Makaron penne z pięcioma serami.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Dziś jest Światowy Dzień Makaronu. Z tej okazji mam dla Was taki bardzo fajny przepis, który jest nie tylko bardzo smaczny, ale także szybki w wykonaniu. Do makaronu przygotowałam sos oparty na czterech różnych serach: białym, topionym, żółtym i mozzarelli. A piątym, pikantnym posypałam całe danie. Wszystko jest mocno serowe, delikatnie pietruszkowe i wprost rozpływające się w ustach 🙂
Składniki:
  • makaron penne pełnoziarnisty Lubella – 250 g
  • 500 ml śmietany kremowej 12%
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • 100 g żółtego sera np. gouda
  • 100 g białego sera drobno mielonego
  • kostka mozzarelli 150 g
  • czosnek granulowany, pieprz i sól jako przyprawy
  • pęczek natki pietruszki
  • ostry żółty ser np. z chili do posypania wierzchu
Wykonanie:
Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. 
Do garnka włożyć: serek topiony, pokrojoną mozzarellę, biały ser, i żółty ser (zetrzeć go na tarce). Dodać śmietanę i wszystko zmiksować blenderem na w miarę jednolitą masę. Doprawić do smaku czosnkiem, pieprzem oraz solą. Wstawić na palnik i podgrzać często mieszając do rozpuszczenia sera. Sos powinien się mocno zagrzać ale nie zagotować. 
Makaron połączyć z sosem. Nakładać na talerze, oprószyć posiekaną natką pietruszki oraz drobno startym ostrym serem. 
To wszystko! 🙂 Prawda, że fajne? 
Smacznego kochani!

10 komentarzy

  1. kasiac
    17 kwietnia, 2018 @ 10:07 am

    Lubię takie makarony! Zupełnie zapomniałam, że dziś jest dzień makaronu 🙂

    Reply

  2. Arkadiusz
    17 kwietnia, 2018 @ 10:07 am

    Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie 🙂

    Reply

  3. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:07 am

    Mega piękne zdjęcia! Zrobię na obiad, dzieki za przepis. Agata

    Reply

  4. kasiac
    25 października, 2016 @ 5:53 am

    Lubię takie makarony! Zupełnie zapomniałam, że dziś jest dzień makaronu 🙂

    Reply

  5. Arkadiusz
    25 października, 2016 @ 7:16 am

    Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie 🙂

    Reply

  6. Anonimowy
    25 października, 2016 @ 7:48 am

    Mega piękne zdjęcia! Zrobię na obiad, dzieki za przepis. Agata

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *