Kurczak pieczony z 40 ząbkami czosnku pochodzi z kuchni francuskiej – we Francji ludzie bardzo cenią sobie smak czosnku. Tu jest go bardzo dużo. Ale spokojnie, kurczak nie jest postrachem wampirów. Jest bardzo smaczny i wcale nie jest zbyt czosnkowy. Czosnek pieczę się obok kurczaka, nadaje mu tak właściwie tylko delikatny posmak tego warzywa. Choć nie powiem, bo w kuchni czosnek czuć podczas przygotowań było mocno 🙂 Nie mniej jednak zachęcam, nigdy nie jadłam tak tak wilgotnego i tak aromatycznego drobiu 🙂
Kurczak pieczony z 40 ząbkami czosnku.
Składniki:
- świeży kurczak – waga około 1,2 kg
- miękkie masło – 70 g
- sól i pieprz
- świeży tymianek – kilka gałązek lub łyżeczka suszonego
- 40 ząbków czosnku (około 3 główki)
Wykonanie:
Kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Usunąć kuper i szyjkę oraz resztki piórek. Nóżki związać. Do wnętrza włożyć połowę masła, tymianek oraz trochę soli i pieprzu. Wierzch natomiast posypać tylko pieprzem i solą i dokładnie posmarować masłem. Główki czosnku rozdzielić na ząbki, które obrać.
Mięso ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, obok ułożyć ząbki czosnku. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni z włączoną funkcją termoobiegu na 80 minut. Co jakiś czas polewać go wydzielającymi się podczas pieczenia sokami.
Podawać z pieczonymi ziemniakami, lub z gotowanymi polanymi sosem powstałym podczas pieczenia.
Jakiś czas temu podawałam też przepis na kurczaka pieczonego z jabłkami: klik
Życzę smacznego i cieplutko pozdrawiam 🙂
Malwinka
24 stycznia, 2015 @ 3:15 pm
Lubię kurczaka i czosnek, to idealny sposób na mięcho dla mnie 🙂
An etka
24 stycznia, 2015 @ 8:08 pm
Rozumiem, że naczynia podczas pieczenia kurczaka nie przykrywać.., tak ?
Katarzyna Rzepecka
24 stycznia, 2015 @ 8:14 pm
Ja nie przykrywałam. Można przykryć na pierwszą połowę, druga połowę czasu piec bez przykrycia.
An etka
24 stycznia, 2015 @ 8:30 pm
Dziękuję 🙂 ! Kurczak pieczony jest na mojej liście ulubionych od zawsze i tak już zostanie :).
Anonimowy
26 stycznia, 2015 @ 9:08 am
Smakowicie wygląda.