Skip to content

Gofry churros

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Gofry churros to gofry z ciasta parzonego, kt?re zrobi?am na wz?r tradycyjnych hiszpa?skich smako?yk?w churros. Z pewno?ci? s?yszeli?cie o p?czkach hiszpa?skich, czy w?a?nie churros, kt?re robi si? z ciasta parzonego, bardzo podobnego do naszego na karpatk?. Churros to niedu?e ciasteczka, wysma?ane w g??bokim oleju cz?sto na ?niadanie i podawane z sosem czekoladowym, czy posypk? cynamonow?. S? u nas coraz popularniejsze i du?o os?b b?dzie je robi? na t?usty czwartek.

A gdyby tak troszk? t? wersj? odchudzi??  Ciasto na churros nadaje si? nie tylko do sma?enia, ale i do wypiekania, czego dowodem s? te gofry. Powiem o nich tyle, ?e to chyba najlepsze gofry, jakie zrobi?am. Naprawd?! Ciasto bardzo ?adnie wyrasta, wr?cz nie mo?na go k?a?? zbyt du?o, bo gofry churros wyjd? bardzo wysokie i  jest pulchniutkie i naprawd?, naprawd? rewelacyjnie si? piecze. W tym przepisie nie doda?am cukru. U?ywamy go wraz z cynamonem jako posypk?, ale je?eli ju? raz spr?bujesz, to przy kolejnym przygotowywaniu mo?esz ?mia?o zmodyfikowa? ten przepis.

Gofry churros

Wyjdzie oko?o 15 niedu?ych sztuk


Gofry churros – sk?adniki:

  • 250 ml mleka
  • 120 g mas?a
  • 200 g m?ki pszennej
  • ?y?eczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • dodatkowo: 100 g czekolady mlecznej i 100 ml ?mietany krem?wki, cukier oraz cynamon, posiekane orzechy.

Gofry churros – wykonanie:

Do rondelka w?o?y? mas?o i wla? mleko. Podgrzewa? na niedu?ym ogniu, by si? rozpu?ci?o, a gdy si? zagotuje doda? od razu ca?? m?k?. Szybkim i energicznym ruchem wymiesza? zawarto?? rondelka, aby ciasto si? po??czy?o i zacz??o odchodzi? od brzeg?w. Parzy? wci?? mieszaj?c oko?o 1 minut?, a? na dnie garnuszka utworzy si? bia?y nalot. Odstawi? do przestygni?cia.

Gdy ciasto przestygnie, doda? do niego jajka, s?l oraz proszek do pieczenia i zmiksowa? na jednolit? mas?.

Rozgrza? gofrownic? i nak?ada? do niej po ?y?ce sto?owej ciasta na ?rodek foremek. Sma?y? kilka minut, a? gofry churros b?d? mia?y pi?kny z?oty kolor.

 

Przygotowa? polew?: krem?wk? i po?aman? czekolad? podgrzewa? a? do rozpuszczenia.

Do 3 ?y?ek cukru doda? ?y?eczk? cynamonu i wymiesza?.

 

Gofry podawa? z gor?c? polew? czekoladow?, oraz z dodatkiem posypki cynamonowej, czy orzech?w.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *