Skip to content

Ryba pieczona w pergaminie. Karp zapiekany z pieczarkami.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Ryba przygotowana w pergaminie, to idealny sposób na przygotowanie wilgotnej i aromatycznej ryby. Ja przygotowałam karpia, jednak jeszcze lepiej sprawdzi się tutaj ryba o słodkim mięsie – pstrąg czy amur. Świetnie się prezentuje na talerzu, i to nie tylko podczas Wigilii Bożego Narodzenia, ale także podczas kolacji czy zupełnie innej okazji. Rybę połączyłam z odrobiną smażonych pieczarek oraz natki pietruszki, co stworzyło bardzo ciekawe połączenie smakowe, które z pewnością jest mniej kaloryczne niż tradycyjnie smażony w tłuszczu karp. Można zapiec w całości, lub w kawałkach.

Składniki:

  • ryba słodkowodna o wadze około 1 kg
  • 20 dag pieczarek
  • kilka gałązek świeżych ziół – natka pietruszki
  • czosnek granulowany
  • natka pietruszki
  • tłuszcz do podsmażenia grzybów
  • cytryna
  • sól i pieprz
Wykonanie:
Pieczarki pokrojone w plastry podsmażamy na tłuszczu tak, by straciły smak surowizny i były lekko słonawe. 
Rybę nacieramy solą, pieprzem oraz czosnkiem – po dwie szczypty na każdą stronę (zewnątrz i wewnątrz). Skrapiamy ją sokiem z cytryny, kładziemy na pergaminie. Nakładamy na nią pieczarki oraz natkę pietruszki. Można dołożyć jeszcze bardzo cieniutki plasterek cytryny. 
Tak przygotowaną rybę zawijamy w papier do pieczenia tworząc kopertę i wsuwamy do piekarnika na 40 minut.
Podajemy najlepiej gorącą 🙂
Smacznego!

2 komentarze

  1. Karolina123
    17 kwietnia, 2018 @ 10:06 am

    Uwielbiam ryby! Choć nie ukrywam, że zapiekana z plasterkiem cytryny i ziołami już mi się znudziła. Chętnie wypróbuję przepis! W końcu powinniśmy jeść je dwa razy w tygodniu. Nie zapominajmy o tym:)

    Reply

  2. Karolina123
    13 stycznia, 2017 @ 10:30 am

    Uwielbiam ryby! Choć nie ukrywam, że zapiekana z plasterkiem cytryny i ziołami już mi się znudziła. Chętnie wypróbuję przepis! W końcu powinniśmy jeść je dwa razy w tygodniu. Nie zapominajmy o tym:)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *