Pasta ajvar to bałkański specjał zrobiony z pieczonych warzyw, gdzie większość z nich stanowi papryka. Na nasze szczęście pasta (choć też dostępna w sklepach), jest bardzo prosta do wykonania. Powiem Wam, że warto od razu zrobić sobie jej więcej by wykorzystać do gulaszów, makaronów – bo jest naprawdę bardzo smaczna i można używać ją na wiele sposobów. A sama papryka którą znajdziemy w tej chwili w warzywniakach to dojrzewające w słońcu warzywa o idealnym smaku do tego typu dań.
Pastę ajvar połączyłam z pełnoziarnistym makaronem i podałam ze smażonymi kwiatami cukinii. Cały sezon czekałam na końcówkę lata gdzie z czystym sumieniem mogę nazrywać tego rarytasu nie niszcząc samych owoców. Jeżeli nie macie cukinii we własnych ogródkach, to szukajcie jej kwiatów na przeróżnych bazarkach, bo te ostatnie promienie słońca niedługo się skończą i będzie niemal niemożliwe je dostać.
Składniki:
- makaron pełnoziarnisty spaghetti Lubella – 1 opakowanie
- kwiaty cukinii – 12 sztuk
- 1 białko jajka
- czerwona papryka (można użyć typowej papryki, ale lepiej poszukać tej słodkiej podłużnej) – 0,5 kg
- 1 nieduży bakłażan o wadze 0,3 kg (można zastąpić cukinią)
- 1 biała cebula
- 1 ząbek czosnku
- passata pomidorowa – 250 ml
- sól
- czerwona słodka papryka w proszku – 2 łyżeczki
- ostra papryka w proszku – wg uznania
- 20 ml oliwy do sosu i 20 ml do podsmażenia kwiatów
- łyżka cukru
- dwie łyżki octu
Wykonanie:
Makaron ugotować na al dente czyli tak by stawiał lekki opór zębom.
Warzywa (papryka, czosnek, cebula, papryka) umyć. Paprykę i bakłażana nakłuć by nie wybuchły podczas pieczenia i wstawić do piekarnika (180 stopni). Paprykę piec tak długo by skórka się przypiekła się miejscami na czarno – około 30 minut. Pozostałe warzywa piec do miękkości.
Po wyjęciu z pieca paprykę nakryć miską by zaparowała (sparzyła się) i usunąć z niej skórkę oraz gniazda nasienne. Bakłażana także obrać ze skórki. Nie jest to trudne, skórka lekko odchodzi.
Kiedy wszystkie warzywa są już upieczone, należy je zblendować, ale nie za mocno bo oryginalna ajvar nie jest pozbawiona grudek. Można także warzywa przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
W dużym rondlu rozgrzać oliwę, włożyć rozdrobnione warzywa, dodać przyprawy i passatę. Gotować stale mieszając przez kilkanaście minut tak by pasta odparowała nadmiar płynów. Na końcu dodać ocet i uzupełnić przyprawy jeżeli jest taka konieczność.
Kwiaty cukinii delikatnie opłukać. Usunąć z nich pręciki które znajdują się wewnątrz, posypać kwiaty solą i zamoczyć w rozkłóconym jajku. Kłaść na rozgrzany tłuszcz i bardzo króciutko je smażyć. Tylko tyle by białko się ścięło.
Makaron połączyć z gorącą pastą i kwiatami, od razu podawać.
Smacznego!
Pozdrawiam ciepło,
Katarzyna
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 10:08 am
Pychotka 🙂
Anonimowy
31 sierpnia, 2016 @ 6:59 pm
Pychotka 🙂