Skip to content

Sałatka z selerem naciowym i kurczakiem

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Sałatka z selerem naciowym i kurczakiem to fajna propozycja sałatki na każdą okazję, ale i tak po prostu do zjedzenia. Słodka, ale przełamana smakiem wytrawnego warzywa i orzechów włoskich.

Spotkałam się z wieloma wariatami tej sałatki z selerem naciowym. Przeważnie dodaje się do niej oprócz selera orzechy włoskie, kurczaka (ja preferuję pieczonego), rodzynki lub żurawinę oraz ananasa. Spotykałam się także z dodatkiem kukurydzy konserwowej, jednak ja jej nie dodaję. Myślę, że przygotowana tak, jak podaję niżej, jest najsmaczniejsza.

Polecam, jest bardzo smaczna.

Zobacz też inne sałatki na blogu – tutaj. 

sałatka z selerem naciowym

Sałatka z selerem naciowym i kurczakiem


Sałatka z selerem naciowym i kurczakiem – składniki:

  • opakowanie świeżego selera naciowego (łodyżki)
  • 100 g orzechów włoskich
  • 200 g rodzynków
  • puszka ananasa w plasterkach
  • duża podwójna pierś z kurczaka (filety)
  • czosnek granulowany, słodka papryka, oregano, sól, pieprz jako przyprawy do kurczaka (można też użyć swojej ulubionej mieszanki np. do kurczaka, gyros itp.)
  • 3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz.

Sałatka z selerem naciowym i kurczakiem – wykonanie:

Kurczaka podzielić na mniejsze części, by szybciej się upiekł. Oprószyć go przyprawami i wstawić do piekarnika na 20-25 minut w 170 stopni. Gdy przestygnie, pokroić go na plasterki.
Orzechy prażyć przez minutę na suchej patelni, zdjąć i za pomocą bawełnianej ściereczki je wytrzeć, aby usunąć nadmiar skórek.
Rodzynki zaparzyć wrzątkiem, odcedzić.
Łodyżki selera obrać ze skórki podobnie jak rabarbar i pokroić na paseczki.
Ananasa pokroić w kostkę. Sok zostawiamy do wypicia – nie będzie potrzebny.
Tak przygotowane składniki przełożyć do naczynia, doprawić do smaku solą, pieprzem i majonezem. Przed podaniem schłodzić.

Smacznego!

 

sałatka z selerem

2 komentarze

  1. Mateusz Rus
    11 stycznia, 2020 @ 2:36 pm

    Jestem fanem sałatek ale nie robię ich zbyt często. 🙂

    Twój wpis jednak mnie zainspirował i niebawem wykonam – dodatkowo pochwale się pewnie na Instagram.

    Reply

  2. Katarzyna Palasik
    19 kwietnia, 2021 @ 6:49 am

    Nabrałam ochoty spróbuję z kukurydzą.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *