Młoda kapusta zapiekana pod pierzynką z mozzarelli. Lekki, sezonowy obiad z dodatkiem pysznego młodziutkiego ogrodowego koperku, który zaczyna się pojawiać. Myślę, że kapusta przygotowana w ten sposób jest nie bardziej czasochłonna niż tradycyjna siekana, a z pewnością będzie pysznym zaskoczeniem na stole. Aby podać ją do obiadu lub zjeść nawet samodzielnie wystarczy ułożyć na dnie naczynia warstwę karmelizowanej cebuli, podgotowaną młodą zieloną kapustę pokrojoną na cztery części, a całość zwieńczyć sosem z mozzarelli, jogurtu i dodatku czosnku oraz pierwszego młodego koperku, po czym zapiec. Czy to nie brzmi apetycznie?
Młoda kapusta zapiekana
Młoda kapusta zapiekana – składniki:
- 1 młoda kapusta
- 4 białe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 30 dag sera mozzarelli (kupuję na wagę, jest lepszy do sosów)
- kubek 400 g jogurtu greckiego
- dwie łyżki siekanego młodego koperku
- sól i pieprz
- łyżka masła do podsmażenia
Młoda kapusta – wykonanie:
Kapustę przeciąć na 4 i włożyć do garnka na wrzącą lekko posoloną wodę, gotować 6 minut lub tyle, aby kapusta była miękka. Wyjąć, odsączyć na durszlaku.
Cebulę posiekać na plastry, oprószyć solą i na maśle smażyć na lekko brązowy kolor.
Mozzarellę zetrzeć na tarce. Do jogurtu naturalnego dodać tarty ser, siekany koper, posiekane ząbki czosnku oraz sól i pieprz. Zmiksować.
Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć cebulę, na nią położyć kapustę (teraz można wyciąć twardą część od postawy warzywa). Całość polać sosem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać około 20 minut, aż wierzch się lekko zarumieni.
Smacznego!