Lody z ricotty są wyraziste, mają posmak sernika i są naturalnie gęste. Idealnie nadają się do tego, by podać je z gorącym sosem, uzupełniając w smak owoców. Proponuję tutaj sos porzeczkowy – jest szlachetny, o lekko cierpkim smaku. Przełamuje miodową słodycz lodów. Jedliście już kiedyś lody podane w towarzystwie gorącego sosu? Jeżeli nie, to gorąco zachęcam do wypróbowania. To mój ulubiony sposób na serwowanie tych słodyczy. Uwielbiam, kiedy lody z ricotty są już miękkie, jednak zawsze, nim zdążą się roztopić do odpowiedniej konsystencji, zdążę je zjeść. Te słodkości, to moja największa słabość. Uwielbiam lody, a te z ricottą, podobnie jak z mascarpone (przepis tutaj) skradły moje serce. Nie sposób im się oprzeć i poczekać, aż będą na pół miękkie. Rozwiązaniem jest podanie lodów w gorącym sosie. Ten nieoczywisty deser sprawia, że lody szybciej się rozpuszczają, a także robi niesamowite wrażenie na gościach. Jest niezwykle elegancki. To również moja propozycja świąteczna – idealna na każdą porę roku, nawet zimę i okres Bożego Narodzenia. Latem sięgamy pod świeże owoce, zimą zaś podgrzewamy dżem.
Lody z ricotty w gorącym sosie z czarnej porzeczki
Lody z ricotty:
- 400 g ricotty
- 1 szklanka zimnej śmietany tortowej 36%
- 150 ml miodu
Ricottę zblendować razem z miodem i szczyptą soli na gładką masę. Śmietanę ubić na sztywno. Dodawać stopniowo za pomocą łyżki do ricotty, aż masa będzie jednolita. Wlać do zamykanego pojemnika i wstawić na kilka godzin do zamrażarki.
Gorący sos porzeczkowy:
- 500 g obranych, umytych czarnych porzeczek
- 1 szklanka przegotowanej wody
- 300 g cukru (lub więcej, jeżeli owoce są bardzo kwaśne)
Porzeczki wraz z wodą wstawić do rondla. Gotować 30 minut na małym gazie. Ugotowane przełożyć na sito i przetrzeć, aby zostały tylko niepotrzebne pestki. To dosłownie chwila pracy – porzeczki są mięciutkie. Owoce ponownie przełożyć do rondla, teraz dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Gotować, aż cukier całkowicie się rozpuści. Spróbować – sos musi być słodki.
Dodatkowo potrzebne będą do przybrania:
- świeże listki mięty
- kilka gałązek czarnej porzeczki
Lody z ricotty w gorącym sosie z czarnej porzeczki – wykonanie:
Lody z ricotty kroić ogrzanym w gorącej wodzie nożem. Układać w pucharkach. Dolać gorący sos porzeczkowy do połowy ich wysokości. Ozdobić świeżymi owocami i miętą.
Smacznego!
Chwilówki dla Ciebie
5 lipca, 2018 @ 11:09 am
Mam na podwórku mnóstwo porzeczek i powoli kończą mi się pomysły co z nimi robić. Ale mam już jeden pomysł więcej 😉