Skip to content

Sałatka wiosenna z dipem koperkowym.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Wiosenna sałatka 🙂 Tę sałatkę często podaję też do grilla. Jest w niej to “coś” przez co chętnie do niej wracam, idealne połączenie smaków i kolorów uzupełnione aromatycznym koperkowym dipem.

Sałatka wiosenna

Składniki na sałatkę:
– brokuł 500 g
– puszka kukurydzy konserwowej
– 3 twardsze pomidory
– 6 jaj
– cebula czerwona 2 sztuki
– pęczek rzodkiewki
 
 
Brokuł włożyć do garnka na wrzącą osoloną wodę i blanszować przez 5 minut. Od głąba odciąć różyczki i wrzucić do naczynia. Kukurydzę odsączyć, rzodkiew oczyścić i pokroić na plastry. Jaja ugotować na twardo, obrać i pokroić na ćwiatrki, i przekroić je jeszcze na pół. Cebulę obrać, i zeszatkować w półksiężyce. Pomidory umyć i przeciąć na 8 części.
Wszystko wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
***
 
Składniki na dip koperkowy:
– majonez ziołowy 200 ml
– jogurt nauturalny 100 ml
– świeży koperek – garść
– ząbek czosnku
– biały pieprz mielony i sól do doprawienia.

 

Koperek umyć i posiekać. Majonez połączyć z jogurtem naturalnym, dołożyć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz posiekany koperek. Całość doprawić do smaku białym pieprzem i solą.
Sos powinien się “przegryźć” w lodówce przed podaniem.
 
 
 
SMACZNEGO!
 
 
***
 



 

4 komentarze

  1. Babe czka
    19 marca, 2014 @ 1:57 pm

    Ten brokuł ostatecznie mnie przekonał 🙂 zabieram całą michę! 😀

    Reply

  2. ladylaura
    19 marca, 2014 @ 5:08 pm

    A ja dziś grillowałam,szkoda,ze nie miałam twojej sałatki.

    Reply

  3. bernikula
    25 marca, 2014 @ 10:46 am

    Danie zdecydowanie dla mnie:) Nawet na obiad wczoraj zrobiłam podobną. Wolę na obiad sałatki zamiast innych dań:)

    Reply

  4. Waniliowa pistacja
    5 maja, 2014 @ 6:07 pm

    prosto, szybko i bardzo smacznie 🙂 uwielbiam takie sałatki ! zapraszam Cie na mojego bloga http://waniliowapistacja.blogspot.dk/

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *