Skip to content

Zapiekanka gyros – kebab.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Zapiekanka Gyros, smaczna na obiad, kolacje a także jako danie, które można przyrządzić na domówkę, parapetówkę. Ostatnio popularna zapiekanka, więc się skusiłam, zmodyfikowałam pod własny gust całość, z racji tego, że we wszystkich przepisach ryż jest układany na spodzie, jakoś tak samotnie… Dodałam do niego kukurydzę i trochę przyprawy do gyrosa. Zapiekanka układana warstwowo, mimo to muszę stwierdzić, że całkiem dobrze się kroiła i wyciągała. Całość bardzo sycąca. Zrobiłam dwie porcje – na 6 osób, okazało się, ze jedna porcja w zupełności wystarczyła, więc kolacje mieliśmy z głowy 😉

Zapiekanka gyros

Składniki na jedną zapiekankę:
  • 1 przyprawa kebab/gyros
  • 2 woreczki ryżu
  • 2 filety z piersi kurczaka – około 50-60 dag
  • 1 słodka papryka czerwona
  • 5 sztuk ogórków korniszonów
  • majonez
  • ketchup
  • żółty ser – 30 dag
  • mała puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 cebula
  • łyżka oleju do podsmażenia mięsa
Wykonanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie na miękko. Wysypać na miskę, by chwilę przestygł. Dodać do niego odsączoną kukurydzę i łyżkę przyprawy, dokładnie pomieszać. Ułożyć ciasno na spodzie naczynia.
Mięso i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na łuszczu razem z resztą przyprawy ( dać początkowo pół i dołożyć w miarę potrzeby). Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. Korniszony posiekać w talarki, odsączyć, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Ryż posmarować warstwą ketchupu, posypać połową sera. Na to położyć paprykę i ogórki, następnie mięso z cebulą i warstwę majonezu. Posypać resztą sera.
Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180 stopni do rozpuszczenia sera – około 20 minut.
Smacznego! 😉

 

24 komentarze

  1. Anonimowy
    6 lutego, 2015 @ 3:37 pm

    Hurrah, that's what I was looking for, what a stuff!
    existing here at this weblog, thanks admin of this site.

    my web site – trademarks register

    Reply

  2. Anonimowy
    7 lutego, 2015 @ 11:31 am

    My brother recommended Ι miցht like thіs website.
    Hе was tоtally right. This post actuɑlly made my day.
    You can not imagine just hoԝ much time I had spent for this info!
    Thanks!

    My weblog Aquarium water pump

    Reply

  3. Anonimowy
    7 lutego, 2015 @ 11:53 am

    My relatives always say that I am killing my time here at web,
    however I know I am getting experience all the time by reading
    thes fastidious articles.

    Feel free to surf to my weblog: ALRAQEEM

    Reply

  4. Kasia - Pączek w kuchni
    8 lutego, 2015 @ 9:33 pm

    Z okazji jutrzejszego Międzynarodowego Dnia Pizzy zapraszam serdecznie na Fit Pizzę, czyli dietetyczną pizzę na pełnoziarnistym spodzie!:-)

    http://www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:).

    Reply

  5. Anonimowy
    16 lutego, 2015 @ 4:00 pm

    Czy wykorzystana była cała paczka przyprawy do gyrosa? Nie jest to zbyt dużo ? 😉

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      16 lutego, 2015 @ 5:31 pm

      Wykorzystałam całą paczkę, jednak radzę po prostu próbować mięso i ryż by nie przedobrzyć. Wybór tej samej przyprawy z innej firmy i efekt może być niezbyt pożądany 🙂 choć przyprawa której użyłam była dość ostra.

      Reply

  6. Anonimowy
    19 lutego, 2015 @ 3:31 pm

    czy zamiast majonezu moge dodać sos czosnkowy zrobiony na jogurcie naturalnym? poniewaz nie moge jesc majonezu;/
    dziekuje za pomoc

    Reply

  7. Anonimowy
    22 lutego, 2015 @ 11:33 am

    wygląda bardzo apetycznie.

    Reply

  8. Anonimowy
    2 marca, 2015 @ 7:13 pm

    Dziś zrobiłam na obiad. Palce lizać 😉

    Reply

  9. Anonimowy
    13 marca, 2015 @ 7:03 pm

    Zapiekanka smaczna i zwykla. Dla soft podniebien, czego wiecej spodziewac sie po gyrosie..

    Reply

  10. Anonimowy
    19 kwietnia, 2015 @ 12:56 pm

    co mogę użyć zamiast ogórków ?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      19 kwietnia, 2015 @ 2:44 pm

      Inne warzywo które jest w zalewie octowej lub np. Pieczarki. chociaż ogórki pasują najlepiej 🙂

      Reply

  11. Anonimowy
    10 czerwca, 2015 @ 11:52 am

    Witam. Czy naczynie należy zamknąć czy piec w otwartym?

    Reply

  12. Anonimowy
    9 stycznia, 2016 @ 3:55 pm

    Dziś zrobiłam na obiad 🙂 Pyszna

    Reply

  13. Anonimowy
    26 stycznia, 2016 @ 3:29 pm

    A pieczarki mozna tez dodac

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      26 stycznia, 2016 @ 4:06 pm

      Można, oczywiście 🙂 Wcześniej jednak najlepiej je podsmażyć. Pozdrawiam.

      Reply

    • Anonimowy
      26 stycznia, 2016 @ 6:14 pm

      Super zrobilam pycha 🙂 dzieki za pomysl

      Reply

  14. czarrna od kuchni
    26 lutego, 2016 @ 8:01 pm

    Proste, a ile smaku w środku. Super przepis na obiad 🙂

    Reply

  15. Anonimowy
    5 kwietnia, 2016 @ 5:26 pm

    Witam.Jakie ciasto trzeba użyć do zapiekanki?

    Reply

  16. Anonimowy
    5 kwietnia, 2016 @ 10:54 pm

    Jakie ciasto się robi???

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *