Skip to content

Zupa z bobem, pomidorami, ryżem i pieczonymi pulpetami.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Zupa z bobem i pomidorami zaciągnięta ryżem, a do tego pieczone pulpety. Wyszła przepyszna, niby codzienna, ale jednoczenie elegancka i bardzo kolorowa. Tak bardzo przypominająca trwające lato i prawdziwie smaczna. Wręcz pachnąca. Trochę jak dobra pomidorowa, a trochę jak zupa z fasolką i bobem, którą pokazywałam w zeszłym roku.

Ta zupa z bobem to moja propozycja na obiad, kiedy nie planuję drugiego dania. Jest bardzo treściwa. W zupełności porcja jednego talerza wystarczy, aby najeść się do syta. Zachęcam do przygotowania.

zupa z bobem

Zupa z bobem, pomidorami, ryżem i pieczonymi pulpetami.

Zupa z bobem, pomidorami, ryżem i pieczonymi pulpetami – składniki:

Na zupę:

  • 2 litry dobrego bulionu
  • 2 białe cebule
  • ząbek czosnku
  • 50-70 g białego ryżu (w zależności od tego, jak gęstą zupę chcesz osiągnąć)
  • 500 g bobu
  • 500 g dojrzałych pomidorów
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do podania
  • odrobina oliwy do podsmażania

Na pulpety:

  • 500 g mielonego schabu wieprzowego
  • 1 jajko
  • 50 ml wody
  • czerstwa kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta z jego nadmiaru
  • sól oraz pieprz
  • odrobina oliwy do pieczenia.

 

Zupa z bobem, pomidorami, ryżem i pieczonymi pulpetami – wykonanie:

Wszystkie składniki na pulpety umieścić w naczyniu, połączyć ze sobą i wyrobić na gładką, jednolitą oraz pikantną masę. Za pomocą nawilżonej dłoni formować niewielkie kulki i układać na natłuszczonej oliwą blaszce/w naczyniu do pieczenia. Piec 35 minut na rumiany kolor.

W czasie pieczenia pulpetów przygotować zupę.

W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić na nią posiekaną cebulę oraz posiekany drobno czosnek. Posolić. Gdy warzywa się zarumienią, dołożyć obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Chwilę podsmażać i zalać gorącym bulionem. Doprawić do smaku kuminem oraz w razie potrzeby solą i pieprzem. Zagotować, zmniejszyć moc palnika, dosypać suchy ryż i gotować przez 25 minut. Razem z ryżem można dodać także bób, jeżeli nie przeszkadza Ci jego skórka. Ja polecam go ugotować osobno, czyli: bób gotować 15 minut w osolonej wodzie, odcedzić, a gdy lekko przestygnie, obrać ze skórki. Dołożyć go garnka na samym końcu gotowania lub bezpośrednio na talerz.

Zupę z bobem uzupełnić w upieczone pulpety i podawać od razu z odrobiną natki pietruszki.

Zupa z bobem smakuje wyśmienicie także na drugi dzień.

Smacznego!

zupa z bobem

 

1 Comment

  1. Majka
    16 lipca, 2018 @ 4:35 pm

    Zupka jest przepyszna ❤️ Idealna na tę porę ? Bez dokładki się nie obyło!

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *