Witajcie 🙂 Dziś mam dla Was przepis na nieco inną lasagne niż tradycyjna (tutaj przepis na tradycyjną). Bo nie ma tutaj mięsa mielonego wieprzowego ani wołowego. Jest za to mięso z kurczaka. Nie ma też sosu beszamelowego, jest za to mieszanka serka ricotty i mozzarelli. Taka lazania jest delikatniejsza i bardziej kremowa w smaku, choć nadal bardzo aromatyczna. Która lepsza? Obie są bardzo smaczne i nie umiem powiedzieć, która mi posmakowała bardziej, bo to dwa zupełnie różne dania pomimo zbliżonych składników. To troszkę jak z rodzeństwem. Niby podobne, a jednak inne.
Ja Was gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu, bo zbliża się 25 października, czyli Światowy Dzień Makaronu. Właśnie z tej okazji wyczarowałam dla Was taką nową recepturę, bo dzień ten trzeba poszanować i zrobić coś makaroniastego, a jednocześnie coś ciekawego, nowego i w żadnym wypadku nudnego 🙂
Składniki dla 6-8 osób (blaszka w rozmiarach około 25x30cm):
- 24 płaty makaronu do lazanii Lubella
- 80 dag mięsa z piersi lub udek kurczaka (pokrojone w drobną kostkę lub zmielone)
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula biała
- 2 czerwone słodkie papryki
- 2 puszki pomidorów krojonych w zalewie własnej
- 3 kulki sera mozzarella — około 500 g
- ser ricotta 700 g
- żółty ser do posypania np. parmezan – 350 g
- pęczek pietruszki
- 2 jajka
- 2 łyżki świeżej posiekanej bazylii
- oliwa do podsmażania i natłuszczenia formy
- pieprz i sól
Wykonanie.
Makaron ugotować w osolonej wodzie tak by był lekko twardy, gotujemy przez 8-10 minut. Po wyjęciu przepłukać go zimną wodą i rozłożyć luźno (by się nie skleił) by się odsączył.
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucić mięso i posiekaną cebulkę, podsmażyć z dodatkiem soli przez kilka minut. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Podsmażać jeszcze chwilkę by mięso straciło kolor surowizny. Dodać pomidory wraz z zalewą, bazylię oraz pieprz i w razie konieczności sól. Dusić całość około 30 minut, by sos zgęstniał.
Ser ricottę i mozzarellę rozdrobnić widelcem, dołożyć do tego posiekana natkę pietruszki, wbić dwa jajka, dodać trochę soli i wyrobić na jednolitą masę.
Ważne! Zarówno sos, jak i ser powinien być wyczuwalnie słony.
Formę natłuścić oliwą. Na dno włożyć 6 płatów makaronu, tak aby jeden lekko zachodził na drugi.
Na makaron ułożyć 1/3 część sosu mięsnego i 1/3 masy serowej. Ucisnąć. Nałożyć drugą warstwę makaronu i drugą warstwę sosu oraz sera. Znów dobrze ucisnąć. Nałożyć warstwę makaronu i ostatnią trzecią część farszu mięsnego i sera. Nakryć 4 warstwą makaronu.
Wierzch posypać obicie tartym żółtym serem. Całość musi być dobrze przykryta serem, niczym pierzynką by makaron nie zrobił się twardy od wysokiej temperatury.
Wierzch nakrywamy folią aluminiową i zapiekamy około 30 minut w 180 stopniach. Na ostatnie 10 minut można zdjąć folię. Po wyjęciu z pieca odczekać 20 minut i podawać gorące 🙂
Smacznego!
Pozdrawiam ciepło,
Kasia
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 10:10 am
moja lasage taka ładna nie wyszła ;-(
———————————————-
http://bit.ly/2eq7X30
Anonimowy
25 października, 2016 @ 8:51 am
moja lasage taka ładna nie wyszła ;-(
———————————————-
http://bit.ly/2eq7X30