Skip to content

Ciasto dro?d?owe samo si? robi?ce.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Ciasto dro?d?owe, kt?re samo si? robi. Rewelacyjne i takie, kt?re nie wymaga praktycznie ?adnej pracy. Przepis na to ciasto kr??y po mojej rodzinie od wielu, wielu lat. Robi?a je moja babcia, robi je moja mama i robi? je ja. Jest to pierwszy wypiek, kt?ry wyszed? z mojej r?ki, tak wi?c i niech b?dzie pierwszym wpisem. Jest to absolutny smak z mojego dzieci?stwa. Wilgotne, wysokie, pulchne ciasto dro?d?owe z owocami.
Witajcie na moim blogu 🙂
Ciasto dro?d?owe, kt?re samo si? robi

 

Sk?adniki:
  • 10 dag dro?d?y,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka oleju,
  • 4 jajka,
  • 5 szklanek m?ki (koniecznie przesia?)
  • 1 cukier waniliowy,
  • szczypta soli
  • owoce – w wi?kszych kawa?kach, nie tarte.
Wykonanie:
Na dno miski pokruszy? dro?d?e, wsypa? na to cukier. Na cukier wla? mleko – wcze?niej podgrzane, a  na mleko wla? olej. Roztrzepa? jajka, wyla? na w/w sk?adniki, na to m?k?, cukier waniliowy i szczypt? soli.
Zostawi? na dwie godziny, dopiero po tym czasie wymiesza? ca?o?? ?y?k? (delikatnie, do po??czenia sk?adnik?w). Wy?o?y? na blach?. Ciasto ma sporo t?uszczu, nie wymaga papieru do pieczenia.
Na wierzch wsypa? ulubione owoce, mog? by? jab?ka. Mo?na te? zrezygnowa? ca?kowicie z owoc?w.
Przygotowa? kruszonk?.
Mas?o – 100 g + cukier waniliowy (opcjonalnie) + 0,5 szklanki cukru + 1 szklanka m?ki. Wszystko razem zagnie?? i pokruszy? na wierzch.

Ciasto wstawi? do nienagrzanego piekarnika. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni (grza?ka g?ra i d??). Upieczone ciasto dro?d?owe samo si? robi?ce mo?na posypa? cukrem pudrem.

 

dro?d?owiec babci
Dro?d?owiec samo sie robi?cy
Smacznego! :) 

8 komentarzy

  1. Anna R
    12 marca, 2014 @ 7:17 pm

    Uwielbiam dro?d?owe ciasta, a to wygl?da super 🙂
    Fajny blog wi?c nominuj? Ci? do Liebster Blog Award szczeg??y: http://gogusiowo.blogspot.com/2014/03/nominacja-do-liebster-blog-award.html
    Pozdrawiam:)

    Reply

  2. Urszula Urszula
    31 marca, 2015 @ 11:17 am

    Jest w piecu.

    Reply

  3. Anonimowy
    14 maja, 2015 @ 10:29 am

    Dziekuje, pychotka. Uda?o si? nawet takiemu antytalentowi cukierniczemu jak ja:D

    Reply

  4. HEJ-to wlasnie ja!
    27 stycznia, 2016 @ 1:16 pm

    czy ciasto mozna zrobic z suchymi dro?d?ami?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      27 stycznia, 2016 @ 2:31 pm

      Tak, mo?na, cho? w tym przepisie preferowane s? to swieze 🙂

      Reply

  5. Anonimowy
    10 kwietnia, 2016 @ 11:35 am

    Czy mozna zamiast oleju uzyc roztopionego mas?a aj esli tak to w jakiej ilo?ci?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      11 kwietnia, 2016 @ 7:18 am

      Nie robilam z maslem nigdy, ale nie do konca to dobry pomysl gdyz masa musi stac przez dwie godziny, a maslo zmienia stan skupienia podczas stygniecia.

      Reply

  6. Monika
    8 marca, 2021 @ 1:39 am

    Zrobi?am dzi? z synkiem. Dodali?my jeszcze domowy dzem pod kruszonka. Wysz?o wspania?e. Dzi?kujemy. Zreszt? korzystamy z Panie przepis?w juz od dawna i zawsze si? sprawdzaj?.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *