Skip to content

Tagliatelle z sosem serowym, kurczakiem i zielonym groszkiem. Szybki obiad.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Nie zawsze planuje przepisy, które tu wrzucam. To znaczy – niemal zawsze je planuje 🙂 Dziś w planach były grillowane piersi kurczaka. Miały być na obiad a następnie tutaj. Dość często je robię, są smaczne więc muszą się udać. Ale czasem trafi się taki dzień, że idziemy do sklepu a tam nie ma połowy potrzebnych składników. Na szybko trzeba coś wymyślić. Nie mam pod ręka ani internetu, ani książki, ani nikogo by doradził. Bardzo nie lubię takich sytuacji, bo lubię mieć wszystko zaplanowane i przemyślane.
Ale co wtedy? Wtedy przechadzam się po sklepie i zastanawiam się co by zrobić łatwego, szybkiego ale smacznego. Pierwsza myśl? Spaghetti… Ale to takie oklepane… Ok. Biorę makaron, Tagliatelle, by nie było nudno. Zerkam na opakowanie, może coś tam podpowiedzą… Podpowiedzieli – jałowy sos kremowy ze śmietany z kurczakiem. Ale w sumie, gdyby dodać świeży zielony groszek, doprawić czosnkiem, przyprawą curry, a do całości dosypać dużą ilość sera? Tak. To będzie smaczne!
Jest smaczne. Całość mocno serowa, przełamana smakiem groszku. Danie, które można wykonać w 20 minut i obiad gotowy. Dlatego dzielę się szybciutko, może komuś jeszcze dziś się przyda? 🙂

Tagliatelle z sosem serowym, kurczakiem i zielonym groszkiem.

Składniki na 5 dużych porcji:
  • makaron Tagliatelle opakowanie 400 g
  • jedna podwójna pierś z kurczaka
  • zielony groszek 400 g, użyłam mrożonego
  • żółty ser np. Gouda (ma niska temperaturę topnienia) – 20 dag w kawałku
  • śmietana 12% kremowa, 1 opakowanie 250 ml
  • 2 duże ząbki czosnku
  • łyżka przyprawy Curry
  • sól, pieprz, papryka czerwona ostra (w proszku) do smaku
  • tłuszcz do podsmażenia mięsa
Wykonanie:
Pierwszą czynnością podczas przygotowania jest gotowanie makaronu, gotujemy go andante ( 7 minut). Piersi kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Rozgrzać dużą patelnię z odrobiną tłuszczu, włożyć czosnek i mięso, podsmażać z solą, pieprzem i przyprawą curry.
W między czasie nastawić wodę w garnku potrzebną do ugotowania groszku. Ten mrożony wystarczy tylko zagotować. Odcedzić.Zetrzeć żółty ser na tarce z drobnymi oczkami.

Gdy pierś jest już miękka, dodać do niej śmietanę (uprzednio wyłączyć palnik). By się nie zważyła najpierw dodać do niej troszkę gorącego tłuszczu z mięsa i połączyć. Całość wymieszać. Dodać groszek i na końcu tarty żółty ser. Podgrzać, ale nie gotować.
Ugotowany w tym czasie już makaron odcedzić, do gorącego przelać sos i połączyć.
W razie potrzeby dosypać pieprzu, soli, czy papryki.
 
Smacznego!
Pozdrawiam cieplutko, Kasia 🙂

2 komentarze

  1. Szefowa w swojej kuchni ;-)
    8 stycznia, 2015 @ 3:09 pm

    Przy takich daniach zapominam o kaloriach. :))

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *