Chicken paprikash to jedno z narodowych dań węgierskich, bardzo tam popularne i ogromnie lubiane także w krajach anglojęzycznych, w Polsce natomiast niemal nieznane. Dosłownie tłumacząc, jest to paprykarz z kurczaka, a mówiąc inaczej – to odmiana gulaszu, gdzie danie zaczynamy od podsmażenia mięsa, następnie cebuli i papryki, by całość podduszać w aromatycznym sosie, zaciągniętym na końcu kwaśną śmietaną. Chicken paprikash (paprikas criske) podajemy z lanymi kluseczkami, szerokim makaronem np. tagliatelle, czy ryżem. Całość jest bardzo aromatyczna, a także łatwa w przygotowaniu – gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂
Chicken Paprikash
Składniki:
Pałki z kurczaka – 6-8 sztuk
2 białe cebule
2 czerwone słodkie papryki
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
szczypta pieprzu cayenne
sól
400 ml rosołu (lub wody)
łyżka masła
100 ml kwaśnej śmietany.
Węgrzy dodają także odrobinę mąki, by zagęścić sos.
Wykonanie:
Kurczaka umyć, odciąć kostki, posolić delikatnie i włożyć na rozgrzane na głębokiej patelni masło. Zarumienić z obu stron i wyjąć mięso na talerz.
Na patelnię wrzucić posiekaną na piórka lub paseczki paprykę oraz cebulę. Podsmażać przez kilka minut, by warzywa zmiękły. Dolać gorący bulion i doprawić do smaku pieprzem cayenne, słodką papryką oraz w razie konieczności solą. Wywar powinien być wyrazisty, lekko pikantny.
Do rondla dołożyć mięso i dusić danie przez 40 minut, co jakiś czas mieszając. Wyłączyć palnik, odczekać chwilę i dolać zahartowaną śmietanę. Śmietanę hartujemy poprzez dodanie do niej kilku łyżek gorącego sosu.
Smacznego!
Paulina
17 kwietnia, 2018 @ 9:56 am
ooo! wspaniały pomysł na obiad, zapisuję przepis 🙂
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 9:57 am
Cieszę się, że receptura przypadła do gustu 🙂
Paulina
6 listopada, 2017 @ 11:09 am
ooo! wspaniały pomysł na obiad, zapisuję przepis 🙂
Katarzyna Rzepecka
6 listopada, 2017 @ 4:52 pm
Cieszę się, że receptura przypadła do gustu 🙂
Malwinka
17 kwietnia, 2018 @ 9:57 am
Ciekawy przepis! 🙂
Malwinka
6 listopada, 2017 @ 11:41 pm
Ciekawy przepis! 🙂
Anna Maciejewska
17 kwietnia, 2018 @ 9:57 am
Zrobione.
Bardzo smaczne!
Ja dałam pierś, bardzo nam smakowało.
polecam.
Anna Maciejewska
22 listopada, 2017 @ 8:49 am
Zrobione.
Bardzo smaczne!
Ja dałam pierś, bardzo nam smakowało.
polecam.
Adrian Jakubiak
17 kwietnia, 2018 @ 9:57 am
Bardzo ciekawy przepis! Wygląda pysznie!
Adrian Jakubiak
12 grudnia, 2017 @ 10:40 am
Bardzo ciekawy przepis! Wygląda pysznie!