Kiedyś wrzucałam przepis podstawowy na domową pizze. Dziś pokazuję Wam co dodać by ta pizza była jeszcze lepsza 🙂 Ostatnio w Lidlu jest mnóstwo włoskich produktów i warto się rozejrzeć. Ja produkty takie dostałam jako bloger (oczywiście tylko wybrane), w prezencie, co było da mnie niespodzianką. Nie miałam o tym pojęcia, że Lidl coś szykuje a ostatnio też zrezygnowałam z warsztatów Lidla z przyczyn losowych, więc cieszę się, że mnie nie skreślili :). Oczywiście nie wszystko każdemu może przypaść do gustu bo są to typowo włoskie produkty a ludzie tam jedzą inaczej, jednak naprawdę warto kupić chociażby pastę chili i przyprawę do pizzy. Nadają głębi pizzy i jeżeli ktoś ma problem z doborem przypraw to będzie zachwycony efektem końcowym.
Przepis własny
Składniki na ciasto:
- 1 jajo
- 30 dag mąki pszennej tortowej
- 3 dag drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
Mleko podgrzać tak by było ciepłe. Rozkruszyć drożdże, rozetrzeć z cukrem i dodać mleko. Kiedy drożdże napuchną dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Pozostawić je do wyrośnięcia na minimum 20 minut w zaciemnionym i ciepłym miejscu.
Pozostałe składniki:
- pasta chili (dostępna w słoiczkach) Italiamo – łyżeczka
- oliwa z oliwek Italiamo – 2 łyżki
- przyprawa do pizzy Italiamo – paska łyżka
- suszone pomidory kilka sztuk Italiamo
- 20 dag wędzonej kiełbasy
- 20 dag wędzonego sera
- pół czerwonej papryki
- kilka pieczarek
- sól
Pieczarki pociąć w plastry, podsmażyć z solą. Pomidory pokroić drobno, podobnie paprykę. Kiełbasy pociąć w plastry a żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Ciasto rozwałkować płasko w koło, ułożyć na blaszce. Jeżeli nie macie typowej blaszki do pizzy, trzeba je nakłuć dość mocno widelcem. Wierzch posmarować warstwą oliwy. Na to wylać około łyżeczkę pasty z chili, równo rozprowadzić. Z pastą trzeba uważać bo jest bardzo ostra, dla mnie łyżeczka to dawka maksymalna idealnie podkreślająca smak, ale jeżeli lubicie ostre potrawy to można dodać więcej.
Na pastę położyć składniki – kiełbasę, pomidory, paprykę, pieczarki. Delikatnie posolić, posypać przyprawą do pizzy i posypać serem.
Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni. Wkładać do już rozgrzanego piekarnika.
Smacznego! 🙂