Stali czytelnicy bloga wiedzą, że bardzo lubimy zapiekanki 😉 Jest ich sporo na blogu, bo są łatwe, sycące i pyszne. Dziś przyszedł czas na zapiekankę Pasticcio – jest to grecka zapiekanka z makaronem penne, sosem beszamelowym, mięsem mielonym i serem. Ja w dzisiejszym przepisie postawiłam głównie na warzywa. Jest różnorodnie, bo lato zobowiązuje by korzystać z jego uroków. Znajdziemy marchew, paprykę, cukinię, cebulę, czosnek, pomidory – podczas gdy zazwyczaj do mięsa dodaje się tylko czosnek i pomidory. A szkoda, bo warto podkreślić smak zapiekanki zwłaszcza młodziutkimi i aromatycznymi warzywami. Polecam! 🙂
Składniki (na formę blaszkę 35×25):
- makaron penne Lubella – 400 g
- żółty ser 400 g
- kilka gałązek natki pietruszki
- 20 dag marchewki
- 20 dag obranej cukinii
- 2 ząbki czosnku
- biała cebula
- 2 pomidory malinowe
- 100 ml soku pomidorowego
- 1 czerwona papryka
- 80 dag mięsa mielonego wieprzowego
- przyprawy: oregano, majeranek, pieprz, sól, liść laurowy, papryka czerwona słodka w proszku
- na sos beszamelowy: 2 szklanki mleka, kopiasta łyżka mąki pszennej, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma
- smalec do podsmażenia i wysmarowania formy.
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente (wodę do gotowania posolić). Odcedzić, przelać wodą.
Do rondelka wlać 1,5 szklanki mleka. W pozostałej połowie szklanki rozkłócić mąkę, dołożyć do mleka. Dołożyć przyprawy – sól, pieprz, gałkę i kurkumę w takiej ilości by sos był lekko pikantny i miał wyrazisty smak. Całość postawić na małej mocy panika i co chwilę mieszając doprowadzić do zagotowania. Sos połączyć z makaronem i włożyć na dno formy.
Marchew, cukinie, cebulę i paprykę umyć. Marchew i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach natomiast cebulę, natkę pietruszki i paprykę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Włożyć na niego warzywa, liść laurowy, posolić i podsmażać aż wyraźnie zmiękną. Dodać mięso, rozbić na drobne części łyżką i podsmażyć aż zniknie kolor surowizny. Dołożyć pomidory (najlepiej bez skórki) pokrojone w kostkę i sok pomidorowy. Uzupełnić przyprawy: pieprz, sól, oregano, majeranek, paprykę – zapiekanka powinna być lekko pikantna. Całość podsmażać około 30 minut, tak by odparować część soków. Wyjąć z patelni liść laurowy i wyłożyć masę na makaron.
Na wierzch wyłożyć starty na tarce żółty ser, i włożyć do piekarnika na 20 minut do temperatury 180 stopni.
Wyjąć, pozwolić 10 minut zapiekance przestygnąć, następnie kroić i zajadać 🙂
Smacznego!
Pozdrawiam, Kasia.