Skip to content

Simit z pieczon? pieczark? i sadzonym jajkiem. ?niadanie w stylu tureckim.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Simit czyli tureckie bajgle w odr??nieniu od tradycyjnych bajgli s? znacznie ?atwiejsze w wykonaniu. Nie musimy ich obgotowywa?, za to smarujemy je z wierzchu odrobin? wody z miodem przed pieczeniem. Wychodz? puszyste w ?rodku, na zewn?trz lekko s?odkie, z dodatkiem sporej ilo?ci sezamu. S? przepyszne! Simit to jedzenie uliczne wywodz?ce si? ze Stambu?u, sprzedawane jako przek?ska lub przek?adne pikantnymi farszami. Uwielbiam je jada? z sadzonym jajkiem i pieczon? pieczark?.

 

simit

Simit – tureckie bajgle

Sk?adniki na 10 simit:
? 3 ?y?eczki suszonych dro?d?y
? 3 szklanki m?ki
? 2 ?y?ki oliwy
? 1 p?aska ?y?eczka soli morskiej
? 350 ml letniej wody
? p?aska ?y?eczka cukru
? 1 ?y?ka miodu
? 1/4 szklanki wody
? 1 szklanka przesma?onego na suchej patelni sezamu (uwa?aj, by nie przypali?, gdy? zrobi si? gorzki).

Wykonanie:
Suche sk?adniki po??czy? ze sob?, nast?pnie doda? mokre. Wyrobi? na jednolit? mas? i odstawi? na 2 godziny do wyro?ni?cia. Wyro?ni?te ciasto zn?w przerobi? i podzieli? na 10 cz??ci. Z ka?dej uformowa? wa?ek d?ugi na 60 cm, z?o?y? go na p??, skr?ci? jak spiral? i uformowa? pier?cie?. Bajgle uk?ada? na papierze do pieczenia. Wierzch posmarowa? wod? z miodem (po??czy? 1 ?y?k? miodu i 1/4 szklanki wody) i posypa? sezamem. Piec na z?oty kolor przez 25 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.

Je?eli masz ju? przygotowane bajgle, przejd? do przygotowania kanapek. 

Sk?adniki:
? Na sos: ?y?ka majonezu, ?y?ka jogurtu, ?y?ka ketchupu i p?? ?y?eczki czosnku granulowanego po??czy? ze sob?.
? 4 simit
? 4 du?ych pieczarek lub wi?cej mniejszych
? marynata do pieczarek z po??czonych: 30 ml oleju, ?y?ka sosu sojowego, szczypta pieprzu, dwie szczypty soli, szczypta kuminu
? 4 jaja
? s?l i ?wie?o zmielony pieprz do przyprawienia jajka
? oliwa do sma?enia
? kilka li?ci sa?aty
? czerwona cebula pokrojona w kr??ki.

Wykonanie:
Pieczarki umy?, usun?? n??ki i u?o?y? je na blaszce kapeluszami do spodu. W rowki nala? marynaty. Piec 20 minut.
Jajka usadzi? na patelni posmarowanej oliw?, opr?szy? je sol? oraz ?wie?o zmielonym pieprzem.
Simit przekroi?, posmarowa? po wewn?trznych stronach sosem. Do ?rodka nak?ada? li?? sa?aty, gor?ce pieczarki i jajko, kr??ki cebuli. Podawa?.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *