Zupa krem z brokułów. Czy lubisz? W mojej rodzinie jest wiele osób, które nie lubią zbyt tego warzywa, ale w kremie się zajadają. To warzywo ma specyficzny zapach podczas gotowania, jednak prawda jest taka, że jest w smaku delikatne i bardzo smaczne.
Do zupy z brokułów dodaje włoskie pesto. Dlaczego? Właśnie dlatego, aby podkreślić delikatny smak wywaru. Przyprawami można zepsuć smak zupy, bo łatwo przesadzić, natomiast łyżka pesto dodana na wierzch fajnie wzbogaca całość.
Najczęściej do przygotowania domowego pesto wybieram rukolę, gdyż ma wyrazisty smak już sama w sobie. Można ją także zamienić na bazylię.
Zupa krem z brokuła
Składniki na zupę:
1 duży brokuł
3 marchewki
korzeń pietruszki
pół korzenia selera
2 ząbki czosnku
1 cebula
łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
sól i pieprz do smaku
5 szklanek gorącej wody lub bulionu
masło do podsmażenia.
Wykonanie zupy:
W garnku z grubym dnem rozpuścić masło. Wrzucić na nie posiekany ząbek czosnku i pokrojoną na małe cząstki cebulę. Podsmażać 5 minut. Dołożyć obrane i pokrojone w kostkę jarzyny, czyli marchew, pietruszkę i seler. Podsmażać około 10 minut z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Dolać 5 szklanek bulionu, zagotować. Brokuł podzielić na małe różyczki i wrzucić do zupy. Gotować do miękkości. Zupę zblendować na gładką masę i podawać z dodatkiem pesto.
Pesto z rukoli
Składniki:
100 g świeżej rukoli
3 łyżki pestek słonecznika
1 ząbek czosnku
1/3 szklanki oliwy
łyżka tartego twardego sera typu parmezan
sól i pieprz do smaku.
Rukolę, pestki, ser, czosnek i oliwę zmiksować rozdrabniaczem na gładką, lekko grudkowatą masę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Smacznego!