Skip to content

Chrusty z mascarpone – długo świeże faworki

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Chrusty z mascarpone to idealna propozycja dla osób, które szukają przepisu na długo świeże faworki. Dzięki mascarpone nasze chrusty będę pyszne nie tylko w dzień ich przygotowania, ale także w dniu kolejnym. Wystarczy je przykryć folią, by nie obeschły, a z pewnością nas nie zawiodą. Chrusty wychodzą delikatnie chrupiące z zewnątrz, ale w środku mięciutkie. Od naszej inwencji twórczej zależy, jak będą wyglądać. Można je pociąć na nieduże trójkąty za pomocą radełka lub tradycyjnie na paseczki z dziurką w środku tak jak ja to zrobiłam.

Zobacz także pozostałe przepisy na tłusty czwartek. 

chrust z mascarpone

Chrusty z mascarpone

Chrusty z mascarpone – składniki:

  • 3 nieduże jajka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka serka mascarpone
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • kieliszek spirytusu
  • olej do smażenia (lub olej z masłem klarownym)

Chrusty z mascarpone – wykonanie:

W naczyniu umieścić wybite białko, cukier, szczyptę soli oraz serek mascarpone. Z pomocą widelca połączyć je ze sobą. Następnie dodawać niewielkimi partiami mąkę i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być gęste, tak jak na pierogi. W razie potrzeby dodać niewielką garść. Z pomocą mąki rozwałkować je dość cienko – na 2 mm grubości i wycinać dowolne kształty.

W garnku z grubym dnem połączyć spirytus i tłuszcz, a dopiero wtedy rozgrać tłuszcz – tyle, aby podczas smażenia chrusty swobodnie mogły w nim pływać. Wrzucać w kilku partiach faworki i smażyć po kilka minut z każdej strony na rumiany kolor.

Wyjmować łyżką cedzakową i osuszać na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu.

Podawać z cukrem pudrem.

Smacznego!

 

chrusty z mscarpone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *