Ciasteczka budyniowe – przepisów na nie jest wiele. Są przepisy, gdzie trzeba utrzeć ciepłe masło z cukrem na puch i dodać pozostałe składniki, po czym wychłodzić; są przepisy, gdzie ciasto trzeba zagnieść błyskawicznie niczym typowo kruche i także schować do lodówki i jest też nasz przepis, który jest tak prosty, jak budowa cepa. Wszystko wrzucasz do miski, zagniatasz i już po chwili formujesz ciasteczka. Bo z dziećmi nie można czekać na godzinne chłodzenie, nie można też od nich za dużo wymagać. Za to trzeba pozwolić im na to, aby uwierzyły w swoje siły. Ciasteczka budyniowe z naszego przepisu (mojego i dzieci rzecz jasna:)) wychodzą wspaniale kruche, a zapach? To jest po prostu coś fantastycznego. W całej kuchni pachnie intensywnie świeżo ugotowanym budyniem. A kiedy wyjmujesz wypiek z piekarnika, słychać zachwyty najmłodszych kucharzy. Bo nie tylko pięknie pachnie, jest to także to niezwykły moment, kiedy maluszki rosną w pewność siebie.
Ciasteczka budyniowe – składniki na około 50 sztuk
Ciasteczka budyniowe – składniki:
- 250 g masła w temperaturze pokojowej (nie kostki do pieczenia)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- 1 opakowanie dużego rodzinnego budyniu 60 g o ulubionym smaku.
Ciasteczka budyniowe – wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasteczka umieszczamy w naczyniu i zagniatamy, aż masa się połączy i będzie jednolita. Powinna być plastyczna niczym miękka plastelina. Jeżeli jest zbyt sypka, można dodać odrobinę masła, a jeżeli jest zbyt rzadka, odrobinę mąki. Uformować kulkę. Odrywać od niej kawałki wielkości kasztana, formować kuleczki i układać je na papierze do pieczenia. Każdą kulkę spłaszczyć otwartą dłonią, a na wierzchu ciasteczka odbić widelcem wzorek.
Ciastka piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 13 minut na złoty kolor.
Smacznego!
Jola
14 października, 2018 @ 4:28 pm
Wypubowałam szalotkę z serem mascarpone i herbatnikami jest wyśmienity domownicy nie mogli się najeść bardzo smakowało.
Martyna
18 marca, 2019 @ 6:30 am
Jejku!! Takich przepisów szukam!! Dziękuję, na pewno wypróbuję z córeczkami ?
Katarzyna Rzepecka
18 marca, 2019 @ 8:58 am
❤❤❤