Skip to content

Schab parzony – łatwy przepis na aromatyczną domową wędlinę.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Schab – idealny kawałek mięsa do wszelakiego typu domowych wędlin. Ja mam to szczęście, że mieszkam na wsi blisko dużego miasta. Nie ma tutaj problemu ze zdobyciem ekologicznego kawałka mięsa, czy chowu własnej sztuki wieprzowej. W każdym razie, właśnie taki ekologiczny kawałek postanowiłam wykorzystać na domowej roboty wędlinę, bo szkoda było mi go przerobić na kotlety czy zwyczajną pieczeń. Wybrałam metodę parzenia, jest to jeden z najłatwiejszych sposobów na otrzymanie domowej wędliny w kuchennych warunkach, a z odrobiną przypraw mięso jest naprawdę bardzo aromatyczne, kruche i jednocześnie dające się łatwo kroić. Nie sposób mu się oprzeć 🙂
Zobacz też przepis na schab gotowany 5 minut.
Składniki:
  • 1 kg schabu
marynata:
  • łyżka majeranku suszonego
  • 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • łyżka gorczycy
  • łyżka oliwy
  • płaska łyżka soli
wywar do parzenia:
  • 2 litry wody
  • łyżeczka soli
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Wykonanie:

Składniki na marynatę utrzeć ze sobą. Marynatę dokładnie wetrzeć w mięso. Zawinąć tak przyprawione mięso w folię spożywczą i wstawić na 24 godziny do lodówki.
Po 24 godzinach marynowania możemy przejść do parzenia 🙂
W garnku zagotowujemy wszystkie składniki na wywar, gotujemy 5 minut. Po tym czasie wyłączamy palnik i odwinięte z folii mięso wkładamy w gorący wywar. Nakrywamy pokrywką i zostawiamy mięso w garnku na pół godziny.
Po tym czasie mięso wyjmujemy na chwilkę, zagotowujemy ponownie wodę, ponownie wyłączamy palnik i wkładamy na powrót mięso ale tym razem na 70 minut. Trzymamy pod przykryciem.
Po 70 minutach wyjmujemy, pozostawiamy do wychłodzenia i przechowujemy w lodówce.
Ps. Nie bójcie się, że mięso będzie surowe – nie będzie!
Smacznego!
Pozdrawiam ciepło,
Katarzyna
Zajrzyj też na Facebook i Instagram

21 komentarzy

  1. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:08 am

    Witam:)
    Na 100% mięsko nie jest surowe…niedowiarek ze mnie 😉 …chociaż co do schabu pięciominutowego to muszę przyznać że byłam mile i pysznie zaskoczona 🙂
    Aga

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 10:09 am

      Nie jest surowe. Byłoby różowe w środku a jak widać na fotografii nie jest 🙂 w razie wątpliwości można ukroic plaster i sprawdzić po wyjęciu. Jeżeli by okazalo się, ze mięso potrzebuje jeszcze trochę to można pogotować wodę i jeszcze na pół godzinki włożyć schab. Ale nie powinno być absolutnie żadnego problemu…

      Reply

  2. Anonimowy
    8 września, 2016 @ 6:49 pm

    Witam:)
    Na 100% mięsko nie jest surowe…niedowiarek ze mnie 😉 …chociaż co do schabu pięciominutowego to muszę przyznać że byłam mile i pysznie zaskoczona 🙂
    Aga

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      8 września, 2016 @ 8:22 pm

      Nie jest surowe. Byłoby różowe w środku a jak widać na fotografii nie jest 🙂 w razie wątpliwości można ukroic plaster i sprawdzić po wyjęciu. Jeżeli by okazalo się, ze mięso potrzebuje jeszcze trochę to można pogotować wodę i jeszcze na pół godzinki włożyć schab. Ale nie powinno być absolutnie żadnego problemu…

      Reply

  3. MartaJ
    17 kwietnia, 2018 @ 10:09 am

    No i spróbuje, ostatnio nie jadam prawie wcale wędlin. Na takie po 35 zł za kg mnie nie stać a te tańsze to o pomstę do nieba wołają! Sama woda i dziwny smak, szkoda gadać. Lubię boczek pieczony, schab zawsze wychodził mi za ruchy i bez smaku. Wygląda na to, że Tym razem będzie pysznie. W każdym razie podzielę się opinią. ☺

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 10:09 am

      Ten schab jest wilgotny 🙂 Życzę smacznego i czekam na opinię w takim razie 🙂 Pozdrawiam!

      Reply

  4. MartaJ
    13 września, 2016 @ 5:37 am

    No i spróbuje, ostatnio nie jadam prawie wcale wędlin. Na takie po 35 zł za kg mnie nie stać a te tańsze to o pomstę do nieba wołają! Sama woda i dziwny smak, szkoda gadać. Lubię boczek pieczony, schab zawsze wychodził mi za ruchy i bez smaku. Wygląda na to, że Tym razem będzie pysznie. W każdym razie podzielę się opinią. ☺

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      13 września, 2016 @ 7:34 am

      Ten schab jest wilgotny 🙂 Życzę smacznego i czekam na opinię w takim razie 🙂 Pozdrawiam!

      Reply

  5. Zuza
    17 kwietnia, 2018 @ 10:08 am

    Parzony jest najlepszy!

    Reply

  6. Zuza
    13 września, 2016 @ 12:57 pm

    Parzony jest najlepszy!

    Reply

  7. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:09 am

    robie 🙂 zobaczymy jak wyjdzie. Napisze napewno.

    Reply

  8. Anonimowy
    7 października, 2016 @ 5:32 pm

    robie 🙂 zobaczymy jak wyjdzie. Napisze napewno.

    Reply

  9. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:09 am

    Czy schab karkowy można zrobić w taki sam sposób?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 10:09 am

      Tak. Jeżeli jest dość tłusty to sznurujemy to grubymi nićmi kuchennymi by nie rozpadal się po wyjęciu.

      Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 10:09 am

      Tak. Jeżeli jest dość tłusty to sznurujemy to grubymi nićmi kuchennymi by nie rozpadal się po wyjęciu.

      Reply

  10. Anonimowy
    14 października, 2016 @ 12:13 pm

    Czy schab karkowy można zrobić w taki sam sposób?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      15 października, 2016 @ 11:38 am

      Tak. Jeżeli jest dość tłusty to sznurujemy to grubymi nićmi kuchennymi by nie rozpadal się po wyjęciu.

      Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      15 października, 2016 @ 11:39 am

      Tak. Jeżeli jest dość tłusty to sznurujemy to grubymi nićmi kuchennymi by nie rozpadal się po wyjęciu.

      Reply

  11. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:09 am

    Schab robiłam ,jest pyszny .ale raczej trzeba wybierać taki cieńszy

    Reply

  12. Anonimowy
    29 marca, 2018 @ 8:54 am

    Schab robiłam ,jest pyszny .ale raczej trzeba wybierać taki cieńszy

    Reply

  13. Iwona
    6 marca, 2021 @ 1:27 pm

    Schab rewelacyjny! Wreszcie przepis na internecie bez ściemniania. Ślicznie Pani dziękuję! Jest Pani WIELKA 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *