Sałatka z selerem naciowym i kurczakiem to fajna propozycja sałatki na każdą okazję, ale i tak po prostu do zjedzenia. Słodka, ale przełamana smakiem wytrawnego warzywa i orzechów włoskich.
Spotkałam się z wieloma wariatami tej sałatki z selerem naciowym. Przeważnie dodaje się do niej oprócz selera orzechy włoskie, kurczaka (ja preferuję pieczonego), rodzynki lub żurawinę oraz ananasa. Spotykałam się także z dodatkiem kukurydzy konserwowej, jednak ja jej nie dodaję. Myślę, że przygotowana tak, jak podaję niżej, jest najsmaczniejsza.
Polecam, jest bardzo smaczna.
Zobacz też inne sałatki na blogu – tutaj.
Sałatka z selerem naciowym i kurczakiem
Sałatka z selerem naciowym i kurczakiem – składniki:
- opakowanie świeżego selera naciowego (łodyżki)
- 100 g orzechów włoskich
- 200 g rodzynków
- puszka ananasa w plasterkach
- duża podwójna pierś z kurczaka (filety)
- czosnek granulowany, słodka papryka, oregano, sól, pieprz jako przyprawy do kurczaka (można też użyć swojej ulubionej mieszanki np. do kurczaka, gyros itp.)
- 3 łyżki majonezu
- sól i pieprz.
Sałatka z selerem naciowym i kurczakiem – wykonanie:
Kurczaka podzielić na mniejsze części, by szybciej się upiekł. Oprószyć go przyprawami i wstawić do piekarnika na 20-25 minut w 170 stopni. Gdy przestygnie, pokroić go na plasterki.
Orzechy prażyć przez minutę na suchej patelni, zdjąć i za pomocą bawełnianej ściereczki je wytrzeć, aby usunąć nadmiar skórek.
Rodzynki zaparzyć wrzątkiem, odcedzić.
Łodyżki selera obrać ze skórki podobnie jak rabarbar i pokroić na paseczki.
Ananasa pokroić w kostkę. Sok zostawiamy do wypicia – nie będzie potrzebny.
Tak przygotowane składniki przełożyć do naczynia, doprawić do smaku solą, pieprzem i majonezem. Przed podaniem schłodzić.
Smacznego!
Mateusz Rus
11 stycznia, 2020 @ 2:36 pm
Jestem fanem sałatek ale nie robię ich zbyt często. 🙂
Twój wpis jednak mnie zainspirował i niebawem wykonam – dodatkowo pochwale się pewnie na Instagram.
Katarzyna Palasik
19 kwietnia, 2021 @ 6:49 am
Nabrałam ochoty spróbuję z kukurydzą.