Skip to content

Historia, budowa i parzenie kawy w kawiarce.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Kawiarka inaczej określana makinetką, kafetierą lub czajnikiem moka, to jeden z najpowszechniejszych zaparzaczy do kawy na świecie. Gwarantuje przygotowanie naparu niezwykle zbliżonego smakiem oraz konsystencją do włoskiego espresso. Jeżeli zależy Ci, żeby Twoja kawa nieustannie imponowała swoim smakiem, to bezwzględnie musisz bliżej poznać kawiarkę.
jak parzyć kawę w kawiarce

Historia kawiarki


Zalążki kawiarki sięgają roku 1919, kiedy to prezes firmy zajmującej się obróbką metali Włoch Alfonso Bialetti postanowił podjąć działalność nad modelem zaparzacza do kawy. Pragnął skonstruować coś niewielkiego, co pozwoli przyrządzić espresso w każdym domu, bez potrzeby tracenia majątku w kosztownych kawiarniach.

Do zaprojektowania kawiarki Alfonso natchnęła domowa pralka, która działała na zasadzie wypychania wody podczas procesu prania. Dlatego właśnie Bialetti zdecydował, że jego zaparzacz będzie parzyć kawę pod ciśnieniem, które przepycha wodę przez zmielone ziarna.

Pierwsza kawiarka powstała dosyć późno, bo dopiero w 1933 roku, a produkt był zbywany jedynie na miejscowych targach, co znacząco ograniczało popularyzacje na większą skalę. Spory przestój w produkcji nastąpił podczas II Wojny Światowej, a firma odżyła dopiero w 1946 roku. Renato Bialetti (syn Alfonso), który przejął stery w przedsiębiorstwie, opatentował kawiarkę oraz postawił na powiększenie działań marketingowych. Skuteczna promocja sprawiła, że kawiarka zdobyła światową sławę.

Budowa kawiarki


Od powstania pierwszej kawiarki w jej designie do dziś zmieniło się niewiele. Kawiarka to przeważnie ośmiokątny, stożkowy dzbanek zrobiony z aluminium lub stali. Składa się z trzech podstawowych części. Dolnego pojemnika na wodę, sitka na zmieloną kawę i górnego zbiornika na gotowy napar.

Niezwykle ważnym elementem kawiarki jest zaworek znajdujący się w dolnym zbiorniku. Nie pełni on roli estetycznej, a jest pewnym zabezpieczeniem. Gdy z różnych względów woda nie przeciska się
przez sitko, to zaworek wypuszcza parę wodną, zmniejszając ciśnienie w zbiorniku. Zabezpiecza to nas przed ewentualnym rozsadzeniem kawiarki.


Kawiarki są dostępne w różnych gabarytach, natomiast ich wielkość szacuje się w liczbie filiżanek. Jedna filiżanka to szacunkowo 30-35 ml naparu, więc tyle, co espresso. Kupując kawiarkę, należy pamiętać o tym, żeby jej rozmiar w zupełności spełniał Twoje oczekiwania. Każde sitko należy wypełniać kawą po same brzegi, co umożliwia perfekcyjną ekstrakcję oraz pozwala osiągnąć optymalną ilość naparu. Jeżeli przygotowujesz kawę tylko dla siebie, to kawiarka na 10 filiżanek będzie niewątpliwie za duża.

Przed zakupem kawiarki musisz zwrócić uwagę na to, gdzie chcesz jej używać. Nie każda kawiarka jest przystosowana do stosowania na palniku gazowym. Funkcjonują również czajniczki przeznaczone wyłącznie do płyty indukcyjnej bądź elektryczne.
Parzenie kawy w kawiarce

Kawiarka zyskała wielką popularność na całym świecie również z powodu bardzo łatwej obsługi. Do osiągnięcia wspaniałego naparu wystarczy tak niewiele, a z jego przyrządzeniem nie powinien mieć problemów nawet początkujący kawosz. Zanim pierwszy raz użyjesz swojej kawiarki, musisz ją rozkręcić i dokładnie oczyścić każdą jej część.
Ważne jest to, aby wykonać to bez żadnych środków chemicznych, należy użyć do tego wyłącznie czystą wodę. Kiedy kawiarka wyschnie, możesz przejść do procesu parzenia:

1. Wlej wodę do dolnego pojemnika tuż pod zawór bezpieczeństwa, czyli niewielki otwór, który zabezpiecza urządzenie przed nadmiernym skokiem ciśnienia.
2. Uzupełnij sitko drobno zmieloną kawą aż po same brzegi. Nie ubijaj jej jednak tak, jak w przypadku ekspresu kolbowego.
3. Połącz ze sobą wszystkie części i pewnie przykręć górny zbiornik do podstawy. Skręcając kawiarkę, staraj się nie trzymać jej za rączkę.
4. Postaw kawiarkę na palniku (o mniejszej średnicy niż podstawa kawiarki) lub na płycie indukcyjnej.
5. Zaczekaj, aż kawa zaparzy się do górnego zbiornika.


Mimo tego, że otrzymany napar jest często porównywany do espresso, to nie do końca nim jest. Pozwala on na stosunkowo intensywne doznania i świetnie komponuje się z mlekiem. Najistotniejszymi zaletami kawiarki jest łatwa obsługa i niewielka cena w stosunku do wysokiej jakości wykonanego naparu. Dzięki temu niewielki czajniczek posiada swoich miłośników na całym świecie.
jaką kawiarke wybrać

6 komentarzy

  1. Centrum Pożyczek 24h
    17 kwietnia, 2018 @ 9:53 am

    Zaskakujące, że nikt nie opatentował kawiarki od 1933 do wybuchu wojny. Tak czy inaczej – kawiarka to bezapelacyjnie świetny wynalazek 🙂 Pozdrawiam!

    Reply

  2. Centrum Pożyczek 24h
    13 marca, 2018 @ 2:09 pm

    Zaskakujące, że nikt nie opatentował kawiarki od 1933 do wybuchu wojny. Tak czy inaczej – kawiarka to bezapelacyjnie świetny wynalazek 🙂 Pozdrawiam!

    Reply

  3. Anna Maciejewska
    17 kwietnia, 2018 @ 9:53 am

    Przydatny wpis. Muszę odkurzyć moją kawiarkę i zrobić pyszne latte. Tak dawno go nie piłam!

    Reply

  4. Anna Maciejewska
    21 marca, 2018 @ 7:53 am

    Przydatny wpis. Muszę odkurzyć moją kawiarkę i zrobić pyszne latte. Tak dawno go nie piłam!

    Reply

  5. Milena - One Cellar Door
    17 kwietnia, 2018 @ 9:53 am

    U mnie w domu kawiarka jest w użyciu codziennie (czasem kilka razy dziennie). Rzeczywiście stosunek ceny do jakości kawy parzonej tym sposobem jest naprawdę świetny. 🙂

    Reply

  6. Milena - One Cellar Door
    27 marca, 2018 @ 2:02 pm

    U mnie w domu kawiarka jest w użyciu codziennie (czasem kilka razy dziennie). Rzeczywiście stosunek ceny do jakości kawy parzonej tym sposobem jest naprawdę świetny. 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *