Rolada z mięsa mielonego. Takie to łatwe w wykonaniu – a jednocześnie takie smaczne :). Mięso zostało nadziane drobniutko pokrojonymi przesmażonymi pieczarkami i tartym żółtym serem. Jest to mój ulubiony farsz do mięs i krokietów. Rolada jest bardzo smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie pęka podczas pieczenia, nie wydziela wielkich ilości soków, dobrze się kroi. Minimum przypraw – maksimum smaku. Polecam!
SKŁADNIKI na blaszkę keksówkę o długości 40 cm:
1 kg mięsa wieprzowego od łopatki – mielonego
czerstwa bułka
2 jaja
pół szklanki tartej bułki
0,7 kg pieczarek
30 dag sera żółtego ( najlepiej odmiana pół miękka)
łyżka smalcu do podsmażenia pieczarek
kilka plasterków owędzanego boczku, 4-5 sztuk do przykrycia wierzchniej warstwy rolady
sól i pieprz jako przyprawy
WYKONANIE:
Czerstwą bułkę włożyć do wody, kiedy już będzie całkowicie namoczona – wyciągnąć, odcisnąć. Do naczynia wyłożyć mięso, wbić dwa jajka, dodać rozkruszoną czerstwą bułkę oraz tartą bułkę. Posolić delikatnie, ja dałam około pół łyżeczki. Z solą jednak trzeba uważać. Mięso ma być tylko delikatnie słone, nabierze wyrazistego smaku podczas pieczenia. Dodać tez szczyptę pieprzu. Całość dokładnie wymieszać.
Pieczarki drobno pokroić, w kosteczkę. Podsmażyć lekko posolone na łyżce smalcu, jeżeli grzyby puszczą wodę, to odparować ją na patelni. Odstawić do wystygnięcia. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do już chłodnych pieczarek. Farsz wymieszać.
Mięso rozłożyć na papierze do pieczenia tak, by jeden z boków miał 40 cm (by pasował do blaszki). Można upiec też w naczyniu żaroodpornym, nie musi być koniecznie to blaszka. Na mięso nałożyć farsz, pozostawiając wolne miejsca na brzegach, około 3 cm. Roladę zawijać pomagając sobie papierem i wilgotnymi dłońmi. Z pomocą papieru mięso delikatnie ścisnąć, by nie rozeszło się podczas pieczenia.
Roladę przełożyć do formy, na wierzchu ułożyć plasterki boczku. Piec na papierze do pieczenia przez godzinę, w temperaturze 170 stopni. Wyciągnąć na 20 minut przed podaniem.
Życzę smacznego i cieplutko pozdrawiam!
Kasia 🙂
Anonimowy
5 grudnia, 2014 @ 3:01 pm
Narobiłaś mi takiej ochoty na ta roladę że postanowiłam spróbowac – pyszna 🙂 faktycznie nie rozlatuje się, nie pęka 🙂 Bede wracać po ten przepis. Pzdr.
Katarzyna Rzepecka
5 grudnia, 2014 @ 5:10 pm
Bardzo się cieszę 🙂
Wieprzopedia
19 stycznia, 2015 @ 1:36 pm
Wygląda wyśmienicie i łatwe do przyrządzenia. Ponadto wszystkie produkty wychodzą dość tanio.
Anonimowy
11 sierpnia, 2015 @ 4:57 pm
Piekę właśnie roladę,niestety cały ser wypłynął mimo,że mocno ją ścisnęłam 🙁
Anonimowy
16 grudnia, 2015 @ 12:54 pm
Rolada jest przepyszna, postanowiłam ją zrobić na próbę przed Świętami, bo planuję ją przygotować na Boże Narodzenie na świąteczny obiad. Zamiast smalcu pieczarki podsmażyłam na oleju rzepakowym, i do farszu dodałam czosnek, suszoną paprykę, trochę ziół prowansalskich i natkę pietruszki. Każdy, kto spróbował tej rolady był nią zachwycony! Ekstra propozycja na odświętny jak i (nie)codzienny obiad. Polecam podawać z tłuczonymi ziemniakami z dodatkiem masła i koperku oraz z groszkiem i marchewką. Pycha!
DawidDuisburg De
7 października, 2016 @ 10:01 am
Dzien Dobry. Fajny pomysl dzis to zrobie tylko abholuje moja corka z schule to jak zona przyjdzie bedzie zadowolona. Dziekuje pozdrawiam z Duisburg
Anonimowy
1 grudnia, 2017 @ 1:12 pm
Dziękuje za przepis jest pyszna
Landarynka Landrynka
1 lutego, 2018 @ 9:13 am
Może sera nie spierać a w kostki lub plasterki pokroić to nie wpłynie..
Anonimowy
18 lutego, 2018 @ 9:17 am
Wczoraj zrobilam rolade, w smaku SUPER,ale po przekrojeniu mieso mialo komiczny kolor czerwonawy, co moglo byc przyczyna?? POZDRAWIAM MILUTKO!!!
Anonimowy
19 lutego, 2018 @ 1:11 pm
Juz wiem, co moglo byc przyczyna, ze rolada po przekrojeniu miala komiczny kolor, a w dodatku byla jakas kwasnawa. Po prostu dolozylam Snack Tomaten z chili, chcialam polepszyc. SORRY!!! Prosze Was nie robcie tego, szlo zjesc, ale po co TE numery robic, co ja zrobilam, pierwszy raz i nigdy wiecej. POZDRAWIAM!!!