Teraz gdy w ko?cu mamy kwitn?c? wiosn?, ruchu jest co niemiara. Raz, ?e mieszkaj?c na wsi, trzeba zrobi? wiele rzeczy w ogrodzie (zw?aszcza kiedy posiadamy tak?e ogr?d warzywny), a dwa – dzieci szalej?, ciesz? si? z pogody. Bior? rower pomi?dzy nogi, czy hulajnog? i tyle je wida?. Sama korzystam ile jeszcze si?y mam wieczorami po ca?ym dniu r??nych zaj??, by wyj?? z kole?ank? na nordig walking, czy rower. Ponad dwadzie?cia stopni na plusie, a kilkana?cie wieczorami i nasze w?dr?wki s? naprawd? przyjemne. W tym miesi?cu nawet nie mia?am czasu, by zajrze? do jakiej? ksi??ki. Korzystam z urok?w wiosny!
Dlatego staram si?, by nasze posi?ki by?y urozmaicone, a przede wszytkim zdrowe. W ka?dym razie smoothie bowl, czyli bardzo g?sty koktajl, to idealna propozycja na porz?dn? dawk? energii pomi?dzy np. obiadem a kolacj?. Tak? czekoladow? miseczk? jestem w stanie zwabi? moich ch?opc?w do domu, by w ko?cu co? przek?sili i nie martwi? si? o to, czy nie s? g?odni.
Co znajdziemy w ?rodku tego pysznego smoothie bowl? W ?rodku jest mleko migda?owe zblendowane z gar?ci? samych dobroci oraz z bananami, w takiej proporcji, aby wszystko by?o g?ste. Ca?o?? mocno czekoladowa i wyra?nie bananowa – je?eli lubicie ten smak, ta propozycja Was zachwyci. W lecie mo?na da? mro?one banany i zrobi? lodow? miseczk? <3
Czekoladowa miska smoothie bowl
2 du?e du?e lub 4 ma?e porcje
Sk?adniki:
- 200 ml mleka migda?owego
- 4 du?e banany
- gar?? orzech?w laskowych
- ?y?ka kakao, lub karobu
- ?y?ka nasion chia
- ?y?eczka kawy Inka z b?onnikiem
- mi?d do dos?odzenia w razie potrzeby
Do przybrania:
banany, truskawki, p?atki jaglane, czekolada z du?? zawarto?ci? kakao, chia, orzechy laskowe
Wykonanie:
W misie blendera kielichowego umie?ci?: obrane banany, mleko migda?owe, orzechy laskowe*, kaw? Ink?, nasiona chia, kakao i zmiksowa? na jednolit? mas?. W razie potrzeby dos?odzi? miodem. Wyla? do miseczek.
Na wierzchu smoothie bowl uk?ada? dodatki wedle uznania.
Smacznego!
* By orzechy nie dawa?y gorzkiego posmaku, nale?y zdj?? z nich sk?rk?. Najpierw upra?y? chwil? na patelni, nast?pnie potrze? ich wierch czyst? ?ciereczk?. Sk?rka powinna ?adnie zej??.