Skip to content

Kaszowiec – ciasto z kaszy manny (bez pieczenia)

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Kaszowiec – ciasto to robiłam już wiele razy.  Pewnie część z Was też zna ten przepis. Ale z pewnością są też takie osoby, które jeszcze nie poznały smaku tego ciacha a warto zapisać taki tani i szybki przepis na czarną godzinę 🙂 Kaszowiec jest banalnie łatwy i tak naprawdę z banalnych składników. Każdy z nas jadł kiedyś kaszę mannę. Tutaj dodaje się do niej kilka dodatków i powstaje świetny krem, którym można przełożyć herbatniki. Co ciekawe, znam osobę, która po spróbowaniu nawet nie wiedziała, że zjadła kaszę, której normalnie jak twierdzi nie lubi – w końcu każda rzecz odpowiednio doprawiona czy przygotowana nabiera nowego smaku. Zawsze warto eksperymentować i próbować, nawet jeżeli coś nam wcześniej nie smakowało 🙂 Zachęcam do przygotowania 🙂

 

 

Kaszowiec

Z zeszytu teściowej.
 
Przepis na blaszkę 20 x 30
Na tradycyjną blaszkę 30 x 40 należy zrobić 1,5 porcji.
 
Składniki:
  • herbatniki na 3 warstwy blaszki – około 40 dag (to tylko orientacyjna waga)
  • 1 litr mleka 3,2 %
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 kostka margaryny
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • na polewę: łyżka kopiastego kakao, 1/4 kostki margaryny, łyżka cukru, 2 łyżki wody
Wykonanie:
 
W pierwszej kolejności ułożyć na blaszce pierwszą warstwę herbatników.
Ugotować pierwszą część – ciemną (z połowy składników):
Kakao rozkłócić w odrobinie mleka. Włożyć do garnuszka, dodać połowę mleka, pół szklanki cukru, połowę cukru waniliowego i pół kostki margaryny. Zagotować całość, co jakiś czas mieszając aż do rozpuszczenia składników. Na gotujące się mleko wsypywać wolno pół szklanki kaszy stale mieszając (by nie przywarła do dna). Gotować na małym ogniu przez 3-5 minut – do momentu aż masa będzie wyraźnie gęsta i przestanie przelewać się przez łyżkę.
Gorącą masę wyłożyć na herbatniki, rozłożyć równo, przykryć drugą warstwa herbatników. Ułożyć je równolegle do poprzednich.
Ugotować drugą część, czyli masę białą. Powtarzamy czynności, które robiliśmy przy ciemnej części – nie dodajemy już tutaj jednak kakao.
Jeszcze gorącą masę wykładamy na herbatniki, rozkładamy równo, przykrywamy równolegle trzecią warstwą herbatników.
Kaszowiec zostawiamy do ostygnięcia.
Kiedy ciasto jest już chłodne, należy przygotować polewę.
W garnuszku rozmieszać wodę i kakao, dodać cukier i margarynę. Podgrzewać aż wszystkie składniki się połączą. Polać ciasto i schować do lodówki.
Smacznego!
Pozdrawiam, Kasia.

41 komentarzy

  1. Iza Kapis
    17 kwietnia, 2018 @ 10:18 am

    Mniam! Super przepis 🙂

    Reply

  2. Iza Kapis
    25 listopada, 2015 @ 7:55 pm

    Mniam! Super przepis 🙂

    Reply

  3. Natalia Nowak
    17 kwietnia, 2018 @ 12:18 pm

    Czy wymiar blaszki jest mierzony od góry czy od spodu?

    Reply

  4. Natalia Nowak
    18 lutego, 2016 @ 3:37 pm

    Czy wymiar blaszki jest mierzony od góry czy od spodu?

    Reply

  5. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:17 am

    CIASTO PRZEPYSZNE. POLECAM!!!

    Reply

  6. Anonimowy
    20 lutego, 2016 @ 4:21 pm

    CIASTO PRZEPYSZNE. POLECAM!!!

    Reply

  7. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:17 am

    Super ,że znalazłam ten przepis ,,bardzo dawno temu ,robiłam to ciasto ,ale zgubiłam przepis !prawda jest pyszne !!

    Reply

  8. Anonimowy
    16 marca, 2016 @ 5:42 am

    Super ,że znalazłam ten przepis ,,bardzo dawno temu ,robiłam to ciasto ,ale zgubiłam przepis !prawda jest pyszne !!

    Reply

  9. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:17 am

    Dzięki za przepis! Ja zrobię warstwy odwrotnie, najpierw jasna, potem ciemna, żeby nie brudzić dwóch garnków do gotowania kaszy 🙂

    Reply

  10. Anonimowy
    11 czerwca, 2016 @ 11:25 am

    Dzięki za przepis! Ja zrobię warstwy odwrotnie, najpierw jasna, potem ciemna, żeby nie brudzić dwóch garnków do gotowania kaszy 🙂

    Reply

  11. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:17 am

    Czy można zamienić margarynę na masło? (:nie cierpię margaryny:)

    Reply

  12. Anonimowy
    4 lutego, 2017 @ 4:25 pm

    Czy można zamienić margarynę na masło? (:nie cierpię margaryny:)

    Reply

  13. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:17 am

    jestem pod wrażeniem 😀 😀 😀

    Reply

  14. Anonimowy
    23 lutego, 2017 @ 1:20 pm

    jestem pod wrażeniem 😀 😀 😀

    Reply

  15. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:17 am

    czy gotując kaszę mannę, może ona się zwarzyć?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 10:18 am

      Kasza jako produkt? Nie.
      Mleko, owszem, musiało być z nim coś nie tak.

      Reply

  16. Anonimowy
    29 kwietnia, 2017 @ 6:05 pm

    czy gotując kaszę mannę, może ona się zwarzyć?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      30 kwietnia, 2017 @ 10:56 pm

      Kasza jako produkt? Nie.
      Mleko, owszem, musiało być z nim coś nie tak.

      Reply

  17. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:17 am

    Pierwotna nazwa tego ciasta to "Stefania" (autorki Ewa Kobyra) i była tylko jedna warstwa kaszy manny. Przepis ukazał się w "Biblioteczce Poradnika Domowego – Ciasta i Ciasteczka", wydanie IX z 2000 roku wydawnictwa Pruszyński i S-ka. Ten stary przepis (bo moja mama podobny robiła jak byłem dzieckiem) jest ciągle modernizowany i nazwę mu zmieniają, ale w gruncie to to samo ciasto. Odmian tego jakże pysznego ciasta jest całe mnóstwo i wszystkie są bardzo smaczne. Jestem facetem i pichcę moim dzieciom "Stefanię" od lat i nigdy się nie znudził. Pozdrawiam i życzę wszystkim smacznego.

    Reply

    • Anonimowy
      17 kwietnia, 2018 @ 10:18 am

      U nas w Gdansku nosi nazwe "Stefanka"

      Reply

  18. Anonimowy
    22 maja, 2017 @ 6:46 pm

    Pierwotna nazwa tego ciasta to "Stefania" (autorki Ewa Kobyra) i była tylko jedna warstwa kaszy manny. Przepis ukazał się w "Biblioteczce Poradnika Domowego – Ciasta i Ciasteczka", wydanie IX z 2000 roku wydawnictwa Pruszyński i S-ka. Ten stary przepis (bo moja mama podobny robiła jak byłem dzieckiem) jest ciągle modernizowany i nazwę mu zmieniają, ale w gruncie to to samo ciasto. Odmian tego jakże pysznego ciasta jest całe mnóstwo i wszystkie są bardzo smaczne. Jestem facetem i pichcę moim dzieciom "Stefanię" od lat i nigdy się nie znudził. Pozdrawiam i życzę wszystkim smacznego.

    Reply

    • Anonimowy
      4 sierpnia, 2017 @ 4:51 pm

      U nas w Gdansku nosi nazwe "Stefanka"

      Reply

  19. Unknown
    17 kwietnia, 2018 @ 10:18 am

    Pycha 😊😊😊

    Reply

  20. Unknown
    15 czerwca, 2017 @ 7:32 pm

    Pycha ???

    Reply

  21. Marek51
    17 kwietnia, 2018 @ 10:18 am

    Czy można użyć kaszy manny błyskawicznej?

    Reply

  22. Marek51
    17 czerwca, 2017 @ 9:28 am

    Czy można użyć kaszy manny błyskawicznej?

    Reply

  23. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:18 am

    Jeszcze ciepłe ale musiałam spróbować 😉 jest przepyszne 😍 oj będziemy się nim jutro zajadać, dziękuję za przepis 😊

    Reply

  24. Anonimowy
    21 października, 2017 @ 9:31 pm

    Jeszcze ciepłe ale musiałam spróbować ? jest przepyszne ? oj będziemy się nim jutro zajadać, dziękuję za przepis ?

    Reply

  25. EMK
    17 kwietnia, 2018 @ 10:18 am

    Cukier wanilinowy, a nie waniliowy

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 10:18 am

      Jest także dostępny na rynku cukier waniliowy – z prawdziwą wanilią.

      Reply

  26. EMK
    14 marca, 2018 @ 11:07 am

    Cukier wanilinowy, a nie waniliowy

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      14 marca, 2018 @ 2:40 pm

      Jest także dostępny na rynku cukier waniliowy – z prawdziwą wanilią.

      Reply

  27. areklegionowo
    5 listopada, 2019 @ 10:22 pm

    super przepis

    Reply

  28. paweł
    30 listopada, 2019 @ 9:44 pm

    ja zamiast polewy daję pokrojone banany w plastry i zalewam galaretką przeważnie truskawkową lub wiśniową

    Reply

  29. Judyta
    31 października, 2020 @ 9:18 pm

    20 Lat temu Babcia mi takie robiła i wkoncu znalazłam sama przepis który mi dzieciestwo przypomina. Dziękuję bardzo!

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      1 listopada, 2020 @ 5:01 pm

      Bardzo się cieszę, że mogłam pomóc! Smacznego 🙂

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.Wymagane pola są oznaczone *