Skip to content

Lasagne z kurczakiem i trzema serami.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Witajcie 馃檪 Dzi艣 mam dla Was przepis na nieco inn膮 lasagne ni偶 tradycyjna (tutaj przepis na tradycyjn膮). Bo nie ma tutaj mi臋sa mielonego wieprzowego ani wo艂owego. Jest za to mi臋so z kurczaka. Nie ma te偶 sosu beszamelowego, jest za to mieszanka serka ricotty i mozzarelli. Taka lazania jest delikatniejsza i bardziej kremowa w smaku, cho膰 nadal bardzo aromatyczna. Kt贸ra lepsza? Obie s膮 bardzo smaczne i nie umiem powiedzie膰, kt贸ra mi posmakowa艂a bardziej, bo to dwa zupe艂nie r贸偶ne dania pomimo zbli偶onych sk艂adnik贸w. To troszk臋 jak z rodze艅stwem. Niby podobne, a jednak inne.

Ja Was gor膮co zach臋cam do wypr贸bowania tego przepisu, bo zbli偶a si臋 25 pa藕dziernika, czyli 艢wiatowy Dzie艅 Makaronu. W艂a艣nie z tej okazji wyczarowa艂am dla Was tak膮 now膮 receptur臋, bo dzie艅 ten trzeba poszanowa膰 i zrobi膰 co艣 makaroniastego, a jednocze艣nie co艣 ciekawego, nowego i w 偶adnym wypadku nudnego 馃檪 


Sk艂adniki dla 6-8 os贸b (blaszka w rozmiarach oko艂o 25x30cm):

  • 24 p艂aty makaronu do lazanii Lubella
  • 80 dag mi臋sa z piersi lub udek kurczaka (pokrojone w drobn膮 kostk臋 lub zmielone)
  • 3 z膮bki czosnku
  • 1 cebula bia艂a
  • 2 czerwone s艂odkie papryki
  • 2 puszki pomidor贸w krojonych w zalewie w艂asnej
  • 3 kulki sera mozzarella 鈥 oko艂o 500 g
  • ser ricotta 700 g
  • 偶贸艂ty ser do posypania np. parmezan – 350 g
  • p臋czek pietruszki
  • 2 jajka
  • 2 艂y偶ki 艣wie偶ej posiekanej bazylii
  • oliwa do podsma偶ania i nat艂uszczenia formy
  • pieprz i s贸l

Wykonanie.

Makaron ugotowa膰 w osolonej wodzie tak by by艂 lekko twardy, gotujemy przez 8-10 minut. Po wyj臋ciu przep艂uka膰 go zimn膮 wod膮 i roz艂o偶y膰 lu藕no (by si臋 nie sklei艂) by si臋 ods膮czy艂.

Na patelni rozgrza膰 t艂uszcz. Wrzuci膰 mi臋so i posiekan膮 cebulk臋, podsma偶y膰 z dodatkiem soli przez kilka minut. Doda膰 czosnek przeci艣ni臋ty przez prask臋 oraz papryk臋 pokrojon膮 w kostk臋. Podsma偶a膰 jeszcze chwilk臋 by mi臋so straci艂o kolor surowizny. Doda膰 pomidory wraz z zalew膮, bazyli臋 oraz pieprz i w razie konieczno艣ci s贸l. Dusi膰 ca艂o艣膰 oko艂o 30 minut, by sos zg臋stnia艂.

Ser ricott臋 i mozzarell臋 rozdrobni膰 widelcem, do艂o偶y膰 do tego posiekana natk臋 pietruszki, wbi膰 dwa jajka, doda膰 troch臋 soli i wyrobi膰 na jednolit膮 mas臋.

Wa偶ne! Zar贸wno sos, jak i ser powinien by膰 wyczuwalnie s艂ony.

Form臋 nat艂u艣ci膰 oliw膮. Na dno w艂o偶y膰 6 p艂at贸w makaronu, tak aby jeden lekko zachodzi艂 na drugi.

Na makaron u艂o偶y膰 1/3 cz臋艣膰 sosu mi臋snego i 1/3 masy serowej. Ucisn膮膰. Na艂o偶y膰 drug膮 warstw臋 makaronu i drug膮 warstw臋 sosu oraz sera. Zn贸w dobrze ucisn膮膰. Na艂o偶y膰 warstw臋 makaronu i ostatni膮 trzeci膮 cz臋艣膰 farszu mi臋snego i sera. Nakry膰 4 warstw膮 makaronu.

Wierzch posypa膰 obicie tartym 偶贸艂tym serem. Ca艂o艣膰 musi by膰 dobrze przykryta serem, niczym pierzynk膮 by makaron nie zrobi艂 si臋 twardy od wysokiej temperatury.

Wierzch nakrywamy foli膮 aluminiow膮 i zapiekamy oko艂o 30 minut w 180 stopniach. Na ostatnie 10 minut mo偶na zdj膮膰 foli臋. Po wyj臋ciu z pieca odczeka膰 20 minut i podawa膰 gor膮ce 馃檪 

Smacznego!
Pozdrawiam ciep艂o,
Kasia

2 komentarze

  1. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:10 am

    moja lasage taka ładna nie wyszła ;-(

    ———————————————-

    http://bit.ly/2eq7X30

    Reply

  2. Anonimowy
    25 pa藕dziernika, 2016 @ 8:51 am

    moja lasage taka 艂adna nie wysz艂a ;-(

    ———————————————-

    http://bit.ly/2eq7X30

    Reply

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.Wymagane pola s膮 oznaczone *