkretnej diety. Kuchnia ro?linna jest jedna z moich ulubionych, chocia? jestem osob? jedz?c? mi?so. Staram si? jednak, by to warzywa by?y na moim stole najcz??ciej, lubi? je o wiele bardziej ni? kawa?ek kurczaka.
Ta ksi??ka jest dobra dla os?b, kt?re chc? si? zag??bi? nie tylko w przepisy, ale i tajniki kuchni wega?skiej. Na samym pocz?tku autorka zapoznaje nas z produktami odpowiednimi dla kuchni wega?skiej, kt?re powinny by? podstaw?. Przybli?a nam r??ne zbo?a, warzywa owoce itp.
Nast?pnie znajdziemy rozdzia?y z przepisami: zbo?owymi np. chleb pe?noziarnisty z warzywami; z ro?linami str?czkowymi np. zupa z dzikiego grochu z ziemniaczanym gnocchni; z owocami i m?kami np. strudel jab?kowo-truskawkowy.
Wszystko opatrzone w du?ymi fotografiami i czytelnymi recepturami. Przy ka?dym przepisie znajdziemy te? informacje o stopniu trudno?ci, ilo?ci porcji, czasie przygotowania i gotowania czy pieczenia, co jest bardzo fajnym dodatkiem.
W?oska sztuka dobrego gotowania – Pellegrino Artusi
Jest to ksi??ka, na kt?r? nie mog?am si? zdecydowa? przez d?ugi czas. Waha?am si?. Z jednej strony jest to ksi??ka niezwykle szanowana, uznawana za bardzo wa?n? pozycj? w?r?d ksi??ek o kuchni w?oskiej. Z drugiej strony to ksi??ka napisana przed wieloma laty. Jeszcze przed pierwsz? wojn? ?wiatow?.
Zawiod?am si? niestety na niej, ale chyba dlatego, ?e oczekiwa?am czego? innego. Tak si? ko?cz? zakupy przez internet 😉
Chcia?am kupi? ksi??k?, kt?ra b?dzie podstawow? ksi??k? kucharsk? kuchni w?oskiej. I tak jest, ale trzeba doda?, ?e ksi??ka jest napisana j?zykiem do?? archaicznym. Ci??ko jest zrozumie? receptury, kt?re opr?cz trudnego j?zyka, nie maj? tak?e wyszczeg?lnionych sk?adnik?w. Otwieram na przypadkowej stronie i czytam opis przepisu, a nie przepis. Dlatego nie korzysta z receptury. Na szcz??cie jest tak tylko przy oko?o po?owie da?. Reszta ma list? sk?adnik?w. Brakuje te? zdj?? potraw. Co prawda, ci??ko wymaga?, ?eby kto? przed tyloma laty robi? zdj?cia, ale wiadomo – fajnie, gdy widzimy, co b?dziemy przygotowywa?.
Mimo wszystko musz? te? przyzna?, ?e ksi??ka jest klimatyczna. To tak, jakby wzi?? do r?ki stary zeszyt po Babci. Niekoniecznie z niego ugotujesz, ale docenisz. Przepisy poprzedza rozdzia? t?umacz?cy ksi??k?, tak aby by?a przyst?pniejsza dla czytelnika.
W?oska sztuka dobrego gotowania to 790 przepis?w z kuchni w?oskiej zebranych w jednej ksi??ce. Od zup, poprzez dania g??wne i kolacje po s?odko?ci, owoce morza i przepisy typowe dla W?och.