Ryba przygotowana w pergaminie, to idealny spos?b na przygotowanie wilgotnej i aromatycznej ryby. Ja przygotowa?am karpia, jednak jeszcze lepiej sprawdzi si? tutaj ryba o s?odkim mi?sie – pstr?g czy amur. ?wietnie si? prezentuje na talerzu, i to nie tylko podczas Wigilii Bo?ego Narodzenia, ale tak?e podczas kolacji czy zupe?nie innej okazji. Ryb? po??czy?am z odrobin? sma?onych pieczarek oraz natki pietruszki, co stworzy?o bardzo ciekawe po??czenie smakowe, kt?re z pewno?ci? jest mniej kaloryczne ni? tradycyjnie sma?ony w t?uszczu karp. Mo?na zapiec w ca?o?ci, lub w kawa?kach.
Sk?adniki:
- ryba s?odkowodna o wadze oko?o 1 kg
- 20 dag pieczarek
- kilka ga??zek ?wie?ych zi?? – natka pietruszki
- czosnek granulowany
- natka pietruszki
- t?uszcz do podsma?enia grzyb?w
- cytryna
- s?l i pieprz
Wykonanie:
Pieczarki pokrojone w plastry podsma?amy na t?uszczu tak, by straci?y smak surowizny i by?y lekko s?onawe.
Ryb? nacieramy sol?, pieprzem oraz czosnkiem – po dwie szczypty na ka?d? stron? (zewn?trz i wewn?trz). Skrapiamy j? sokiem z cytryny, k?adziemy na pergaminie. Nak?adamy na ni? pieczarki oraz natk? pietruszki. Mo?na do?o?y? jeszcze bardzo cieniutki plasterek cytryny.
Tak przygotowan? ryb? zawijamy w papier do pieczenia tworz?c kopert? i wsuwamy do piekarnika na 40 minut.
Podajemy najlepiej gor?c? 🙂
Smacznego!
17 kwietnia, 2018 @ 10:06 am
Uwielbiam ryby! Choć nie ukrywam, że zapiekana z plasterkiem cytryny i ziołami już mi się znudziła. Chętnie wypróbuję przepis! W końcu powinniśmy jeść je dwa razy w tygodniu. Nie zapominajmy o tym:)
13 stycznia, 2017 @ 10:30 am
Uwielbiam ryby! Cho? nie ukrywam, ?e zapiekana z plasterkiem cytryny i zio?ami ju? mi si? znudzi?a. Ch?tnie wypr?buj? przepis! W ko?cu powinni?my je?? je dwa razy w tygodniu. Nie zapominajmy o tym:)