Kocham kawę we wszelakiej postaci. Nie wyobrażam sobie zacząć dnia inaczej niż przy filiżance czarnego naparu z kofeiną. Nie funkcjonuję, jeżeli jej nie wypiję. Uwielbiam, kiedy kawa jest ziarnista i mogę ją samodzielnie zmielić, a następnie w kawiarce zaparzyć. Ten zapach, niesamowicie świeżej kawy – nic się z nim nie równa. Roznosi się po całym domu i wabi, nie pozwalając odejść. Znasz to uczucie, prawda? Dlatego postanowiłam ten zapach zamknąć w cieście. A wierz mi – to ciasto pachnie obłędnie.
Na spodzie umieściłam wafle kawowe z masłem. Następnie przypada warstwa sera mascarpone i kremówki, które są sercem tego sernika. Dodatek świeżo zmielonej kawy i świeżo zaparzonej kawy, oraz odrobiny kakao czyni to ciasto niezwykle aromatycznym. Każdy kęs, który bierzemy, uwalnia wspaniałe aromaty. No i wierzch – nasze polskie, krajowe truskawki w bitej śmietanie to idealne zwieńczenie kawowego posmaku.
Skusiłam Cię? Wydrukuj ten przepis i koniecznie zrób sernik mokka z okazji Dnia Matki. Taka okazja musi być odpowiednio uczczona, a ten nietrudny sernik podbije serca niejednej Mamy 🙂
Życzę Wam, kochane Mamy, wszystkiego najwspanialszego z okazji Waszego Święta 🙂
Sernik kawowy mokka ze świeżo mieloną kawą i musem truskawkowym
Składniki na tortownicę 24 cm:
Spód:
- 150 g wafelków o smaku kawowym
- 80 g rozpuszczonego masła
Wafle zetrzeć na drobny mak. Dołożyć do nich masło, zmiksować i wyłożyć na spód tortownicy. Ubić łyżką i włożyć do lodówki.
Masa kawowa:
- 500 ml zimnej śmietany kremówki 30%
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 500 g zimnego serka mascarpone
- łyżka świeżo zmielonej kawy Balthazar
- łyżka kakao
- 200 ml schłodzonego espresso z kawy Balthazar (lub w ewentualności łyżka kawy zaparzona w 250 ml szklance, następnie odcedzona)
- 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 100 ml wody (przygotować wg opisu na opakowaniu).
Przygotowaną żelatynę połączyć z wystudzoną kawą (naparem).
Śmietanę ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier puder, a następnie niespiesznie łyżka po łyżce wkręcić serek mascarpone. Cienkim strumieniem wlać kawę połączoną z żelatyną i stale miksować, by nie utworzyły się grudki. Na końcu dodać świeżo zmieloną kawę i kakao. Wyłożyć na spód. Wstawić do lodówki, aby się chłodziło.
Pianka truskawkowa
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- szklanka świeżych truskawek
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 50 ml wody (przygotować według opisu na opakowaniu)
- 3 łyżki cukru
Truskawki połączyć z cukrem i zblendować na gładką masę. Kremówkę ubić na sztywno. Do ubitej masy dodać stopniowo truskawki, a następnie tężejącą żelatynę. Wyłożyć na masę kawową. Wstawić do lodówki.
Do przybrania:
- kilka truskawek
- 50 g mlecznej czekolady
- łyżka pełnotłustego mleka
W garnuszku rozpuścić czekoladę z dodatkiem mleka. Udekorować ciasto tak przygotowaną polewą oraz truskawkami. Można dołożyć kwiatów jaśminowca, które mają piękny zapach i nie są trujące.
Kawałek tego puszystego sernika mokka uzupełnić we filiżankę przepysznej kawy i delektować się smakiem, a także chwilą!
Smacznego!