Kupiłam mięsko – zdrowe, nienafaszerowane antybiotykami, z wiejskiej hodowli. Wydaje mi się, że na wsi jest dużo łatwiej nabyć takie szczęśliwe kurki, które żywią się znacznie lepiej i nie dostają serii ulepszaczy pod skórę. Nie jestem fanką drobiu, na ogół coraz częściej rezygnujemy z mięsnych obiadów na korzyść ryb, czy nabiałów, ale kiedy można zjeść mięso wiadomego pochodzenia, to zawsze staram się zrobić coś fajnego, co zachęci zwłaszcza moje dzieci do zjedzenia pełnowartościowego posiłku.
I tym sposobem, dzisiaj proponuję Wam przepis na kolorowy obiad z rodzaju jednogarnkowych, bo całość zapiekamy w piekarniku w jednym naczyniu. Jest to pozycja zdrowa i naprawdę bardzo smaczna pomimo swojej prostoty.
Składniki na 6 osób:
- 3 woreczki ryżu parabolicznego 300 g (nie zamieniajcie go na zwykły biały, bo nie będzie sypki)
- mrożone warzywa – ulubiona mieszanka 750 g (ja dałam groszek zielony plus mieszankę grecką bez przypraw)
- 3 szklanki bulionu (lub w ostateczności przegotowanej wody z dodatkiem soli, pieprzu)
- tłuszcz do posmarowania formy, np masło
- pałki z kurczaka – 6 szt
- marynata do kurczaka: łyżka oleju, po łyżeczce soli, kurkumy, pieprzu i czerwonej słodkiej papryki.
- zioła prowansalskie do posypania warzyw.
Wykonanie:
Kurczaka nacieramy marynatą i pozostawiamy na godzinę, by przeszedł przyprawami.
Brytfankę nacieramy tłuszczem. Na spód wsypujemy ryż (suchy, niegotowany), zalewamy go dwiema szklankami bulionu. Na ryż wysypujemy warzywa i oprószamy je ziołami prowansalskimi, (lub jeżeli macie gotową mieszankę przypraw z warzyw, to można dać taką). Na warzywa wykładamy kurczaka i wsuwamy do piekarnika na 60 minut z włączoną funkcją termoobiegu (170 stopni)
W czasie pieczenia zaglądamy kilkukrotnie do piekarnika, by pozostałym bulionem nawilżać mięso za pomocą pędzelka czy łyżki. Po 40 minutach pieczenia przemieszać ryż z warzywami – jeżeli cały rosół wyparował, można jeszcze troszkę dolać.
Pysznego obiadu! 🙂
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 12:05 pm
Czy naczynie żaroodporne może być?
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 12:08 pm
Tak. 🙂
Anonimowy
6 marca, 2017 @ 1:04 pm
Czy naczynie żaroodporne może być?
Katarzyna Rzepecka
6 marca, 2017 @ 3:29 pm
Tak. 🙂
ZaplanowaniPL
17 kwietnia, 2018 @ 12:05 pm
wygląda na smaczne i nie jest bardzo skomplikowane, pewnie w sobotę wypróbuję 😉
Zygmunt Sienkiewicz
17 kwietnia, 2018 @ 12:07 pm
Niesamowicie smaczne danie, polecam
Gabriela Grębska
17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am
Bardzo smacznie! Chętnie bym spróbowała takiego dania 🙂
Anna Lena
17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am
Coś pysznego:)
bookiecik
17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am
Wygląda zachwycająco – nie tylko apetycznie, ale i zdrowo. Jadłabym! No to już wiem co jutro na obiad.
ZaplanowaniPL
7 marca, 2017 @ 8:34 am
wygląda na smaczne i nie jest bardzo skomplikowane, pewnie w sobotę wypróbuję 😉
Zygmunt Sienkiewicz
18 stycznia, 2018 @ 10:26 pm
Niesamowicie smaczne danie, polecam
Gabriela Grębska
7 marca, 2017 @ 8:34 am
Bardzo smacznie! Chętnie bym spróbowała takiego dania 🙂
Anna Lena
7 marca, 2017 @ 8:54 am
Coś pysznego:)
bookiecik
7 marca, 2017 @ 10:12 am
Wygląda zachwycająco – nie tylko apetycznie, ale i zdrowo. Jadłabym! No to już wiem co jutro na obiad.
Aga
17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am
Mięsa nie trzeba wcześniej obsmazac? Upiecze się dobrze?
Aga
17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am
Mięsa nie trzeba wcześniej obsmazac? Upiecze się dobrze?
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:06 am
Nie. Wkładamy na ryż surowe mięso. Gdyby było inaczej, z pewnością taką informacje bym napisała 🙂
Aga
12 marca, 2017 @ 12:33 pm
Mięsa nie trzeba wcześniej obsmazac? Upiecze się dobrze?
Aga
12 marca, 2017 @ 12:34 pm
Mięsa nie trzeba wcześniej obsmazac? Upiecze się dobrze?
Katarzyna Rzepecka
12 marca, 2017 @ 4:53 pm
Nie. Wkładamy na ryż surowe mięso. Gdyby było inaczej, z pewnością taką informacje bym napisała 🙂
Marzena Terka
17 kwietnia, 2018 @ 12:05 pm
Pyszotka. Będziemy robić. Pozdrawiam 🙂
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 12:07 pm
Polecam 🙂
Marzena Terka
12 marca, 2017 @ 8:40 pm
Pyszotka. Będziemy robić. Pozdrawiam 🙂
Katarzyna Rzepecka
12 marca, 2017 @ 11:29 pm
Polecam 🙂
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am
Czy pieczemy pod przykryciem?
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:06 am
Nie. Pieczemy odkryte.
Anonimowy
20 marca, 2017 @ 9:38 pm
Czy pieczemy pod przykryciem?
Katarzyna Rzepecka
21 marca, 2017 @ 7:59 am
Nie. Pieczemy odkryte.
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 12:05 pm
Mam pytanie. Czy warzywa wsypujemy do naczynia zamrożone czy trzeba je wcześniej rozmrozić?
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 12:07 pm
Zamrożone. ☺
Anonimowy
28 marca, 2017 @ 7:45 am
Mam pytanie. Czy warzywa wsypujemy do naczynia zamrożone czy trzeba je wcześniej rozmrozić?
Katarzyna Rzepecka
28 marca, 2017 @ 3:07 pm
Zamrożone. ☺
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 12:05 pm
Świetny przepis.
Jedna miałem problem z ryżem, ponieważ użyłem zbyt małego naczynia i ryż po czasie pieczenia z przepisu był jeszcze bardzo twardy. Warto więc rozsypać go na większej powiewierzchni.
Nie mniej jednak rewelacja 😊
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 12:07 pm
Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂
Faktycznie, moje zaczynie jest dość duże, porównywalne do blaszki z piekarnika.
Pozdrawiam!
Anonimowy
21 kwietnia, 2017 @ 1:52 pm
Świetny przepis.
Jedna miałem problem z ryżem, ponieważ użyłem zbyt małego naczynia i ryż po czasie pieczenia z przepisu był jeszcze bardzo twardy. Warto więc rozsypać go na większej powiewierzchni.
Nie mniej jednak rewelacja ?
Katarzyna Rzepecka
21 kwietnia, 2017 @ 10:42 pm
Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂
Faktycznie, moje zaczynie jest dość duże, porównywalne do blaszki z piekarnika.
Pozdrawiam!
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 10:06 am
Na którym poziomie piekarnika?
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:06 am
Srodkowy 🙂
Zawsze wsuwam blaszki na środek, jeżeli jest inaczej to piszę, pozdrawiam! 🙂
Anonimowy
15 czerwca, 2017 @ 12:21 pm
Na którym poziomie piekarnika?
Katarzyna Rzepecka
15 czerwca, 2017 @ 10:02 pm
Srodkowy 🙂
Zawsze wsuwam blaszki na środek, jeżeli jest inaczej to piszę, pozdrawiam! 🙂
Karina Nieznana
17 kwietnia, 2018 @ 10:06 am
Mi niestety nie upiekł się kurczak, w środku był trochę surowy. Następnego dnia powtórzyłam przepis, z tym że kurczaka zrobiłam osobno na blasze. Wyszło super. Pokochałam taki pieczony ryż, mniam!
Karina Nieznana
26 sierpnia, 2017 @ 10:10 am
Mi niestety nie upiekł się kurczak, w środku był trochę surowy. Następnego dnia powtórzyłam przepis, z tym że kurczaka zrobiłam osobno na blasze. Wyszło super. Pokochałam taki pieczony ryż, mniam!
Unknown
17 kwietnia, 2018 @ 10:06 am
Wszystko super. Ale to jest porcja dla 3 osób 🙂 Dla 6 robiłam ostatnio x2, tak wszystkim smakowało 🙂 A kurczaka zdecydowanie należy wcześniej podsmażyć około 15 minut wtedy wychodzi zdecydowanie smaczniejszy 🙂
Unknown
3 listopada, 2017 @ 4:48 pm
Wszystko super. Ale to jest porcja dla 3 osób 🙂 Dla 6 robiłam ostatnio x2, tak wszystkim smakowało 🙂 A kurczaka zdecydowanie należy wcześniej podsmażyć około 15 minut wtedy wychodzi zdecydowanie smaczniejszy 🙂
Edyta
15 września, 2018 @ 2:26 pm
A warzywa musza byc mrozone czy moga byc swieze?
Katarzyna Rzepecka
15 września, 2018 @ 3:52 pm
Mogą być świeże. Mrożonka jest po prostu blyskawicznym wyborem 🙂