Skip to content

Sernik mokka ze świeżo mieloną kawą i musem truskawkowym

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Kocham kawę we wszelakiej postaci. Nie wyobrażam sobie zacząć dnia inaczej niż przy filiżance czarnego naparu z kofeiną. Nie funkcjonuję, jeżeli jej nie wypiję. Uwielbiam, kiedy kawa jest ziarnista i mogę ją samodzielnie zmielić, a następnie w kawiarce zaparzyć. Ten zapach, niesamowicie świeżej kawy – nic się z nim nie równa. Roznosi się po całym domu i wabi, nie pozwalając odejść. Znasz to uczucie, prawda? Dlatego postanowiłam ten zapach zamknąć w cieście. A wierz mi – to ciasto pachnie obłędnie.

Na spodzie umieściłam wafle kawowe z masłem. Następnie przypada warstwa sera mascarpone i kremówki, które są sercem tego sernika. Dodatek świeżo zmielonej kawy i świeżo zaparzonej kawy, oraz odrobiny kakao czyni to ciasto niezwykle aromatycznym. Każdy kęs, który bierzemy, uwalnia wspaniałe aromaty. No i wierzch – nasze polskie, krajowe truskawki w bitej śmietanie to idealne zwieńczenie kawowego posmaku.

Skusiłam Cię?  Wydrukuj ten przepis i koniecznie zrób sernik mokka z okazji Dnia Matki. Taka okazja musi być odpowiednio uczczona, a ten nietrudny sernik podbije serca niejednej Mamy 🙂

Życzę Wam, kochane Mamy, wszystkiego najwspanialszego z okazji Waszego Święta 🙂

 

sernik mokka

Sernik kawowy mokka ze świeżo mieloną kawą i musem truskawkowym

Składniki na tortownicę 24 cm:

Spód:

  • 150 g wafelków o smaku kawowym
  • 80 g rozpuszczonego masła

Wafle zetrzeć na drobny mak. Dołożyć do nich masło, zmiksować i wyłożyć na spód tortownicy. Ubić łyżką i włożyć do lodówki.

 

Masa kawowa:

  • 500 ml zimnej śmietany kremówki 30%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 500 g zimnego serka mascarpone
  • łyżka świeżo zmielonej kawy Balthazar
  • łyżka kakao
  • 200 ml schłodzonego espresso z kawy Balthazar (lub w ewentualności łyżka kawy zaparzona w 250 ml szklance, następnie odcedzona)
  • 4 łyżeczki  żelatyny rozpuszczone w 100 ml wody (przygotować wg opisu na opakowaniu).

Przygotowaną żelatynę połączyć z wystudzoną kawą (naparem).

Śmietanę ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier puder, a następnie niespiesznie łyżka po łyżce wkręcić serek mascarpone. Cienkim strumieniem wlać kawę połączoną z żelatyną i stale miksować, by nie utworzyły się grudki. Na końcu dodać świeżo zmieloną kawę i kakao. Wyłożyć na spód. Wstawić do lodówki, aby się chłodziło.

 

Pianka truskawkowa

  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • szklanka świeżych truskawek
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 50 ml wody (przygotować według opisu na opakowaniu)
  • 3 łyżki cukru

Truskawki połączyć z cukrem i zblendować na gładką masę. Kremówkę ubić na sztywno. Do ubitej masy dodać stopniowo truskawki, a następnie tężejącą żelatynę. Wyłożyć na masę kawową. Wstawić do lodówki.

 

Do przybrania:

  • kilka truskawek
  • 50 g mlecznej czekolady
  • łyżka pełnotłustego mleka

W garnuszku rozpuścić czekoladę z dodatkiem mleka. Udekorować ciasto tak przygotowaną polewą oraz truskawkami. Można dołożyć kwiatów jaśminowca, które mają piękny zapach i nie są trujące.

 

Kawałek tego puszystego sernika mokka uzupełnić we filiżankę przepysznej kawy i delektować się smakiem, a także chwilą!

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *