Ciasto dro?d?owe, kt?re samo si? robi. Rewelacyjne i takie, kt?re nie wymaga praktycznie ?adnej pracy. Przepis na to ciasto kr??y po mojej rodzinie od wielu, wielu lat. Robi?a je moja babcia, robi je moja mama i robi? je ja. Jest to pierwszy wypiek, kt?ry wyszed? z mojej r?ki, tak wi?c i niech b?dzie pierwszym wpisem. Jest to absolutny smak z mojego dzieci?stwa. Wilgotne, wysokie, pulchne ciasto dro?d?owe z owocami.
Witajcie na moim blogu 🙂
Sk?adniki:
- 10 dag dro?d?y,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka oleju,
- 4 jajka,
- 5 szklanek m?ki (koniecznie przesia?)
- 1 cukier waniliowy,
- szczypta soli
- owoce – w wi?kszych kawa?kach, nie tarte.
Wykonanie:
Na dno miski pokruszy? dro?d?e, wsypa? na to cukier. Na cukier wla? mleko – wcze?niej podgrzane, a na mleko wla? olej. Roztrzepa? jajka, wyla? na w/w sk?adniki, na to m?k?, cukier waniliowy i szczypt? soli.
Zostawi? na dwie godziny, dopiero po tym czasie wymiesza? ca?o?? ?y?k? (delikatnie, do po??czenia sk?adnik?w). Wy?o?y? na blach?. Ciasto ma sporo t?uszczu, nie wymaga papieru do pieczenia.
Na wierzch wsypa? ulubione owoce, mog? by? jab?ka. Mo?na te? zrezygnowa? ca?kowicie z owoc?w.
Przygotowa? kruszonk?.
Mas?o – 100 g + cukier waniliowy (opcjonalnie) + 0,5 szklanki cukru + 1 szklanka m?ki. Wszystko razem zagnie?? i pokruszy? na wierzch.
Ciasto wstawi? do nienagrzanego piekarnika. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni (grza?ka g?ra i d??). Upieczone ciasto dro?d?owe samo si? robi?ce mo?na posypa? cukrem pudrem.
Smacznego! :)
12 marca, 2014 @ 7:17 pm
Uwielbiam dro?d?owe ciasta, a to wygl?da super 🙂
Fajny blog wi?c nominuj? Ci? do Liebster Blog Award szczeg??y: http://gogusiowo.blogspot.com/2014/03/nominacja-do-liebster-blog-award.html
Pozdrawiam:)
31 marca, 2015 @ 11:17 am
Jest w piecu.
14 maja, 2015 @ 10:29 am
Dziekuje, pychotka. Uda?o si? nawet takiemu antytalentowi cukierniczemu jak ja:D
27 stycznia, 2016 @ 1:16 pm
czy ciasto mozna zrobic z suchymi dro?d?ami?
27 stycznia, 2016 @ 2:31 pm
Tak, mo?na, cho? w tym przepisie preferowane s? to swieze 🙂
10 kwietnia, 2016 @ 11:35 am
Czy mozna zamiast oleju uzyc roztopionego mas?a aj esli tak to w jakiej ilo?ci?
11 kwietnia, 2016 @ 7:18 am
Nie robilam z maslem nigdy, ale nie do konca to dobry pomysl gdyz masa musi stac przez dwie godziny, a maslo zmienia stan skupienia podczas stygniecia.
8 marca, 2021 @ 1:39 am
Zrobi?am dzi? z synkiem. Dodali?my jeszcze domowy dzem pod kruszonka. Wysz?o wspania?e. Dzi?kujemy. Zreszt? korzystamy z Panie przepis?w juz od dawna i zawsze si? sprawdzaj?.