Sałatka warstwowa z selerem konserwowym to sałatka na którą przepis dostałam od koleżanki. Szybka w wykonaniu, prosta ale i o wyrazistych składnikach daje się od razu polubić. Postawiona na stole szybko znika i zbiera pochwały.
Co znajdziemy w środku? Oprócz marynowanych cebulek, selera, kiszonych ogórków, czerwonej fasoli z puszki czy jaj, są tutaj także szynka i ser. Czyli jak widzicie, składniki zdecydowane smakiem, które w sałatkach sprawdzają się zawsze.
Sałatka warstwowa z selerem konserwowym – składniki:
- 1 słoik marynowanych cebulek
- 1 słoik konserwowego selera
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 20 dag żółtego sera
- 20 dag szynki
- słoik majonezu
- 5 jaj
- słoiczek ogórków kiszonych
Każdy słoiczek o pojemności 400-500 ml.
Sałatka warstwowa z selerem konserwowym – wykonanie:
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szynkę pokroić w kostkę, podobnie jak warzywa uprzednio odsączone. Jajka ugotować na twardo, po czym obrać i także pokroić w kostkę.
Układać warstwowo w naczyniu:
- fasola
- szynka
- seler
- cebulki
- jajko
- ogórki
- majonez
- żółty ser.
Smacznego!
Zobacz inne przepisy na sałatki – tutaj.