Skip to content

Serowo-waniliowe mini pączusie – łatwe i pyszne.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Przepis na mini pączki. Małe wdzięczne pączki, lubię kiedy są mocno serowe i mocno waniliowe. Wymagają dużo mniej czasu niż ich więksi koledzy, gdyż nie mają potrzeby wyrastania… I moim zdaniem są dużo pyszniejsze. Ale to już kwestia smaku…
I jest jeszcze jeden plus – dzieci nie maja problemu z ich zjadaniem 🙂
Przepis na mini pączki

Przepis na mini pączki

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej luksusowej typ 550
  • 0, 7 kg sera drobno zmielonego ( ja daję ser z wiaderka o pojemności 0,5 kg o smaku waniliowym “Delfico”, jest bardzo waniliowy, dobrze zmielony i gęsty)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • śmietana kremowa 12% 300 ml
  • cukier waniliowy 2 opakowania
  • 4 duże łyżki drobnego cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia – olej i smalec.
Z podanych składników pączków wychodzi na prawdę bardzo dużo, około 130 szt. Więc jeżeli nie potrzebujesz tyle, to zrób z połowy porcji.
Wykonanie:
 
Dokładnie zmiksować wszystkie mokre składniki. Na misce wymieszać suche składniki.
Następnie je ze sobą połączyć. Najpierw można pomóc sobie mikserem, później lepiej skończyć wyrabiać ciasto ręcznie.
Ciasto podsypywać mąką, podzielić na 3-4 części i każdą wałkować na grubość około 2 cm.
Następnie małym kieliszkiem 50 ml wykrawać pączusie. Pączki podczas smażenia wyrosną i powstaną kuleczki wielkości sporego orzecha włoskiego.
W rondlu z grubym dnem (ja użyłam bardzo wysokiej teflonowej patelni ze względu na to, że jest też szeroka) rozgrzać tłuszcz. Powinien sięgać około 4 cm nad dnem. Najpierw wrzucić jednego pączusia by sprawdzić czy temperatura jest odpowiednia. Pączek powinien wypłynąć w ciągu  około 20 sekund.
Wrzucać partiami kolejne i smażyć przez około 8-10 minut co jakiś czas je przewracając, na brązowy kolor.
Wykładać na ręcznik papierowy, i pozwolić im by zgubiły nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.
Pączusie są najlepsze kiedy ostygną. Dopiero wtedy nabierają właściwego smaku.
Smacznego! 🙂

5 komentarzy

  1. Anonimowy
    27 lutego, 2014 @ 7:21 am

    Mam pytanie odnośnie sera- piszesz, że dajesz z wiaderka 0,5, ale potrzeba 0,7- 0,5 będzie za mało?

    Reply

  2. Katarzyna Rzepecka
    27 lutego, 2014 @ 8:20 am

    Ja daje 1,5 wiaderka bo po prostu lubię by smak sera zwyciężył nad smakiem mąki, ale przepis można zmodyfikować, bo ten który znalazłam był w proporcji 2:1 czyli 1 kg sera na 0,5 kg. Różnica w ilości nie jest wielka.

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      27 lutego, 2014 @ 8:23 am

      A o pojemność wiadereczka to chodziło mi o to, żeby napisać jakiego ja używam 🙂

      Reply

  3. Anonimowy
    11 marca, 2014 @ 10:11 am

    Zrobiłam pączusie- dałam jakieś 0,5kg sera, ale mąki to mi poszlo(razem z podsypywaniem później przy wykraiwaniu)1 kg!Inaczej ciasto nie dałoby się rozwałkować. Ogólnie bardzo pyszne, ale niestety tylko pierwszego dnia…a wyszło ich tyle, że zostało na kolejne.

    Reply

  4. Katarzyna Rzepecka
    11 marca, 2014 @ 11:04 am

    A jakiego sera uzyłaś? Być może ser był o luźnej konsystencji i dlatego tyle wchłonął mąki? Chociaż ogólnie ciasto moje też nie była bardzo zbite, było mięciutkie i dość kleiste.
    Cieszę się że smakowało 🙂 a z tego przepisu faktycznie pączków wychodzi bardzo dużo, wspomniałam o tym w poście 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *