Skip to content

Piekielna Inka. Z chili. Podnosz?ca przemian? materii.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Prawda jest taka, ?e to idealna propozycja na Halloween. Pikantna kawa o mocno pieprznym smaku. Z racji tego, ?e nie ka?dy mo?e pi? kaw? z kofein? na noc, to ta zbo??wka sprawdzi swoj? rol? idealnie podczas wieczornej imprezy. Je?eli jeste?cie bardziej odwa?ni, mo?ecie przyozdobi? brzeg szklanki sosem Tabasco. Wyjdzie wtedy nie tylko piekielna Inka, ale tak?e krwawa 🙂

Jednak powr??my na ziemi?. Pomimo, ?e ta kawa mo?e by? ?wietnym uzupe?nieniem i podkre?leniem Halloween, to ja chcia?abym zwr?ci? uwag? na jej magiczne w?a?ciwo?ci. Chili pobudza metabolizm, i znam osoby, kt?re dodaj? ten sk?adnik niemal codziennie do kawy lub herbaty by utrzyma? swoj? wag? w ryzach. Ba! Nawet powiem Wam, ?e ta kawa z dodatkiem mleka, kt?re nieco ?agodzi pikantny smak, i z dodatkiem cukru lub miodu jest naprawd? bardzo smaczna. Trzeba wyczu? tylko idealn? proporcj? tej przyprawy, by nie przesadzi?.

Sk?adniki na 2 porcje:
  • Inka Klasyczna
  • mleko 3,2 % – 200 ml
  • cukier lub mi?d do pos?odzenia – wg uznania
  • chili w proszku – szczypta
  • s?odka czerwona papryka w proszku do posypania wierzchu
Wykonanie:
Do szklaneczek wsypa? po ?y?eczce Inki. Zala? gor?c? wod? do po?owy. Dos?odzi? do smaku i wsypa? troszeczk? chili. Ale naprawd? male?k? szczypt?, bo z tym sk?adnikiem mo?na ?atwo przesadzi?. 
Mleko podgrza? tak aby by?o do?? ciep?e, ale nie gor?ce. Spieni? za pomoc? spieniacza np. t?okowego, lub je?eli nie macie spieniacza to w s?oiku albo w dzbanku od herbaty te? mo?na pr?bowa? 😉 Wla? je do kawy. Do pe?na. Pomiesza? i poczeka? chwilk? by mleko odwarstwi?o si? od g?stej piany. 
Wierzch delikatnie posypa? s?odk? papryk? w proszku. 

Smacznego 🙂
Pozdrawiam, 
Kasia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *