Gofry churros to gofry z ciasta parzonego, które zrobiłam na wzór tradycyjnych hiszpańskich smakołyków churros. Z pewnością słyszeliście o pączkach hiszpańskich, czy właśnie churros, które robi się z ciasta parzonego, bardzo podobnego do naszego na karpatkę. Churros to nieduże ciasteczka, wysmażane w głębokim oleju często na śniadanie i podawane z sosem czekoladowym, czy posypką cynamonową. Są u nas coraz popularniejsze i dużo osób będzie je robić na tłusty czwartek.
A gdyby tak troszkę tę wersję odchudzić? Ciasto na churros nadaje się nie tylko do smażenia, ale i do wypiekania, czego dowodem są te gofry. Powiem o nich tyle, że to chyba najlepsze gofry, jakie zrobiłam. Naprawdę! Ciasto bardzo ładnie wyrasta, wręcz nie można go kłaść zbyt dużo, bo gofry churros wyjdą bardzo wysokie i jest pulchniutkie i naprawdę, naprawdę rewelacyjnie się piecze. W tym przepisie nie dodałam cukru. Używamy go wraz z cynamonem jako posypkę, ale jeżeli już raz spróbujesz, to przy kolejnym przygotowywaniu możesz śmiało zmodyfikować ten przepis.
Gofry churros
Wyjdzie około 15 niedużych sztuk
Gofry churros – składniki:
- 250 ml mleka
- 120 g masła
- 200 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- szczypta soli
- dodatkowo: 100 g czekolady mlecznej i 100 ml śmietany kremówki, cukier oraz cynamon, posiekane orzechy.
Gofry churros – wykonanie:
Do rondelka włożyć masło i wlać mleko. Podgrzewać na niedużym ogniu, by się rozpuściło, a gdy się zagotuje dodać od razu całą mąkę. Szybkim i energicznym ruchem wymieszać zawartość rondelka, aby ciasto się połączyło i zaczęło odchodzić od brzegów. Parzyć wciąż mieszając około 1 minutę, aż na dnie garnuszka utworzy się biały nalot. Odstawić do przestygnięcia.
Gdy ciasto przestygnie, dodać do niego jajka, sól oraz proszek do pieczenia i zmiksować na jednolitą masę.
Rozgrzać gofrownicę i nakładać do niej po łyżce stołowej ciasta na środek foremek. Smażyć kilka minut, aż gofry churros będą miały piękny złoty kolor.
Przygotować polewę: kremówkę i połamaną czekoladę podgrzewać aż do rozpuszczenia.
Do 3 łyżek cukru dodać łyżeczkę cynamonu i wymieszać.
Gofry podawać z gorącą polewą czekoladową, oraz z dodatkiem posypki cynamonowej, czy orzechów.
Smacznego!