Dziś jest Światowy Dzień Makaronu. Z tej okazji mam dla Was taki bardzo fajny przepis, który jest nie tylko bardzo smaczny, ale także szybki w wykonaniu. Do makaronu przygotowałam sos oparty na czterech różnych serach: białym, topionym, żółtym i mozzarelli. A piątym, pikantnym posypałam całe danie. Wszystko jest mocno serowe, delikatnie pietruszkowe i wprost rozpływające się w ustach 🙂
Składniki:
- makaron penne pełnoziarnisty Lubella – 250 g
- 500 ml śmietany kremowej 12%
- 100 g serka topionego śmietankowego
- 100 g żółtego sera np. gouda
- 100 g białego sera drobno mielonego
- kostka mozzarelli 150 g
- czosnek granulowany, pieprz i sól jako przyprawy
- pęczek natki pietruszki
- ostry żółty ser np. z chili do posypania wierzchu
Wykonanie:
Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.
Do garnka włożyć: serek topiony, pokrojoną mozzarellę, biały ser, i żółty ser (zetrzeć go na tarce). Dodać śmietanę i wszystko zmiksować blenderem na w miarę jednolitą masę. Doprawić do smaku czosnkiem, pieprzem oraz solą. Wstawić na palnik i podgrzać często mieszając do rozpuszczenia sera. Sos powinien się mocno zagrzać ale nie zagotować.
Makaron połączyć z sosem. Nakładać na talerze, oprószyć posiekaną natką pietruszki oraz drobno startym ostrym serem.
To wszystko! 🙂 Prawda, że fajne?
Smacznego kochani!
kasiac
17 kwietnia, 2018 @ 10:07 am
Lubię takie makarony! Zupełnie zapomniałam, że dziś jest dzień makaronu 🙂
Arkadiusz
17 kwietnia, 2018 @ 10:07 am
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie 🙂
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:09 am
Dziękuję 🙂 Także pozdrawiam!
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 10:07 am
Mega piękne zdjęcia! Zrobię na obiad, dzieki za przepis. Agata
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:09 am
Dziękuję i smacznego życzę!
kasiac
25 października, 2016 @ 5:53 am
Lubię takie makarony! Zupełnie zapomniałam, że dziś jest dzień makaronu 🙂
Arkadiusz
25 października, 2016 @ 7:16 am
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie 🙂
Katarzyna Rzepecka
25 października, 2016 @ 7:35 am
Dziękuję 🙂 Także pozdrawiam!
Anonimowy
25 października, 2016 @ 7:48 am
Mega piękne zdjęcia! Zrobię na obiad, dzieki za przepis. Agata
Katarzyna Rzepecka
25 października, 2016 @ 7:50 am
Dziękuję i smacznego życzę!