Moja zasada zdrowego odżywiania jest bardzo prosta! 5 posiłków dziennie, minimum 2 litry wody, unikać niezdrowych tłuszczy, zastępując je np. olejem kokosowym. Wkładam do diety dużo warzyw i owoców, jednocześnie pilnując, by kolacja była białkowa – dobry ser załatwia sprawę.
Teraz panuje moda na zdrowe odżywianie. Trenerzy personalni prześcigają się w przygotowaniach nie tylko sekwencji treningowych, ale także jadłospisów. Na każdym portalu możemy przeczytać o tym, że blender jest przydatny. I faktycznie warto takowy posiadać, by miksować smoothie. To urządzenie potrafi zdziałać cuda z warzywami, których zazwyczaj nie zjedlibyśmy na surowo. Szpinak, jarmuż z dodatkiem banana i soku jabłkowego smakuje wybornie, chociaż nikt by się tego nie spodziewał. Albo szpinak z jagodami i dodatkiem nabiału – rewelacja. Przygotowanie tego typu posiłków, idealnie nadaje się do tego, by zmiksować sobie wiele nielubianych warzyw i owoców dodając sobie siły, witamin i samego zdrowia. Do pracy warto zakupić lunch boksy, przynajmniej jeden do ciepłych posiłków i jeden do zimnych dań. Ułatwi nam to życie. Fajnym rozwiązaniem jest też zakup prostych słoików na sałatki.
Jednocześnie warto wyszukiwać produkty już gotowe, bardzo dobrej jakości, które nie wymagają przygotowania, by nie zniechęcić się zbyt szybko. Bo prawda jest taka, że najbardziej zniechęcają nas zbyt długie przygotowania posiłków. Sama z gotowych potraw sięgam po dobrej jakości sery. Bardzo cenię sobie markę Almette.
Alemette to bardzo dobre jakościowo sery o prostym składzie i całkowicie naturalnych składnikach; produkowane są także z naszego polskiego mleka. Serki są pełne witamin, ale są też źródłem pełnowartościowego i łatwostrawnego białka, które powinniśmy uzupełniać. Pamiętam, że gdy byłam dzieckiem, moja babcia zawsze kupowała te serki do kanapek czy naleśników – jako jedyne ze sklepowej półki jej służyły, a ze względów zdrowotnych nie mogła jeść wysoko przetworzonych produktów z chemicznymi dodatkami w składzie. Dlatego tę markę zawsze będę polecać z czystym sumieniem. Za jakość niezmienną od wielu lat! I za smak.
Marka Almette wypuściła właśnie na rynek dwa nowe smaki: Almette ze szpinakiem – puszysty, lekko czosnkowy, przełamany smakiem świeżego szpinaku. Połączenie, które sama często stosuje w kuchni, bo szpinak i czosnek to kompozycja idealnie się uzupełniająca. Aromatyczna i zapraszająca, by jej skosztować. Drugi smak to Almette z rzodkiewkami – delikatnie różowy, puszysty, kremowy, który wręcz rozpływa się na języku, pachnący pierwszymi warzywami. Równie pyszny!
I dzisiaj mam dla Was niespodziankę, bo na blogu nie będą moje przepisy, ale przepisy Davida Gaboriaud – ambasadora marki Almette, niezwykle utalentowanego kucharza młodego pokolenia, którego pewnie znacie z programu “David w Europie” i który w czterech smacznych pozycjach pokazuje, jak można przygotować bardzo aromatyczne, zdrowe posiłki z dodatkiem właśnie tych puszystych serków.
Zachęcam do wypróbowania!
- 4 jajka ekologiczne lub jedynki,
- 2 łyżki serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem,
- 2 plastry szynki długo dojrzewającej (np. Serrano, parmeńska),
- 2 łyżki posiekanej dymki,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżeczka masła klarowanego,
- sól, pieprz,
- scones:
- 250 g mąki pszennej typu 450,
- 125 ml mleka,
- 1 jajko + 1 żółtko do smarowania,
- 50 g roztopionego masła,
- łyżka cukru,
- szczypta soli,
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia.
- 4 pieczarki brązowe (portobello),
- kilka listków szpinaku,
- 2 jajka,
- 1 łyżka octu białego.
- 4 kromki bagietki,
- 4 łyżki serka Almette z rzodkiewkami,
- 4 plastry wędzonego łososia,
- kilka listków świeżej kolendry,
- 2 rzodkiewki,
- 1 cytryna.
- 1 czerwona cebula,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 50 ml wody,
- 50 ml octu z jabłek.
- 1/2 selera,
- 1/2 białej części pora,
- 1 szalotka,
- 80 ml białego wytrawnego wina,
- 4 łyżek serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem,
- 20 g masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki orzechy włoskie prażone,
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,
- woda lub bulion,
- sól, pieprz.
Anna Maciejewska
17 kwietnia, 2018 @ 10:03 am
Swietne są te przpisy, fajnie, że pokazałaś coś takiego 🙂
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:03 am
Dziękuję za odwiedziny Aniu 😘
Anna Maciejewska
29 maja, 2017 @ 5:17 pm
Swietne są te przpisy, fajnie, że pokazałaś coś takiego 🙂
Katarzyna Rzepecka
30 maja, 2017 @ 5:32 am
Dziękuję za odwiedziny Aniu ?
Chrabąszczyk
17 kwietnia, 2018 @ 10:03 am
Ta kanapka z łososiem zdecydowanie wypadła w moje gusta 😀
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:03 am
Oj tak <3
Chrabąszczyk
6 czerwca, 2017 @ 9:30 am
Ta kanapka z łososiem zdecydowanie wypadła w moje gusta 😀
Katarzyna Rzepecka
6 czerwca, 2017 @ 9:53 am
Oj tak <3
Danuta Brzezińska
17 kwietnia, 2018 @ 10:03 am
Brakowało mi inspiracji, pierwszy przepis jutro wypróbuje.
Danuta Brzezińska
6 czerwca, 2017 @ 6:44 pm
Brakowało mi inspiracji, pierwszy przepis jutro wypróbuje.
dazacadoidealu
17 kwietnia, 2018 @ 10:03 am
Mniam, dziękuję za inspirację, na pewno wypróbuję. Zapraszam również do siebie 🙂
dazacadoidealu
21 marca, 2018 @ 6:13 am
Mniam, dziękuję za inspirację, na pewno wypróbuję. Zapraszam również do siebie 🙂