Witajcie Kochani 😉 Sylwester tuż tuż, więc przybywam z fajną propozycją na przekąskę, która nie tylko jest bardzo miła dla oka, ale także smaczna i syta. Makaron zapiekłam z podsmażonymi pieczarkami oraz gęstym sosem serowym, dzięki czemu uzyskałam fenomenalną zapiekankę, która, gdy ostygnie, tworzy zbitą i jednocześnie wilgotną kostkę o intensywnym smaku serowo-pieczarkowym.. Można tę kostkę ozdobić dowolnymi dodatkami, na przykład: świeżymi warzywami, serem, szynką, oliwkami i podać w formie koreczków. Można także postawić tuż obok sos czosnkowy, który podniesie smak całego dania, zachwycając nasze podniebienia!
Polecam! Danie wcale nie jest bardzo trudne, a efekt? Naprawdę zadowala 🙂
Składniki (foremka około 25 x 25cm):
- 300 g makaronu pełnoziarnistego pióra Lubella
- 400 g gęstej śmietany 12 lub 18 %
- 300 g pieczarek
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz ziołowy
- serek topiony o smaku pieczarkowym 200 g
- żółty ser 200 g
- 2 średnie ogórki kwaszone
- tłuszcz do podsmażenia
- 2 jaja
Makaron ugotować w posolonej wodzie. Przelać bieżącą wodą i odcedzić.
Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć na patelni przez 10 minut z dodatkiem soli i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę.
Ogórki kwaszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć z nadmiaru soku. Żółty ser także zetrzeć.
W misie miksera umieścić: pieczarki, jajka, sery, śmietanę, ogórki i przyprawy. Zmiksować by wszystkie składniki się połączyły. Masa powinna być wyrazista w smaku (wyraźnie powinno dać się wyczuć zarówno sól jak i pieprz), gdyż po upieczeniu straci na wyrazistości.
Masę mieszamy z makaronem. Wykładamy na przykrytą papierem do pieczenia foremkę i ubijamy łyżką, wyrównując wierzch. Całość nakrywamy folią aluminiową i wsuwamy do piekarnika na 30 minut. Pieczemy w temperaturze 170 stopni.
Zapiekankę zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej danie zrobić dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce.
Dodatki:
- sałata
- oliwki
- szynka
- żółty ser
- rzodkiewka
- szczypior
- sos czosnkowy
Zimną zapiekankę kroimy w kostkę i z pomocą wykałaczek przyozdabiamy dodatkami.
Smacznego!
Udanego Sylwestra i Dobrego Nowego Roku! 🙂
Kasia