Kaszowiec – ciasto to robiłam już wiele razy. Pewnie część z Was też zna ten przepis. Ale z pewnością są też takie osoby, które jeszcze nie poznały smaku tego ciacha a warto zapisać taki tani i szybki przepis na czarną godzinę 🙂 Kaszowiec jest banalnie łatwy i tak naprawdę z banalnych składników. Każdy z nas jadł kiedyś kaszę mannę. Tutaj dodaje się do niej kilka dodatków i powstaje świetny krem, którym można przełożyć herbatniki. Co ciekawe, znam osobę, która po spróbowaniu nawet nie wiedziała, że zjadła kaszę, której normalnie jak twierdzi nie lubi – w końcu każda rzecz odpowiednio doprawiona czy przygotowana nabiera nowego smaku. Zawsze warto eksperymentować i próbować, nawet jeżeli coś nam wcześniej nie smakowało 🙂 Zachęcam do przygotowania 🙂
Kaszowiec
Z zeszytu teściowej.
Przepis na blaszkę 20 x 30
Na tradycyjną blaszkę 30 x 40 należy zrobić 1,5 porcji.
Składniki:
- herbatniki na 3 warstwy blaszki – około 40 dag (to tylko orientacyjna waga)
- 1 litr mleka 3,2 %
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 kostka margaryny
- cukier waniliowy 1 opakowanie
- 1 szklanka cukru
- 1 kopiasta łyżka kakao
- na polewę: łyżka kopiastego kakao, 1/4 kostki margaryny, łyżka cukru, 2 łyżki wody
Wykonanie:
W pierwszej kolejności ułożyć na blaszce pierwszą warstwę herbatników.
Ugotować pierwszą część – ciemną (z połowy składników):
Kakao rozkłócić w odrobinie mleka. Włożyć do garnuszka, dodać połowę mleka, pół szklanki cukru, połowę cukru waniliowego i pół kostki margaryny. Zagotować całość, co jakiś czas mieszając aż do rozpuszczenia składników. Na gotujące się mleko wsypywać wolno pół szklanki kaszy stale mieszając (by nie przywarła do dna). Gotować na małym ogniu przez 3-5 minut – do momentu aż masa będzie wyraźnie gęsta i przestanie przelewać się przez łyżkę.
Gorącą masę wyłożyć na herbatniki, rozłożyć równo, przykryć drugą warstwa herbatników. Ułożyć je równolegle do poprzednich.
Ugotować drugą część, czyli masę białą. Powtarzamy czynności, które robiliśmy przy ciemnej części – nie dodajemy już tutaj jednak kakao.
Jeszcze gorącą masę wykładamy na herbatniki, rozkładamy równo, przykrywamy równolegle trzecią warstwą herbatników.
Kaszowiec zostawiamy do ostygnięcia.
Kiedy ciasto jest już chłodne, należy przygotować polewę.
W garnuszku rozmieszać wodę i kakao, dodać cukier i margarynę. Podgrzewać aż wszystkie składniki się połączą. Polać ciasto i schować do lodówki.
Smacznego!
Pozdrawiam, Kasia.
17 kwietnia, 2018 @ 10:18 am
Mniam! Super przepis 🙂
25 listopada, 2015 @ 7:55 pm
Mniam! Super przepis 🙂
17 kwietnia, 2018 @ 12:18 pm
Czy wymiar blaszki jest mierzony od góry czy od spodu?
18 lutego, 2016 @ 3:37 pm
Czy wymiar blaszki jest mierzony od góry czy od spodu?
19 lutego, 2016 @ 10:52 am
od góry, pozdrawiam.
17 kwietnia, 2018 @ 10:17 am
CIASTO PRZEPYSZNE. POLECAM!!!
20 lutego, 2016 @ 4:21 pm
CIASTO PRZEPYSZNE. POLECAM!!!
17 kwietnia, 2018 @ 10:17 am
Super ,że znalazłam ten przepis ,,bardzo dawno temu ,robiłam to ciasto ,ale zgubiłam przepis !prawda jest pyszne !!
16 marca, 2016 @ 5:42 am
Super ,że znalazłam ten przepis ,,bardzo dawno temu ,robiłam to ciasto ,ale zgubiłam przepis !prawda jest pyszne !!
17 kwietnia, 2018 @ 10:17 am
Dzięki za przepis! Ja zrobię warstwy odwrotnie, najpierw jasna, potem ciemna, żeby nie brudzić dwóch garnków do gotowania kaszy 🙂
11 czerwca, 2016 @ 11:25 am
Dzięki za przepis! Ja zrobię warstwy odwrotnie, najpierw jasna, potem ciemna, żeby nie brudzić dwóch garnków do gotowania kaszy 🙂
17 kwietnia, 2018 @ 10:17 am
Czy można zamienić margarynę na masło? (:nie cierpię margaryny:)
17 kwietnia, 2018 @ 10:18 am
Jak najbardziej 🙂
4 lutego, 2017 @ 4:25 pm
Czy można zamienić margarynę na masło? (:nie cierpię margaryny:)
5 lutego, 2017 @ 12:53 pm
Jak najbardziej 🙂
17 kwietnia, 2018 @ 10:17 am
jestem pod wrażeniem 😀 😀 😀
23 lutego, 2017 @ 1:20 pm
jestem pod wrażeniem 😀 😀 😀
17 kwietnia, 2018 @ 10:17 am
czy gotując kaszę mannę, może ona się zwarzyć?
17 kwietnia, 2018 @ 10:18 am
Kasza jako produkt? Nie.
Mleko, owszem, musiało być z nim coś nie tak.
29 kwietnia, 2017 @ 6:05 pm
czy gotując kaszę mannę, może ona się zwarzyć?
30 kwietnia, 2017 @ 10:56 pm
Kasza jako produkt? Nie.
Mleko, owszem, musiało być z nim coś nie tak.
17 kwietnia, 2018 @ 10:17 am
Pierwotna nazwa tego ciasta to "Stefania" (autorki Ewa Kobyra) i była tylko jedna warstwa kaszy manny. Przepis ukazał się w "Biblioteczce Poradnika Domowego – Ciasta i Ciasteczka", wydanie IX z 2000 roku wydawnictwa Pruszyński i S-ka. Ten stary przepis (bo moja mama podobny robiła jak byłem dzieckiem) jest ciągle modernizowany i nazwę mu zmieniają, ale w gruncie to to samo ciasto. Odmian tego jakże pysznego ciasta jest całe mnóstwo i wszystkie są bardzo smaczne. Jestem facetem i pichcę moim dzieciom "Stefanię" od lat i nigdy się nie znudził. Pozdrawiam i życzę wszystkim smacznego.
17 kwietnia, 2018 @ 10:18 am
U nas w Gdansku nosi nazwe "Stefanka"
22 maja, 2017 @ 6:46 pm
Pierwotna nazwa tego ciasta to "Stefania" (autorki Ewa Kobyra) i była tylko jedna warstwa kaszy manny. Przepis ukazał się w "Biblioteczce Poradnika Domowego – Ciasta i Ciasteczka", wydanie IX z 2000 roku wydawnictwa Pruszyński i S-ka. Ten stary przepis (bo moja mama podobny robiła jak byłem dzieckiem) jest ciągle modernizowany i nazwę mu zmieniają, ale w gruncie to to samo ciasto. Odmian tego jakże pysznego ciasta jest całe mnóstwo i wszystkie są bardzo smaczne. Jestem facetem i pichcę moim dzieciom "Stefanię" od lat i nigdy się nie znudził. Pozdrawiam i życzę wszystkim smacznego.
4 sierpnia, 2017 @ 4:51 pm
U nas w Gdansku nosi nazwe "Stefanka"
17 kwietnia, 2018 @ 10:18 am
Pycha 😊😊😊
15 czerwca, 2017 @ 7:32 pm
Pycha ???
17 kwietnia, 2018 @ 10:18 am
Czy można użyć kaszy manny błyskawicznej?
17 kwietnia, 2018 @ 10:18 am
Można.
17 czerwca, 2017 @ 9:28 am
Czy można użyć kaszy manny błyskawicznej?
17 czerwca, 2017 @ 10:14 am
Można.
17 kwietnia, 2018 @ 10:18 am
Jeszcze ciepłe ale musiałam spróbować 😉 jest przepyszne 😍 oj będziemy się nim jutro zajadać, dziękuję za przepis 😊
21 października, 2017 @ 9:31 pm
Jeszcze ciepłe ale musiałam spróbować ? jest przepyszne ? oj będziemy się nim jutro zajadać, dziękuję za przepis ?
17 kwietnia, 2018 @ 10:18 am
Cukier wanilinowy, a nie waniliowy
17 kwietnia, 2018 @ 10:18 am
Jest także dostępny na rynku cukier waniliowy – z prawdziwą wanilią.
14 marca, 2018 @ 11:07 am
Cukier wanilinowy, a nie waniliowy
14 marca, 2018 @ 2:40 pm
Jest także dostępny na rynku cukier waniliowy – z prawdziwą wanilią.
5 listopada, 2019 @ 10:22 pm
super przepis
30 listopada, 2019 @ 9:44 pm
ja zamiast polewy daję pokrojone banany w plastry i zalewam galaretką przeważnie truskawkową lub wiśniową
31 października, 2020 @ 9:18 pm
20 Lat temu Babcia mi takie robiła i wkoncu znalazłam sama przepis który mi dzieciestwo przypomina. Dziękuję bardzo!
1 listopada, 2020 @ 5:01 pm
Bardzo się cieszę, że mogłam pomóc! Smacznego 🙂