Skip to content

Oponki serowe

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Oponki serowe – nie jadłam ich tak dawno, że sama nie pamiętam już, kiedy ostatnio 🙂 Całkiem możliwe, że było to jeszcze za życia mojej Babci. A dokładniej za jej lat w zdrowiu, kiedy jeszcze wysmażała przeróżne cuda. Oponki chyba lubiliśmy jako dzieci (ja i moje rodzeństwo) najbardziej, szczególnie przez możliwość ich wykrawania. Czasem nawet robiliśmy zakłady, które z nas stworzy coś najdziwniejszego. Później mieliśmy frajdę ze zjadania tych tworów, bałwanków i gąsienic.

Na blogu jest wiele przepisów na Tłusty Czwartek (zobacz tutaj), jednak typowo przepisu na oponki serowe nie było 🙂

Ten przepis jest bardzo fajny – oponki szybko się smażą, ładnie podrastają, są kruche i miękkie. Są też słodkie, nie wymagają cukru pudru. Ilość cukru można zmniejszyć o 1/3. Te oponki serowe są trochę jak pączki moskiewskie mojej Babci, do których nie używa się drożdży. Po prostu pyszne 🙂 No i dzieci mają przy nich dużo zabawy.

Oponki serowe


Oponki serowe – składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 500 g białego sera (kawałek niezmielonego)
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany kwaśnej 18%
  • łyżeczka z czubkiem sody oczyszczonej
  • 200 g drobnego cukru
  • kieliszek spirytusu
  • 1 litr oleju
  • opcjonalnie: cukier puder

Oponki serowe – wykonanie:

Ser rozkruszyć na dno miski. Rozgnieść go widelcem. Dołożyć pozostałe składniki oprócz oleju i spirytusu. Wyrobić ciasto. Ser nie musi zginąć w cieście, nawet dobrze, jeżeli będzie wyczuwalny.

Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na grubość około 1 cm i wycinać z niej szklanka koła, a kieliszkiem wewnątrz koła kolejne kółeczko. Podczas wałkowania podsypywać mąkę.

Do rondla wlać kieliszek alkoholu i olej. Muszą być wymieszane na zimno. Następnie rozgrzać tłuszcz.

Na rozgrzany tłuszcz kłaść oponki. Smażyć na brązowy kolor najpierw z jednej, następnie z drugiej strony. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na ręcznikach papierowych, aby oponki serowe zgubiły nadmiar tłuszczu.  Ciasta wystarczy, aby zapełnić gotowymi oponkami 3 duże talerze.


Najlepsze serowe oponki są oczywiście jeszcze ciepłe z filiżanką dobrej herbaty.

Smacznego!

oponki serowe

 

2 komentarze

  1. Ania Paternostro
    14 stycznia, 2019 @ 2:02 pm

    Nice mogę się do czekać kiedy będę je robić. Dziękuje.

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      14 stycznia, 2019 @ 2:05 pm

      Smacznego:)

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *