Skip to content

Kurczak Kung Pao

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Kurczak Kung Pao – czyli jak przygotować w chwilę pyszną chińszczyznę bez dodatku gotowych mieszanek przypraw.

Kurczak Kung Pao to syczuańska potrawa, która zachwyca prostotą wykonania i wyrazistym smakiem. Raczej jest przyprawiana na bardzo ostro, ale możesz stopniować np. imbir czy dorzucić tyle papryczki ile uważasz za stosowane. I tak będzie pycha!

Do kurczaka Kung Pao nie potrzebujemy żadnych trudnych składników, po które musielibyśmy iść na azjatycki ryneczek. Wszystko kupimy w pobliskim sklepie. Składniki są bardzo proste – spójrz na listę składników.

Kurczak w tym daniu jest pysznie soczysty, warzywa wyraziste a całość po prostu sycąca. Pysznie, aromatycznie, orientalnie. Najsmaczniej z dodatkiem ryżu.

kurczak kung pao

Kurczak Kung Pao


Kurczak Kung Pao – składniki:

  • 1 kg filetów z piersi kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • papryczka chili lub płatki chili
  • kawałek 1 cm imbiru
  • 3 łyżki orzechów ziemnych
  • 200 g ryżu np. jaśminowego
  • na marynatę połączone: sok z dwóch cytryn, 2 łyżki sosu sojowego jasnego, 1/3 szklanki oleju sezamowego, 1 łyżeczka skrobi lub mąki kukurydzianej, 1/4 łyżeczki soli
  • na sos połączone: 1 szklanka wody, 4 pełne łyżki jasnego sosu sojowego, dwie łyżeczki cukru brązowego, 1 łyżeczka skrobi lub mąki kukurydzianej.

Kurczak Kung Pao – wykonanie:

Kurczaka pokroić w kostkę. Włożyć go do miski i zalać marynatą przygotowaną z soku cytrynowego, sosu sojowego, oleju, skrobi kukurydzianej i soli. Zostawić na minimum pół godziny, aby kurczak przeszedł cytryną. Dzięki temu nie wymaga długiego smażenia. Odsączyć.

Ryż ugotować według wskazówek podanych na opakowaniu.

Na rozgrzaną patelnię typu wok wrzucić orzechy, prażyć 30 sekund i zdjąć. Wrzucić kurczaka. Nie wymaga on tłuszczu, ponieważ marynował się z olejem. Na dużym ogniu podsmażać go minutę, aby się zarumienił. Zdjąć z patelni, odłożyć na bok. Jeżeli pozostały po kurczaku tłuszcz jest mętny, można go odlać, zastąpić łyżką świeżego.

Na patelnię wrzucić posiekany drobno czosnek, pokrojoną w dużą kostkę paprykę i cebulę przekrojoną na ósemki oraz rozdrobnioną na płatki. Doprawić do smaku solą, tartym imbirem. Dołożyć także drobno posiekaną papryczkę. Smażyć, potrząsając patelnią aż warzywa zeszklą się, a nawet zarumienią.

Do patelni dodać ponownie kurczaka, połączyć, smażyć przez dwie minuty. Zalać danie sosem i gotować około 5 minut, co jakiś czas mieszając, aż całość zgęstnieje.
Kurczaka Kung Pao podawać na ryż i posypać prażonymi orzechami.

 

Smacznego!

Zobacz inne potrawy z kurczakiem. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.