Kiedy się mówi “A”, trzeba powiedzieć też “B”. W ostatnim wpisie pokazywałam Wam idealne bułki do hamburgerów. By tamten przepis był kompletny, powinny się znaleźć na blogu także i domowe hamburgery. Dla mnie idealny domowy hamburger to taki, który oprócz wyśmienitych i wilgotnych bułek drożdżowych z sezamem, zawiera także odpowiedni sos i kawał dobrego mięsa. Pisząc o sosie, mam na myśli nie ketchup, czy majonez, ale mieszankę, którą używam często także do sałatek. Przepyszne uzupełnienie. A jeżeli chodzi o mięso… Kluczem do sukcesu jest odpowiednie doprawienie. Kotlet musi być wyrazisty, ale też soczysty. Reszta dodatków takich jak sałata, czy ser to już kwestia indywidualna i warto dać tutaj po prostu to, co się lubi najbardziej.
Domowe hamburgery wołowo-wieprzowe. Sos do hamburgerów.
Proporcje na 8 sztuk.
Domowe hamburgery
Składniki na kotlety:
- 40 dag mielonej wołowiny
- 40 dag mielonej wieprzowiny
- 100 ml rosołu (ewentualnie wody)
- nieduża cebula posiekana bardzo drobno
- sól i pieprz
- 2 żółtka
- łyżka musztardy stołowej
- płaska łyżeczka musztardy Dijon (lub innej ostrej)
- olej do formowania i smażenia
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i wyrabiamy kilka minut, aż masa będzie lśniąca i w miarę jednolita. Całość musi być wyrazista, lekko pikantna i wyczuwalnie słona (ale nie przesolona ;-)). Natłuszczoną olejem dłonią urywamy część masy i formujemy kulkę, którą spłaszczamy na placek. Tak przygotowany kotlet kładziemy w rozgrzanej grillownicy, opiekaczu czy na patelni (a nawet możemy upiec w piekarniku) i smażymy na złoty kolor przez kilka minut. Mięso nie może być surowe.
Składniki na sos do hamburgerów:
- 3 łyżki majonezu
- łyżka musztardy stołowej
- łyżeczka musztardy Dijon
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą.
Pozostałe składniki:
- 8 bułek do hamburgerów (tutaj przepis)
- sałata
- pomidor
- zielony ogórek
- ogórki kwaszone lub np. ogórki kanapkowe
- rzodkiewka
- ulubione kiełki
- rukola
- żółty ser w plastrach
- lub inne ulubione warzywa
Domowe hamburgery
Wykonanie:
Bułki od hamburgerów kroimy na pół i zrumieniamy na patelni częścią wewnętrzną do spodu, po czym smarujemy je sosem.
Następnie budujemy hamburgery, układając sałatę, kotlet, ser, ulubione dodatki i ponownie sałatę.
I zajadamy <3
Smacznego!
I Am Anja
17 kwietnia, 2018 @ 9:52 am
Fajny przepis 🙂
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 9:54 am
Dziękuję i pozdrawiam ☺
I Am Anja
11 kwietnia, 2018 @ 5:04 am
Fajny przepis 🙂
Katarzyna Rzepecka
11 kwietnia, 2018 @ 8:30 am
Dziękuję i pozdrawiam ☺
Trener biznesu
17 kwietnia, 2018 @ 9:52 am
Prezentują się fantastycznie i pewnie muszą być pyszne 🙂
Trener biznesu
11 kwietnia, 2018 @ 10:42 am
Prezentują się fantastycznie i pewnie muszą być pyszne 🙂