Skip to content

Zupa krem z broku?a z dodatkiem pesto z rukoli

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Zupa krem z broku??w. Czy lubisz? W mojej rodzinie jest wiele os?b, kt?re nie lubi? zbyt tego warzywa, ale w kremie si? zajadaj?. To warzywo ma specyficzny zapach podczas gotowania, jednak prawda jest taka, ?e jest w smaku delikatne i bardzo smaczne.

Do zupy z broku??w dodaje w?oskie pesto. Dlaczego? W?a?nie dlatego, aby podkre?li? delikatny smak wywaru. Przyprawami mo?na zepsu? smak zupy, bo ?atwo przesadzi?, natomiast ?y?ka pesto dodana na wierzch fajnie wzbogaca ca?o??.

Najcz??ciej do przygotowania domowego pesto wybieram rukol?, gdy? ma wyrazisty smak ju? sama w sobie. Mo?na j? tak?e zamieni? na bazyli?.

zupa krem z broku??w

Zupa krem z broku?a

Sk?adniki na zup?:
1 du?y broku?
3 marchewki
korze? pietruszki
p?? korzenia selera
2 z?bki czosnku
1 cebula
?y?eczka suszonego czosnku nied?wiedziego
s?l i pieprz do smaku
5 szklanek gor?cej wody lub bulionu
mas?o do podsma?enia.

Wykonanie zupy:
W garnku z grubym dnem rozpu?ci? mas?o. Wrzuci? na nie posiekany z?bek czosnku i pokrojon? na ma?e cz?stki cebul?. Podsma?a? 5 minut. Do?o?y? obrane i pokrojone w kostk? jarzyny, czyli marchew, pietruszk? i seler. Podsma?a? oko?o 10 minut z dodatkiem czosnku nied?wiedziego. Dola? 5 szklanek bulionu, zagotowa?. Broku? podzieli? na ma?e r??yczki i wrzuci? do zupy. Gotowa? do mi?kko?ci. Zup? zblendowa? na g?adk? mas? i podawa? z dodatkiem pesto.

 

Pesto z rukoli
Sk?adniki:
100 g ?wie?ej rukoli
3 ?y?ki pestek s?onecznika
1 z?bek czosnku
1/3 szklanki oliwy
?y?ka tartego twardego sera typu parmezan
s?l i pieprz do smaku.

Rukol?, pestki, ser, czosnek i oliw? zmiksowa? rozdrabniaczem na g?adk?, lekko grudkowat? mas?. Doprawi? do smaku sol? oraz pieprzem.

 

Smacznego!

 

zupa krem z brou??w

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *