W końcu mamy zimę. Ja, chociaż nie lubię jej na dłuższą metę, to cieszę się jej obecnością zwłaszcza w tych pierwszych dniach, bo to naprawdę piękny widok, zobaczyć śnieg przed domem po roku jego nieobecności. Biegam z moimi roześmianymi chłopcami i szczęśliwym psem, jakbym sama była dzieckiem. Lepimy bałwana, jeździmy na sankach, robimy aniołki i rzucamy się śnieżkami; i chociaż zimno szczypie w nos, a policzki są rumiane, to wcale nie jest nam śpieszno do domu. Za to zawsze znajdziemy chwilkę na wypicie czegoś ciepłego – kawa zbożowa z czekoladą i z piankami sprawdza się idealnie. Daje zastrzyk energii na kolejny czas zabawy i rozgrzewa nieco 🙂 no i jest naprawdę, bardzo bardzo pyszna 🙂
Czekoladowa kawa z piankami i cynamonem. Idealna na rozgrzanie.
Składniki na 4 porcje:
Łyżka kawy zbożowej np. Inka
100 g dobrej jakościowo gorzkiej czekolady
800 ml mleka
ziarenka z laski wanilii
łyżeczka cynamonu (najlepiej sobie tartego)
cukier do posłodzenia według uznania
pianki w typie marshmallow.
Wykonanie:
Do rondelka włożyć połamaną na kawałki czekoladę, cynamon, ziarenka z laski wanilii, kawę zbożową i zalać te składniki mlekiem. Wstawić na palnik i podgrzewać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Spróbować – jeżeli kawa jest niezbyt słodka jak na nasz gust, to dosładzamy. Dobrze jest teraz całość przelać do blendera kielichowego i nieco spienić, ale nie jest to konieczne.
Gorący napój wlewamy do kubeczków i dekorujemy piankami, które fajne będą się rozpuszczać już po chwili.
Smacznego!
Lekarze Od kuchni
17 kwietnia, 2018 @ 9:54 am
Wow 🙂 Ta czekolada wygląda obłędnie! A że zima za oknem w pełni to nic tylko taką przygotować 🙂
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 9:57 am
Bardzo polecam ☺
Lekarze Od kuchni
18 stycznia, 2018 @ 6:51 am
Wow 🙂 Ta czekolada wygląda obłędnie! A że zima za oknem w pełni to nic tylko taką przygotować 🙂
Katarzyna Rzepecka
18 stycznia, 2018 @ 8:25 am
Bardzo polecam ☺
Majka
17 kwietnia, 2018 @ 9:54 am
Przecudowna 😍 Bardzo lubię Inkę, więc to połączenie mało że pyszne to jeszcze zdrowe ☺️ Do tego każdy się załapał, bo sporo porcji 😉
Majka
25 stycznia, 2018 @ 8:31 pm
Przecudowna ? Bardzo lubię Inkę, więc to połączenie mało że pyszne to jeszcze zdrowe ☺️ Do tego każdy się załapał, bo sporo porcji ?
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 9:54 am
Bardzo mi miło! Ciesze się, że przepis przypadł do gustu.
Serdecznie pozdrawiam!
Katarzyna Rzepecka
26 stycznia, 2018 @ 10:54 am
Bardzo mi miło! Ciesze się, że przepis przypadł do gustu.
Serdecznie pozdrawiam!