Tiramisu z piernikami to moja kolejna propozycja na nadchodz?ce ?wi?ta.
To ciasto nie jest skomplikowane, przy czym niezwykle aromatyczne. Deser wzbogaci?am w smaki ?wi?teczne – czyli zamiast biszkopt?w u?y?am pierniczki, a do kremu doda?am sk?r? pomara?czow?.
Pierniczki nada?y temu w?oskiemu specja?owi nowy wymiar. Cudownie pachn?ce tiramisu jest delikatne, g?adkie, wprost rozp?ywaj?ce si? w ustach. A dodatek sk?rki pomara?czowej w kremie jeszcze bardziej przywodzi na my?l Bo?e Narodzenie. Nie wiem, czy b?d? w stanie wr?ci? do tiramisu z biszkoptami, bo ta wersja moi mili, jest po prostu przepyszna! I pokusz? si? o stwierdzenie, ?e najlepsza! S?dz?, ?e nie raz, a i nie dwa, umili mi popo?udnie z fili?ank? ulubionej Inki.
Je?eli pieczesz piernik staropolski, czy jeszcze co? innego piernikopodobnego, a zostaj? Ci skrawki po formowaniu np. tortu, czy upieczona pozosta?o?? po pierniczkach – to tutaj mo?esz je wykorzysta?. Nie tylko gotowe pierniczki si? nadadz? (chocia? na takie podaj? przepis), ale i r??ne niewykorzystane resztki.
Tiramisu z piernikami
Foremka 25 cm
Tiramisu z piernikami – sk?adniki:
- 500 g czystych piernik?w bez polewy, lukru itp.
- 500 ml ?mietany krem?wki 36% (sch?odzona)
- 500 g serka mascarpone (sch?odzony)
- 1 ?y?ka Inki Klasycznej zalana 500 ml wrz?tku
- sk?rka otarta z 1 pomara?czy
- 3 ?y?ki cukru pudru
Tiramisu z piernikami – wykonanie:
Trzy pierniki zmieli? na py?. Pozosta?e namoczy? w kawie Ince do?? mocno, by by?y bardzo mokre, ale by si? nie rozpad?y. W zale?no?ci od grubo?ci moczy? minut? lub dwie. Wyjmowa? ?y?k? cedzakow?.
W naczyniu ubi? na sztywno krem?wk?. Doda? do niej cukier puder. Nast?pnie ?y?ka po ?y?ce wkr?ci? serek mascarpone. Na ko?cu doda? sk?rk? pomara?czow? i dok?adnie wymiesza?.
W tortownicy uk?ada? kolejno: po?owa piernik?w, po?owa kremu, druga po?owa piernik?w, druga po?owa kremu i na koniec posypa? zmielonymi piernikami.
Ciasto wstawi? na ca?? noc do lod?wki, aby si? przegryz?o i porz?dnie sch?odzi?o.
Smacznego!