Zupa grzybowa – lubisz?
Ja uwielbiam. A robi? j? w taki spos?b, ?e dodaj? do podsma?onych grzybk?w jarzyny takie jak: marchew i ziemniaki oraz cebul?, a tak?e ?mietan? krem?wk?, by podkre?li? zup? jej delikatnym smakiem. Ca?o?? blenduj?. Mo?na te? zostawi? z kawa?kami.
Receptur?, kt?r? podaj? ni?ej, mo?na wykorzysta? do r??nych gatunk?w grzyb?w. Nie tylko do tych le?nych np. borowik?w czy mieszanych, ale tak?e do pieczarek.
Zupa grzybowa
Zupa grzybowa – sk?adniki:
- 400 g ?wie?ych grzyb?w
- 1 cebula bia?a
- 2 ziemniaki
- 1 du?a marchew lub dwie mniejsze
- ?y?eczka czosnku w proszku
- s?l i pieprz
- 100 ml ?mietany krem?wki plus troszk? do przybrania
- 3 szklanki bulionu
- pietruszka lub lubczyk do przybrania
- mas?o do podsma?enia.
Zupa grzybowa – wykonanie:
Grzyby oczy?ci? i pokroi? w kostk?. Kilka zostawi?, przydadz? si? do ozdobienia zupy.
Jarzyny obra? i pokroi? w kostk?.
W du?ej patelni rozgrza? mas?o. Wrzuci? na nie oczyszczone i pokrojone w kostk? grzyby. Dok?ada? kolejno pokrojon? cebul?, a gdy si? zaszkli dorzuci? pozosta?e warzywa. Do?o?y? czosnek. Chwil? podsma?a? i zala? zup? gor?cym bulionem. Gotowa? do mi?kko?ci. Wy??czy?, dola? krem?wk? i wymiesza?. W razie potrzeby doprawi? zup? sol? czy pieprzem.
Zblendowa? na krem lub pozostawi? z ca?ymi kawa?kami.
Ja preferuje zup? krem, poniewa? mo?na j? pi?knie ozdobi?.
Na odrobinie t?uszczu zarumieni? pokrojone w paseczki grzyby. Doprawi? pieprzem oraz sol?.
Zup? nalewa? do kokilek, podawa? przybran? grzybkami, odrobin? ?mietanki oraz zielon? natk?.
Smacznego!
24 października, 2019 @ 12:52 pm
Wygl?da zjawiskowo. Musz? zrobi? dzisiaj na obiad 🙂