Skip to content

Kotleciki szarpane z cukinii.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Sezon na cukinię trwa w najlepsze, więc warto przemycać ją do obiadów, bo jest nie tylko bogata w witaminy ale także wpływa dobroczynnie na nasz układ trawienny. Dziś pokazuję więc pyszny przepis na kotleciki szarpane (szarpańce), które można zajadać do obiadu jak i samodzielnie. Oprócz cukinii znajdziemy w środku pieczarki, żółty ser, szynkę i marchew więc te placuszki potrafią zaskoczyć ulubionym smakiem. 
Składniki:
  • cukinia o wadze 0,6 kg
  • marchew – 150 g
  • żółty ser – 200 g
  • cebula – 100 g
  • pieczarki – 150 g
  • szynka drobiowa  – 200 g
  • duża łyżka majonezu
  • 2 jaja
  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • olej do smażenia
Wykonanie:
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać, pieczarki pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć cebulę, marchew i pieczarki i podsmażać z dodatkiem soli i pieprzu aż będą miękkie. Odstawić by wystygły.
Cukinię obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół. Jeżeli wytworzyły się już nasiona, to trzeba je usunąć łyżką; następnie owoc poszatkować na tarce o grubych oczkach. 
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szynkę pokroić w kostkę.
Tak przygotowane składniki umieścić w naczyniu i wbić jaja, dołożyć majonez oraz mąkę. Dodać soli i pieprzu wg uznania, oraz zioła. Za pomocą łyżki masę dokładnie pomieszać. 
Smażyć na średniej mocy palnika, na dobrze rozgrzanej patelni układając łyżką małe kotleciki o średnicy około 5 cm. Rumienić na złoty kolor po obu stronach.
Smacznego!
Zajrzyj też na Instagram i Facebook.
Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.