Skip to content

Pierogi z zielonym groszkiem i fetą oraz z puree z karmelizowanej cebuli

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Pierogi z zielonym groszkiem! Lato na talerzu w każdą porę roku, bo możemy je zrobić z surowego, lub mrożonego groszku (obojętnie). Są pyszne, wyraźne w smaku a dodatek puree z karmelizowanej cebuli uzupełnia to danie, tworząc naprawdę pyszną domową i bezmięsną potrawę, która zachwyci nawet wymagających łasuchów.

Ale zacznijmy od początku. Do przygotowania tych pierogów użyłam ciasta z dodatkiem lekko gazowanej wody. Nie robiłam wcześniej tego ciasta, bo wydawało mi się, że to z gorącą wodą jest najlepsze (zobacz tutaj). Powiem Wam, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, bo z tym ciastem pracuje się troszkę inaczej, ale wcale nie znaczy, że gorzej. Co prawda jest twardsze i gorzej je rozwałkować, ale za to nie klei się praktycznie wcale i łatwiej się z nim pracuje w ogóle. Jest elastyczniejsze.

Jeżeli chodzi o farsz, to w składzie znajdziecie: zielony groszek, cebulę, czosnek, ser feta i w zasadzie to wszystko. Jednak połączenie jest naprawdę smaczne i jeżeli tylko lubicie zielony groszek, to z pewnością będziecie zachwyceni.

I na koniec puree z karmelizowanej cebuli zamiast  śmietany, jako uzupełnienie całego dania. Pierogi z zielonym groszkiem rewelacyjnie się z nim komponują. Puree jest lekko słodkie, delikatne, maślane, ale też wyraźne. Często robię je do ryb, jednak myślę, że tutaj także sprawdza się idealnie!

Spróbujcie sami.

Pierogi z zielonym groszkiem i fetą oraz z puree z karmelizowanej cebuli

Składniki na obiad dla 3-4 osób


Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • pół szklanki wody lekko gazowanej (125 ml)
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli

Ciasto wyrobić na gładką masę, zostawić na 10 minut, aby odpoczęło. Następnie rozwałkować je maksymalnie na tyle ile się da, na grubość nie większą niż 1 mm. Z ciasta za pomocą szklanki wykrawać krążki.

 

Farsz:

  • pół cebuli
  • 500 g groszku zielonego (może być mrożony)
  • 200 g sera owczego feta
  • płaska łyżeczka czosnku w proszku
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Zielony groszek ugotować na miękko. Odcedzić go i włożyć do naczynia. Za pomocą widelca rozbić ziarenka, by chociaż częściowo zrobiła się z nich miazga. Do groszku dodać pokruszony ser feta, podsmażoną na miękko cebulkę pokrojoną w kostkę oraz przyprawy. Wyrobić.

 

Puree z karmelizowanej cebuli:

  • 4 białe cebule
  • masło do podsmażenia
  • sól
  • 100 ml śmietany kremówki 30%

Cebulę pokroić w piórka i podsmażać na maśle z dodatkiem soli, aż będzie mięciutka i słodka. Lekko przestygniętą cebulę włożyć do blendera kielichowego, dolać kremówkę i zmiksować całość. W razie potrzeby dodać pieprzu lub soli.

 

Dodatkowo do przybrania:

  • świeża natka koperku
  • odrobina podsmażonej cebuli.

Warto usmażyć od razu 5-6 cebul z przeznaczeniem na puree, do przybrania i do farszu.

 

Pierogi z zielonym groszkiem i fetą wykonanie końcowe:

W krążki ciasta nakładać po łyżeczce farszu, następnie składać je na pół i sklejać na brzegach. Gotowe pierogi wrzucać na wrzątek i gotować od momentu wypłynięcia 3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.

Gotowe układać na talerzu, podawać z dodatkiem puree z karmelizowanej cebuli, posypać natką posiekanego koperku oraz z odrobiną podsmażonej cebuli.


Smacznego!

 

2 komentarze

  1. Gold Sushi
    19 stycznia, 2019 @ 12:50 pm

    Wygląda naprawdę super 🙂 Bardzo ciekawy przepis

    Reply

  2. Majka
    22 stycznia, 2019 @ 8:36 pm

    Wygląda wybornie ?

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.