Szarlotka japo?ska. Makowiec japo?ski.
Pod takimi nazwami spotka? mo?na to ciasto.
Co si? w nim kryje? Du?o maku i du?o jab?ek 🙂 Jest to bardzo prosty wypiek, kt?ry musi si? uda?. Idealny na sezon jesienny i wczesnozimowy.
Ja t? szarlotk? robi? w bardzo b?yskawiczny spos?b, zw?aszcza ?e teraz to ciacho nadaje si? idealnie na co dzie?. To znaczy – dodaj? gotow? mas? makow? z puszki, zamiast j? przygotowywa? tak jak zrobi?abym to w ?wi?ta. Wyszukuje puszki oczywi?cie z bardzo dobrym sk?adem, bo wa?ne, aby ta masa by?a g?sta, ale dzi?ki temu czas przygotowania skraca si? nam do kilku minut.
Jak ju? mamy mas? makow?, to ??czymy j? z tartymi jab?kami np. szara reneta czy anton?wki, kasz? mann?, jajkami i pieczemy.
Z piekarnika wyjmujemy ciasto, kt?re wspaniale pachnie, a po wystygni?ciu jest wilgotne. W wersji od?wi?tnej wierzch mo?na pola? czekolad? i ozdobi? bakaliami.
Szarlotka japo?ska. Makowiec japo?ski.
Szarlotka japo?ska. Makowiec japo?ski.
Sk?adniki na tortownice 22-24 cm lub blaszk? 22×22 cm.
- 850-900 g masy makowej
- 5 jaj
- p?? szklanki kaszy manny
- 5 ?redniej wielko?ci jab?ek (najlepsze b?d? odmiany szara reneta lub anton?wka)
- sok z po??wki cytryny.
Szarlotka japo?ska. Makowiec japo?ski. Wykonanie:
Jab?ka obra?, zetrze? na tarce z grubymi oczkami i skropi? sokiem z cytryny. Je?eli mamy odmian? jab?ek, kt?ra jest soczysta, nale?y sok odcisn??.
???tka oddzieli? od bia?ek. ???tka uciera? mikserem kilka minut, a? stan? si? puszyste i bia?e. Bia?ka ubi? na sztywno.
W misie miksera ??czymy mas? makow? z jab?kami, nast?pnie dodajemy ???tka i na ko?cu bia?ka. Wa?ne jest, by mas? na tym etapie, kiedy dodajemy jajka, miesza? ?y?k?. Inaczej bia?ko nam si?dzie.
Ciasto wyla? na form? z dnem wy?o?onym papierem do pieczenia i piec 40 minut w 170 stopniach. Ciasto wk?adamy do nagrzanego pieca.
Smacznego!
11 października, 2019 @ 3:08 pm
Uwielbiam to ciasto. Ja dodaj? do ?rodka jeszcze sporo bakalii. Jest to obowi?zkowa pozycja na moim ?wi?tecznym stole 🙂