Dutch baby to pieczony naleśnik, który przywędrował do nas z Ameryki. Czasem nazywa się go naleśnikiem niemieckim, ponieważ to właśnie niemieckie naleśniki dały im początek. Ale dutch baby powstało w Pensylwanii w 1900 roku w miejscowej restauracji. Pochodzi z USA. Składniki na ciasto są identyczne, jak w naszych polskich naleśnikach, różnicą są ich proporcje oraz sposób przygotowania. Dutch baby pieczemy w piekarniku na rozgrzanym maśle. Ciasto podczas pieczenia mocno wyrasta, następnie zawsze trochę opada. Po wypieczeniu brzegi są skierowane ku górze niczym talerzyk. Jeżeli zrobimy grubsze naleśniki, powinny utworzyć kształt miseczki. Niezależnie jednak od grubości, są idealne do tego, by napełnić je owocami.
Uwielbiam dutch baby dlatego, że są bardzo wygodne w przygotowaniu. Wstawiam do piekarnika żeliwną patelnię, która nagrzewa się wraz z piekarnikiem, a gdy temperatura jest odpowiednia, kładę masło i wlewam na nią porcje ciasta. Mam czas, by obudzić dzieci. Gdy siedzą już przy stole, dokładamy do środka pieczonego naleśnika owoce. Aktualnie bardzo smakuje nam tutaj połączenie malin i papierówek, które mamy w ogrodzie. Uwielbiamy takie spokojne i przepyszne śniadania.
Dutch baby, czyli pieczony naleśnik z owocami
Składniki na patelnię 20 cm – jeden gruby naleśnik lub dwa cieńsze.
Żeliwne patelnie Chasseur znajdziesz tutaj
Specjalnie dla czytelników bloga mam też kod rabatowy obniżające cenę o 20% na naczynia żeliwne Chasseur (ważny do końca roku). Wystarczy skończyć zakupy z hasłem “katarzynarze”.
Dutch baby, czyli pieczony naleśnik z owocami – składniki:
- pół szklanki mąki pszennej (może być orkiszowa)
- pół szklanki pełnego mleka
- 3 łyżki cukru (można zamienić na coś niskokalorycznego)
- 2 jajka
- łyżka masła
- cukier puder do oprószenia
- ulubione owoce
Dutch baby, czyli pieczony naleśnik z owocami – wykonanie:
Piekarnik nastawić na 200 stopni (gazowy na 220), wstawić do niego patelnię.
Do naczynia wbić jajka, wsypać mąkę, cukier, wlać mleko. Zmiksować na jednolitą masę. Gdy piekarnik jest rozgrzany, wyjmujemy gorącą patelnię, wkładamy masło, rozprowadzamy je kulistym ruchem po dnie i brzegach, a gdy się rozpuści, wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 7-15 minut w zależności od grubości. Cienkie dutch baby pieczmy krócej, grubsze dłużej. Gotowość najlepiej sprawdzać po kolorze, naleśnik musi być rumiany.
Wyjmujemy patelnię, przekładamy naleśnik na talerz i podajemy z ulubionymi owocami.
Smacznego!
Kasia
15 lipca, 2018 @ 3:46 pm
Idealne danie na tę porę roku.
Ze świeżymi owocami na pewno smakuje magicznie!
🙂
Katarzyna Rzepecka
15 lipca, 2018 @ 5:43 pm
To prawda, teraz, gdy tyle owoców pod ręką, chyba wszystko smakuje lepiej ?
Kasia
16 lipca, 2018 @ 2:42 pm
Cudnie!
chwilowkidlaciebie.pl
17 lipca, 2018 @ 3:24 pm
Mniam! Brakuje syropu klonowego 😉
Joanna
20 lipca, 2018 @ 12:11 am
Jak wstawić patelnie do piekarnika roztopi sie. Można ja zastapić czymś innym?
Katarzyna Rzepecka
20 lipca, 2018 @ 7:07 am
To zależy od patelni. Myślę, że jakieś nieduże naczynie żaroodporne tez będzie ok.