Moje dzieci uwielbiają Inkę – najlepiej z dużą ilością mleka. Śniadania bez filiżanki dobrej kawy zbożowej nie mają u nas racji bytu 🙂 Moi chłopcy najchętniej wypiliby tylko napar, a z kolei kanapki pozostawili nietknięte, więc musiałam poszukać jakiejś rewelacji, bo chociaż Inka jest bardzo zdrowa, to w formie kawy nie napełni na długo małych brzuszków. Niewielu ludzi wie i ja sama nadal się tego uczę, że ta kawa to nie tylko mieszanka zbóż nadająca się do zaparzenia, ale także składnik, który może podnieść smak kasz, ryżu czy innych zbóż, przez co świetnie nadaje się do składu posiłku śniadaniowego. Tak więc kombinujemy, tworzymy i chwalimy się jaglanką kokosową z nutką Inki oraz ze świeżymi owocami. Polecam!
Jaglanka kokosowa z jabłkiem, gruszką oraz Inką.
Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej
- puszka mleczka kokosowego 400 ml
- mleko krowie pasteryzowane – 100 ml
- brązowy cukier według uznania
- 50 g wiórków kokosowych (drobno mielonych)
- czubata łyżeczka Inki Klasycznej
- nieduża gruszka
- nieduże jabłko
Wykonanie:
Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do rondelka i zalać mlekiem kokosowym. Dołożyć kawę zbożową. Wstawić na palnik i na małym ogniu, często mieszając, gotować jaglankę przez 15 minut.
Po tym czasie zdjąć z ognia, dosypać wiórki, dołożyć cukier wedle uznania i nakryć pokrywką, pozostawiając danie na 15 minut do napęcznienia.
Po odkryciu sprawdzić gęstość – jeżeli jaglanka wydaje się zbyt gęsta, można ją rozcieńczyć mlekiem krowim.
Podajemy z posiekaną w kostkę świeżą gruszką i jabłkiem, oraz odrobiną wiórków.
Smacznego śniadania!