Pide ze szpinakiem i kurczakiem.
Uwielbiam tureckie pide. Ratuje mnie, gdy spotykamy się wieczorową porą z przyjaciółmi i gdy chcę zrobić coś, co zadowoli wszystkich, a jednocześnie nie będzie oklepane.
Danie to jest przez wielu nazywane turecką pizzą (jedno z kilku tak kojarzonych dań), ale w moim odczuciu, jest naprawdę fajniesze niż tradycyjna włoska pizza. Przede wszystkim ciasto na jogurcie jest dużo lepsze – pulchniutkie, miękkie i długo świeższe niż tradycyjne włoskie. I farsz, jakikolwiek chcemy, jest dużo praktyczniejszy.
Gdy na blogu dodałam wpis na tradycyjne pide z wołowiną (koniecznie zobacz tutaj), wielu z Was już na drugi dzień przysyłało mi zdjęcia swoich wypieków, a sam przepis momentalnie stał się bardzo popularny. Każdy był tak samo zakochany w pide, jak moi domownicy ze mną na czele – wiedziałam wtedy, że pojawią się z mojej ręki kolejne wersje tego dania.
Tureckie pide z kurczakiem i szpinakiem jest wyraziste dzięki dodatkom czosnku i dwóch gatunków sera. Sycące danie kusi nie tylko smakiem, ale wyglądem. Eleganckie łódeczki pełne pysznego farszu zadowolą każde podniebienie. Tego trzeba spróbować 🙂
Tureckie pide ze szpinakiem i kurczakiem
Pide ze szpinakiem – składniki na 8 sztuk:
Na ciasto:
⦁ 600 g mąki pszennej 450
⦁ 2 jajka
⦁ kubek jogurtu naturalnego 200 g
⦁ 40 g świeżych drożdży
⦁ łyżeczka cukru
⦁ płaska łyżeczka soli
⦁ 40 ml oliwy
⦁ 150 ml letniej wody
⦁ łyżeczka soli
Farsz:
⦁ 2 ząbki czosnku
⦁ oliwa do smażenia
⦁ 250 g świeżego szpinaku
⦁ 10-12 pomidorów daktylowych
⦁ 100 g sera feta
⦁ 50 g sera wędzonego górskiego
⦁ 600 g filetów z piersi kurczaka
⦁ sól i pieprz jako przyprawy.
Pide ze szpinakiem – przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć do miski, dodać łyżeczkę cukru, odrobinę wody ze 150 ml i wymieszać. Zostawić na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować. Następnie dołożyć wszystkie składniki na ciasto i wyrobić. Można pomóc sobie robotem z końcówkami do wyrabiania ciasta lub wyrobić ręcznie. Ciasto powinno być gładkie, wilgotne, ale i zbite. W razie potrzeby dodać wody czy mąki. Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na pół godziny.
Przystąpić do przygotowania farszu. Na patelnie wlać oliwę, dołożyć czosnek posiekany drobniutko oraz liście szpinaku pokrojone w cienkie paseczki. Podsmażać kilka minut, aż szpinak będzie miękki i straci dużo ze swojej objętości. Następnie na patelnię dodać kurczaka pokrojonego w kostkę, oprószyć pieprzem. Podsmażać do miękkości i wyłączyć.
Ser feta pokroić w kostkę i dołożyć do kurczaka, połączyć za pomocą łopatki. Spróbować – danie powinno być wyczuwalnie słone, jednak w razie potrzeby dosolić.
Ciasto ponownie przerobić i podzielić na 8 części. Każdą rozwałkować podsypując odrobiną mąki i rozwałkować na wąskie (15 cm), ale długie prostokąty (około 30 a nawet 40 cm), które układać na papierze do pieczenia. Na centralnej części ciasta rozłożyć trochę farszu i zawinąć jego brzegi, tworząc kształt łódeczki. Na każde pide położyć wnętrzem do góry przekrojone pomidory daktylowe oraz pokrojony w kostkę wędzony ser.
Piec w 200 stopniach przez 15 minut lub aż ciasto nabierze rumianego koloru. Wyjąć, pozwolić chwilę wypiekom odpocząć i podawać.
Pide jest także bardzo smaczne po wystygnięciu.
Smacznego!