Chrusty z mascarpone to idealna propozycja dla osób, które szukają przepisu na długo świeże faworki. Dzięki mascarpone nasze chrusty będę pyszne nie tylko w dzień ich przygotowania, ale także w dniu kolejnym. Wystarczy je przykryć folią, by nie obeschły, a z pewnością nas nie zawiodą. Chrusty wychodzą delikatnie chrupiące z zewnątrz, ale w środku mięciutkie. Od naszej inwencji twórczej zależy, jak będą wyglądać. Można je pociąć na nieduże trójkąty za pomocą radełka lub tradycyjnie na paseczki z dziurką w środku tak jak ja to zrobiłam.
Zobacz także pozostałe przepisy na tłusty czwartek.
Chrusty z mascarpone
Chrusty z mascarpone – składniki:
- 3 nieduże jajka
- 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka serka mascarpone
- 1/4 szklanki cukru pudru
- kieliszek spirytusu
- olej do smażenia (lub olej z masłem klarownym)
Chrusty z mascarpone – wykonanie:
W naczyniu umieścić wybite białko, cukier, szczyptę soli oraz serek mascarpone. Z pomocą widelca połączyć je ze sobą. Następnie dodawać niewielkimi partiami mąkę i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być gęste, tak jak na pierogi. W razie potrzeby dodać niewielką garść. Z pomocą mąki rozwałkować je dość cienko – na 2 mm grubości i wycinać dowolne kształty.
W garnku z grubym dnem połączyć spirytus i tłuszcz, a dopiero wtedy rozgrać tłuszcz – tyle, aby podczas smażenia chrusty swobodnie mogły w nim pływać. Wrzucać w kilku partiach faworki i smażyć po kilka minut z każdej strony na rumiany kolor.
Wyjmować łyżką cedzakową i osuszać na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu.
Podawać z cukrem pudrem.
Smacznego!